Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου.
-Γιατί μπορεί να χρειάζεσαι συμπληρώματα διατροφής.


Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την ασπίδα προστασίας ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, που μπορεί να αποτελούν την αιτία εποχικών ιώσεων ή ακόμη και χρόνιων νοσημάτων. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να επιτύχεις την ενίσχυση του οργανισμού σου και του ανοσοποιητικού σου, είναι μέσω της διατροφής. Η παροιμία άλλωστε που συνδέει μήλα με γιατρούς, διόλου τυχαία δεν είναι. Να φας μήλα επομένως; Μόνο μήλα; Μάλλον όχι. Είναι προτιμότερο να βάλεις στο πρόγραμμα άλλες τροφές, πλούσιες σε συστατικά, που σύμφωνα με έρευνες, σχετίζονται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ορίστε που πρέπει να στοχεύεις διατροφικά για να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα “όπλα” για την άμυνά σου.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές και τις ντομάτες, η βιταμίνη Α, στα καρότα, καθώς και η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς, αποτελούν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Μαζί με τις πολυφαινόλες που βρίσκουμε στο πράσινο τσάι και στο κακάο αποτελούν τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά.

Συνένζυμο Q10

Ενισχύει την παραγωγή λευκοκυττάρων και αντισωμάτων, καθώς και τη δράση των κυττάρων που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση. Επαρκείς ποσότητες βρίσκουμε στα ψάρια, όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί, στο κρέας, στο σπανάκι, το μπρόκολο, στο φύτρο σιταριού, στα φιστίκια και στο σουσάμι.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή, ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση των λευκών αιμοσφαιρίων και οδηγούν σε βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε ω3 είναι το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και το αβοκάντο.

Ψευδάργυρος

Επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των β- & Τ-κύτταρων. Καθώς δεν αποθηκεύεται μακροχρόνια στο σώμα, είναι σημαντική η τακτική λήψη του από τις τροφές. Καλές πηγές είναι τα στρείδια, το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο. Ενώ καλή πηγή θεωρείται και το φύτρο του σιταριού, η βιοδιαθεσιμότητα στις φυτικές πηγές είναι πολύ μικρότερη καθώς το φυτικό οξύ που περιέχεται σε όσπρια, καλαμπόκι και δημητριακά αναστέλλει την απορρόφησή του.

Προβιοτικά

Υγιές έντερο σημαίνει και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Για να επιτευχθεί η διατήρηση της καλής κατάστασης του εντέρου, πρέπει να λαμβάνουμε προϊόντα ζύμωσης που περιέχουν προβιοτικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, όσο και φυτικά όπως τα λαχανικά σε τουρσί.

Ο διατροφικός συνδυασμός που λειτουργεί σαν ασπίδα

Με την πάροδο του χρόνου, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε παθογόνους ιούς και βακτήρια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο θύμος αδένας που παράγει σημαντικές ορμόνες για την ανάπτυξη και διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, μετά την εφηβεία αρχίζει να συρρικνώνεται, μαζί με τη λειτουργικότητά του. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών, της ζάχαρης και του καφέ, φαίνεται να βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση της λειτουργικότητας του αδένα.

Χρειάζεσαι συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων;

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Παρόλα αυτά, σε καπνίζοντες συστήνεται συμπλήρωμα βιταμίνης C, και σε αυτούς που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, συμπλήρωμα ψευδαργύρου.

Τι άλλο να θυμάσαι

Πέρα από την διατροφή, παράγοντες που «σαμποτάρουν» την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι το στρες, η έλλειψη επαρκούς ύπνου, το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής σε πολλά επίπεδα είναι ο στόχος για ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο threpsisnutrition.com μπορείς να βρεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες για μια ισορροπημένη διατροφή.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Νιώθω Συνέχεια Πεινασμένος;

Γιατί Είναι Λάθος Να Μην Τρως Τίποτα Στο Γραφείο

Author(s)

  • Ιωάννα Μανδηλάρη

    Διατροφολόγος

    Η Ιωάννα Μανδηλάρη είναι διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Ολιστική διατροφή. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη και τη διατροφή μητέρας και βρέφους. Πιστεύει σε μια πιο φυσική προσέγγιση σχετικά με τη διατροφή και διατηρεί μια σελίδα που μοιράζεται υγιεινές συνταγές που μας ενυδατώνουν και μας χαρίζουν ευεξία.