Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες τροφές χαρακτηρίζονται superfoods.
-Γιατί να εντάξεις τους σπόρους chia στη διατροφή σου.


Η υγεία του ανθρώπινου οργανισμού βασίζεται στη σωστή διατροφή. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται κυρίως από την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, ζάχαρης, τροφίμων πλούσιων σε απλά σάκχαρα, αναψυκτικών, τυποποιημένων έτοιμων γευμάτων, γευμάτων τύπου fast food και από έντονη καθιστική ζωή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση, την έλλειψη ύπνου, το περιβάλλον και τις οικονομικές δυσχέρειες συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην ανάπτυξη παθήσεων.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θεωρείται για πολλούς περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση. Στο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής, οι υπερτροφές (superfoods) δεν αποτελούν εξαίρεση.  Ως «υπερτροφές», χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες σε πολύ μικρή ποσότητα τροφίμου. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προάγουν την υγεία του οργανισμού. Ακολουθούν εφτά από αυτές που αξίζει να εντάξεις στη διατροφή σου γιατί σου κάνουν αποδεδειγμένα καλό:

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ: Περιέχει φλαβονοειδή, κατεχίνες, τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, στερόλες, καροτενοειδή. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων (ουροδόχο κύστη, προστάτη, στήθος, στομάχου), βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και βελτιώνει τη διάθεση.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ: Περιέχει ρεσβερατόλη, φλαβονοειδή, φαινόλες και ταννίνες. Μειώνει το κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ή αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

GOJI BERRY: Εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C και Ε, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε σίδηρο. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ενισχύουν την όραση και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος.

Ως «υπερτροφές», χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες σε πολύ μικρή ποσότητα τροφίμου.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ: Περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα τους τα ω-3 λιπαρά οξέα. Το ιπποφάες συμβάλλει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αναζωογόνηση του δέρματος.

ΣΠΟΡΟΙ CHIA: Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ιδίως ω-3), αντιοξειδωτικών, ασβεστίου και πρωτεϊνών.

ΑΛΟΗ: Η αλόη περιέχει πολλά ενεργά συστατικά, όπως βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανες ουσίες, αμινοξέα και πολυσακχαρίτες. Έχει υπακτικές και καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται λόγω της αντιβακτηριακής, αντιμυκητιακής και τονωτικής δράσης της. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ: Πλούσια σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, χλωροφύλλη), μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης και της Β12), ένζυμα και προβιοτικά. Βελτιώνει την πέψη, τη λειτουργία του εντέρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δίνει ενέργεια στον οργανισμό και συμβάλλει στη μείωση της όρεξης και εμμέσως στην απώλεια βάρους.

 

Μάθε περισσότερα στο www.idiatrofi.gr.

 

Διάβασε ακόμα:

Το Μυστικό Για Να Θυμάσαι Τα Όνειρά Σου Κρύβεται Στο Πιάτο Σου

Το Μυστικό Για Να Τρως Πιο Υγιεινά

 

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.