Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσα χρόνια ζωής μπορεί να κερδίσει ένα αδύνατο παιδί.
– Αν ένα υπέρβαρο παιδί, θα εξελιχθεί σε υπέρβαρο ενήλικα.


Αν, ως παιδί, ήσουν αδύνατος ή αδύνατη, σίγουρα θα είχες αντιληφθεί το άγχος των γονιών σου σχετικά με το βάρος σου. Και σίγουρα θα είχες δεχθεί το bullying της γειτόνισσας που σου έσφιγγε το μπράτσο, λέγοντας “Πολύ αδύνατο δεν είσαι εσύ; Δε σε ταΐζουν;”. Και το πιθανότερο είναι ότι μεγάλωσες με τη γνωστή απειλή “Αν δε φας την τελευταία σου μπουκιά, δε θα ψηλώσεις …”.

Αν, όμως, όντως μεγάλωσες με τέτοια ερεθίσματα και είσαι σήμερα γονιός, είναι πιθανό κι εσύ να έχεις τις ίδιες ανησυχίες για το αδύνατο παιδί σου. “Θα ψηλώσει, γιατρέ μου;” πιθανότατα να ρωτάς τον παιδίατρο. Οι Έλληνες, εξάλλου, έχοντας υπάρξει ως επί το πλείστον εδώ και πολλούς αιώνες ενός χαμηλότερου αναστήματος λαός σε σχέση με άλλους λαούς, ένα άγχος με το ύψος το έχουν. Αποτέλεσμα; Είναι πολύ πιο πιθανό να αγχώνονται, όταν το παιδί τους είναι αδύνατο παρά όταν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Οι λάθος αντιλήψεις για τα αδύνατα παιδιά

Η πεποίθηση ότι τα αδύνατα παιδιά αρρωσταίνουν πιο συχνά, υστερούν σε δυνάμεις και σε αθλητικές επιδόσεις και κινδυνεύουν να μην ψηλώσουν είναι μια πεποίθηση για χρόνια ριζωμένη. Και προφανώς εντελώς λανθασμένη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα αδύνατα παιδιά είναι τα πιο υγιή. Φυσικά, λέγοντας αδύνατο εννοούμε εκείνο με φυσιολογικό βάρος κι όχι το λιποβαρές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ευθύμιο Καπάνταη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), ένα αδύνατο παιδί αναμένεται να ψηλώσει περισσότερο από ότι ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Φυσικά, για το τελικό του ύψος ρόλο παίζουν και η κληρονομικότητα καθώς και η ποιότητα της διατροφής του. Όμως, το σίγουρο είναι ένα: η πεποίθηση ότι το υπερβάλλον βάρος θα το “ρίξει” σε ύψος δεν ισχύει.

Η λάθος εικόνα που επικρατεί

Υπάρχει, όμως, άλλο ένα πρόβλημα όσον αφορά στη σχέση που έχουν οι Έλληνες γονείς με το βάρος των παιδιών τους. Το 80% των Ελλήνων γονιών δεν μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία του. Την ίδια ώρα, μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας εκτιμά ότι το 50% των Ελληνόπουλων ηλικίας 6-10 ετών έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται το σωματικό βάρος. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, αν δεν παρέμβει κάποιος σε αυτή την πορεία.

Το 80% των Ελλήνων γονιών δεν μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο και πόσο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην υγεία του.

Μία ακόμα διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνήθως τα υπέρβαρα παιδιά έχουν υπέρβαρους γονείς, που επίσης δεν έχουν σωστή αντίληψη για το ότι χρειάζεται και οι ίδιοι – και όχι μόνο το παιδί τους – να χάσουν βάρος

Τι πρέπει να καταλάβουν οι γονείς

Ότι ένα παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο δεν αντιμετωπίζει μόνο αισθητικό πρόβλημα όσον αφορά στην εμφάνισή του. Έχει αυτόματα και μειωμένη ποιότητα ζωής, επειδή για παράδειγμα δυσκολεύεται να ασκηθεί ή να συμμετέχει με άνεση σε φυσικές δραστηριότητες. Επίσης, δέχεται σοβαρή επιβάρυνση στην υγεία του, δεδομένου ότι η παχυσαρκία στα παιδιά συνδέεται με αυξημένη χοληστερίνη, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, πρόωρη ήβη. Επίσης, μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με την Ε.Ι.Ε.Π, έχει προσδιοριστεί ότι γυναίκες στην ηλικία των 40 που είναι παχύσαρκες θα ζήσουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ενώ η αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης για τους άντρες είναι περίπου 6 χρόνια. Φαίνεται μάλιστα ότι όσο νωρίτερα εγκαθίσταται η παχυσαρκία τόσο περισσότερα είναι τα χρόνια μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης. Πράγμα που σημαίνει ότι το να απευθυνθεί ένας γονιός σε έναν διαιτολόγο ή στα ειδικά διαιτολογικά τμήματα που υπάρχουν για παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να αντιστρέψει την παχυσαρκία του παιδιού του και να το βοηθήσει να αποκτήσει φυσιολογικό βάρος, είναι ένας τρόπος για να του χαρίσει μια υγιή ενήλικη ζωή και περισσότερα χρόνια ζωής. Φυσικά, αυτό συχνά συνεπάγεται αλλαγές που θα πρέπει να κάνει όλη η οικογένεια, η οποία θα πρέπει να στραφεί σε μια πιο υγιεινή ζωή που περιλαμβάνει εκτός από ισορροπημένη διατροφή – αλήθεια ξέρεις ποια βιταμίνη μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας; – και περισσότερη άσκηση, έτσι ώστε να αποτελέσει το ιδανικό παράδειγμα προς μίμηση.

Διάβασε ακόμα:

Τι Να Δώσεις Στο παιδί Σου Όταν Σου λέει «Πεινάω»

Τελικά, Φταίνε Τα Γονίδιά Σου Για τα Κιλά Σου;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.