Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το Matthew Effect.
-Πότε πρέπει να ξεκινήσεις να διαβάζεις.


Τι κερδίζουν οι άνθρωποι διαβάζοντας; Είναι μόνο ζήτημα ευχαρίστησης ή υπάρχουν οφέλη πέρα από την απόλαυση; Η επιστημονική απάντηση είναι “ναι”. Το διάβασμα ωφελεί τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική σου υγεία και τα οφέλη διαρκούν για όλη σου τη ζωή. Ξεκινούν από την παιδική ηλικία και φτάνουν μέχρι τα βαθιά γηρατειά.

Η ανάγνωση ενδυναμώνει τον εγκέφαλό σου

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το διάβασμα κυριολεκτικά αλλάζει το μυαλό σου. Χρησιμοποιώντας MRI scans, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το διάβασμα περιλαμβάνει ένα περίπλοκο δίκτυο κυκλωμάτων και σημάτων στον εγκέφαλο. Όσο η αναγνωστική σου ικανότητα ωριμάζει, αυτά τα δίκτυα γίνονται πιο δύνατα και πιο εκλεπτυσμένα. Σε μια έρευνα, που διεξήχθη το 2013, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσουν την επίδραση του διαβάσματος στον εγκέφαλο. Οι συμμετέχοντες διάβασαν το βιβλίο “Πομπηία” σε μία περίοδο 9 ημερών. Καθώς η ένταση κλιμακωνόταν στο βιβλίο, όλο και περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν.

Χτίζει το λεξιλόγιό σου

Οι ερευνητές του διαβάσματος ακόμα και από τη δεκαετία του ‘60,, έχουν συζητήσει το “the Matthew effect,” ένας όρος που αναφέρεται στο βιβλικό στίχο Ματθαίος13:12. Το Matthew effect συνοψίζει την ιδέα ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι, μια ιδέα που βρίσκει εφαρμογή και στο λεξιλόγιο, πέρα από τα χρήματα. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι μαθητές που διαβάζουν βιβλία τακτικά, από μικρή ηλικία, σταδιακά αναπτύσσουν πλούσιο λεξιλόγιο. Και το μέγεθος του λεξιλογίου σου μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής σου, από τα αποτελέσματα στις εξετάσεις μέχρι τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. 

Συμβάλλει στην αποτροπή της πνευματικής παρακμής

Το National Institute on Aging συστήνει να διαβάζεις βιβλία και περιοδικά ως έναν τρόπο να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου ενεργό όσο μεγαλώνεις. Παρόλο που δεν αποδειχθεί ότι η ανάγνωση αποτρέπει ασθένειες, όπως το Alzheimer’s, έρευνες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που διαβάζουν και λύνουν μαθηματικά προβλήματα καθημερινά διατηρούν και βελτιώνουν τη γνωστική τους λειτουργία. 

Και όσο νωρίτερα ξεκινήσεις, τόσο καλύτερα. Μια έρευνα του 2013, που πραγματοποιήθηκε από το  Rush University Medical Center, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με πνευματικές δραστηριότητες σε όλη τους τη ζωή ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προσπάθησε να αφιερώνεις 30 λεπτά κάθε μέρα στο διάβασμα και θα απολαμβάνεις τα οφέλη όλη σου τη ζωή.

Διάβασε ακόμα:

2 αποτελεσματικοί τρόποι να θυμάσαι ό,τι μαθαίνεις

Το ψυχολογικό κόλπο για να κάνεις κάποιον να σε προσέξει

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.