Στα επόμενο 1 λεπτό θα μάθεις:

-Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές.
-Αν θα υπάρξει εμβόλιο.


Καθώς η επιδημία του νέου κορoνοϊού (nCoV-2019) βρίσκεται σε εξέλιξη, σου παραθέτουμε κάποια νούμερα για την καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωσή σου από τον Θάνο Δημόπουλο, Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). 

99% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Μεμονωμένα κρούσματα βέβαια έχουν διαπιστωθεί και σε ακόμη 26 χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές της Κίνας περιοχές, λόγω του αυξημένου όγκου ταξιδιωτών. 

2.68 άτομα έχει υπολογιστεί ότι προσβάλλει κατά μέσο όρο ο κάθε ασθενής. Σε σύγκριση με τις άλλες δύο επιδημίες κορoνοϊών τα τελευταία 20 χρόνια (SARS και MERS), ο νέος κορoνοϊός φαίνεται ότι είναι περισσότερο μολυσματικός.

5.2 ημέρες έχει υπολογιστεί ότι είναι η περίοδος επώασης του ιού, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 14 ημέρες. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πότε ένα προσβεβλημένο άτομο γίνεται μεταδοτικό. Υπάρχουν περιστατικά που η μετάδοση έγινε από άτομα που δεν είχαν ακόμη νοσήσει. Θεωρείται όμως ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μετάδοση γίνεται από συμπτωματικά άτομα. 

1/3 τρίτο των περιπτώσεων που θα κολλήσουν τον ιό αναφέρουν δύσπνοια στη συμπτωματολογία τους, που περιλαμβάνει πυρετό και μη παραγωγικό (ξηρό) βήχα στις περισσότερες περιπτώσεις.  Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μυαλγίες, κεφαλαλγία και διάρροια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμπτωματολογία της λοίμωξης είναι ήπια, αλλά υπάρχουν και περιστατικά με βαριά πνευμονία. Οι πιο βαριές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας, κυρίως υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. 

3% μόνο των προσβεβλημένων ασθενών, έως τώρα, έχει μοιραία κατάληξη. Δεν είναι επομένως σε υψηλό ποσοστό θανατηφόρος ο ιός. Συγκριτικά η θνητότητατα από τον ιό SARS ήταν 10%. 

49-56 ετών είναι οι ηλικίες που έχουν οι περισσότεροι ασθενείς που νόσησαν, ενώ τα κρούσματα σε παιδιά είναι σπάνια. 

Θα υπάρξει εμβόλιο;

Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση των ασθενών είναι υποστηρικτική. Ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο για τον νέο κορoνοϊό, όμως εκτιμάται ότι θα υπάρξει, καθώς η προσπάθεια για την παρασκευή του έχει ξεκινήσει. Επίσης, κάποια αντιϊκά φάρμακα ερευνώνται στο πλαίσιο κλινικών μελετών, με βάση προηγούμενη εμπειρία με τους ιούς SARS και MERS. Είναι σημαντικό να τονιστεί όμως ότι ο έλεγχος της προηγούμενης επιδημίας από τον ιό SARS έγινε τελικά με την εφαρμογή των βασικών κανόνων δημόσιας υγείας, δηλαδή την παραμονή των ασθενών στο σπίτι (εφόσον δεν συντρέχει βέβαια λόγος μετάβασης στο νοσοκομείο), το επιμελές πλύσιμο των χεριών και την κάλυψη στόματος και μύτης σε ασθενείς που βήχουν. 

Και κάτι ακόμα: δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε!

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι συγγραφέας σε 1000 περίπου ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες στον διεθνή ιατρικό τύπο (PUBMED), με 53.000 βιβλιογραφικές αναφορές σύμφωνα με το διεθνές σύστημα αναφορών ISI και h-index 105. Για το ερευνητικό του έργο, του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο «Robert A. Kyle» για τη συμβολή στην έρευνα και αντιμετώπιση της μακροσφαιριναιμίας (2003), το βραβείο Waldenstrom’s Award for Myeloma Research of the International Myeloma Society (2015) και το Comy Excellence Award (2017). Τον Αύγουστο 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος “Officier dans l’ Ordre des Palmes academiques” (Republique Francaise, Ministere de l’ Education Nationale). Τον Μάιο 2018 εξελέγη ως membre associé étranger [associate member] της Academie Nationale de Medicine de France. Τον Ιούνιο 2019 του απονεμήθη το the Robert Kyle Life Achievement Award και τον Ιανουάριο 2020 το MD Anderson Distinguished Alumnus Award. Υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Αύγουστος 2015). Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στην Ελλάδα και Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Βοτανικού Κήπου «Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους».

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Απαντήσεις Στις 5 Πρώτες Βασικές Ερωτήσεις Σου

Αυτό Το Ήξερες Για Τη Γρίπη;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.