Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να μην αναπνέεις με το στήθος.
-Ποια είναι η σχέση αναπνοής και συναισθημάτων.


Παρότι για τους περισσότερους η αναπνοή είναι μια διαδικασία που γίνεται ασυναίσθητα υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος και η υιοθέτηση της σωστής τεχνικής έχει πολλά οφέλη στην πνευματική και σωματική ευεξία των ανθρώπων. 

Τα λάθη στον τρόπο αναπνοής

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναπνέουν ακούσια, δεν σημαίνει ότι το κάνουν σωστά. Σύμφωνα με τον Dr. Nikola Djordjevic, οικογενειακό γιατρό και ιδρυτή του MedAlertHelp.org, οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να αναπνέουν με το στήθος τους, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν στο οξυγόνο να μπει στο διάφραγμα. Αυτό οδηγεί στη ρηχή αναπνοή, που αποστερεί οξυγόνο από το σώμα, υποστηρίζει ο γιατρός. 

“Αυτός ο τρόπος αναπνοής προκαλεί γρήγορες, ρηχές αναπνοές που δεν οξυγονώνουν πλήρως το σώμα, με αποτέλεσμα να οδηγούν στην εμφάνιση συμπτωμάτων εξάντλησης και ζαλάδας,” αναφέρει ο Dr. Vinay Saranga, ψυχίατρος και ιδρυτής του Saranga Comprehensive Psychiatry

Τα βήματα για σωστή αναπνοή

Ο Dr. Djordjevic μοιράζεται οδηγίες για σωστή αναπνοή με τα 3 απλά βήματα:

  • Επιβραδύνση της αναπνοής. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να αναπνέουν γρήγορα. Ο μέσος ρυθμός αναπνοής είναι μεταξύ 10-12 αναπνοών το λεπτό. 
  • Αναπνοή από το διάφραγμα, όχι από το στήθος. Όταν κάποιος αναπνέει, πρέπει τα πλευρά του να ανοίγουν προς τα έξω. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε αναπνέει λάθος. Γι’ αυτό μια καλή τεχνική είναι να διατηρεί σταθερό το στήθος και τους ώμους κατά τη διάρκεια της εισπνοής.
  • Επαρκής χρόνος για εκπνοή. Πολλοί άνθρωποι δεν αφιερώνουν χρόνο για να εκπνεύσουν όλο το οξυγόνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπεροξυγόνωση. Για την ακρίβεια, η εκπνοή απαιτεί περισσότερο χρόνο από την εισπνοή. 

Γιατί είναι σημαντική η αναπνοή

Οι αργές, βαθιές και ρυθμικές ανάσες είναι το μέσο για τη σωστή τεχνική αναπνοής, εξηγεί ο Dr. Djordjevic. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα όργανα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσουν, που σημαίνει λιγότερη πίεση στους μυς και περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση.  

Επιπροσθέτως, η σωστή αναπνοή ενισχύει την πνευματική λειτουργία και συμβάλλει στη διαχείριση του στρες. Όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, ο προμετωπιαίος λοβός μας, η περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη λογική σκέψη, επηρεάζεται, οπότε η λογική σπάνια ανακτά τον έλεγχο. Αυτό κάνει δύσκολη την ορθολογική σκέψη, αλλά και την επίδειξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ωστόσο, με τις τεχνικές αναπνοής, μπορούμε να ελέγξουμε το μυαλό μας. 

Έρευνα, που μελετά τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων και αναπνοής, δείχνει ότι διαφορετικά συναισθήματα συνδέονται με διαφορετικές μορφές αναπνοής και η αλλαγής της αναπνοής μας αλλάζει τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος νιώθει χαρά, η αναπνοή του είναι σταθερή, βαθιά και αργή. Αν νιώθει άγχος ή θυμό, η αναπνοή του είναι άστατη, σύντομη, γρήγορη και ρηχή. 

Με δεδομένο ότι δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια και απαιτεί ελάχιστη προσπάθεα, η σωστή αναπνοή είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ευεξία που όλοι αναζητούν.

Η σωστή ώρα για εξάσκηση της αναπνοής

Το πιο σημαντικό πράγμα που αφορά την αναπνοή είναι να γίνεται εξάσκηση σε κατάσταση ηρεμίας. Ωστόσο, αν κάποιος χρησιμοποιει τη σωστή τεχνική αναπνοής διαρκώς, είναι πιο πιθανό να στραφεί σε αυτήν όταν το σώμα του είναι εκτός ελέγχου προκειμένου να ηρεμήσει πιο γρήγορα. 

Και δε χρειάζεται κάποιος να αφιερώσει πολύ χρόνο για να μάθει από την αρχή πώς να αναπνέει σωστά. Ακόμα και μερικά λεπτά κάθε μέρα όταν είναι ξαπλωμένος, οδηγεί ή κάθεται στο γραφείο του είναι μια εξαιρετική αρχή που θα αποφέρει γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα.

Διάβασε ακόμα:

Η ελληνική φιλοσοφία για την ευεξία και την ευημερία

Εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης για εσάς που δεν πίνετε νερό!

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.