Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο αυξάνει την αποδοτικότητά σου η οργάνωση.
-Γιατί η ενσυνειδητότητα είναι πλέον δημοφιλής τάση.


Η ουσία είναι απλή: η οργάνωση σε βοηθά να ολοκληρώνεις περισσότερα καθήκοντα για να έχεις περισσότερο χρόνο για διασκέδαση. Αλλά με ποιον τρόπο; Τι είναι πιο αποτελεσματικό; Να οργανώνεις στο χαρτί ή να χρησιμοποιείς ψηφιακές εφαρμογές; Η μόνη ερώτηση είναι: γιατί να χρησιμοποιείς μόνο ένα; 

Το να χρησιμοποιείς ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού είναι προφανώς βολικό, αλλά υπάρχουν πολλά “κρυμμένα” οφέλη αν χρησιμοποιείς ένα απλό παραδοσιακό organizer, όπως η βελτίωση των πνευματικών σου λειτουργιών και η βελτίωση της διάθεσής σου. Η αληθινή ομορφιά είναι ότι η ψηφιακή και η υλική οργάνωση μπορούν να συνδυαστούν και να συμπληρώσουν η μία την άλλη, ώστε να μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη και των δύο. Όπως κι αν προτιμάς να οργανώνεσαι, συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πώς η οργάνωση σε ωφελεί.

1. Ο σχεδιασμός σε βοηθά να διαχειριστείς το στρες σου  

Το στρες μπορεί να αποτελεί ένα φυσικό κομμάτι της ζωής, αλλά το να γνωρίζεις πώς να το διαχειριστείς έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα της ζωής σου. Ευτυχώς, ο σχεδιασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστείς το στρες. Ο ενεργός σχεδιασμός, αντί για την παθητική αντίδραση, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και μπορεί να οδηγήσει σε μία σωστά δομημένη και ποιοτική ζωή. 

2. Η οργάνωση είναι καλή για τον εγκέφαλό σου

Fun fact: ο σχεδιασμός στο χαρτί σε βοηθά να μαθαίνεις και να θυμάσαι περισσότερο. Κι όμως! Το να καταγράφεις τα σχέδιά σου είναι ωφέλιμο για τον εγκέφαλό σου. Παρ’ όλο που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή χωρίς τα ψηφιακά εργαλεία, μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιήσεις χαρτί για να διατηρήσεις την απαραίτητη ισορροπία. 

Ο σχεδιασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστείς το στρες.

3. Μπορείς να πετύχεις περισσότερους στόχους 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2020 και πώς σχεδιάζεις να τους πετύχεις; Πριν απαντήσεις, μάθε ότι η οργάνωση στο χαρτί αυξάνει την ικανότητά σου να έχεις επίγνωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων σου. Επίσης, έχεις την ευθύνη των στόχων σου και έχεις κίνητρο να τους πετύχεις, όταν σημειώνεις ένα-ένα τα βήματα προς την επίτευξή τους. Οπότε, φρόντισε να καταγράψεις τους στόχους σου για το 2020, οργάνωσε ένα σχέδιο και πέτυχέ τους. 

4. Γίνεσαι πιο παραγωγικός

Αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσο αποτελεσματική είναι η οργάνωση για την ενίσχυση της αποδοτικότητας! 93% των χρηστών organizer συμφωνεί ότι το βοηθά να είναι πιο παραγωγικό. Αλλά υπάρχουν περισσότερα δεδομένα! Η καταγραφή των πλάνων σου σού επιτρέπει να πας μπρος-πίσω και να ελέγχεις την απόδοσή σου, ώστε να μάθεις τι λειτουργεί και τι όχι, κάτι που επίσης σε βοηθά να γίνεις πιο αποτελεσματικός. 

5. Κερδίζεις χρόνο

Η διαχείριση χρόνου είναι μια σημαντική δεξιότητα για την επιτυχία, αλλά όλοι ξέρουμε ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Κι αν σου έλεγα ότι η οργάνωση είναι ένα κόλπο για να “ξεγελάσεις” το χρόνο; Δοκίμασέ το και δες πόσο χρόνο θα εξοικονομήσεις κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και φαντάσου πόσο χρόνο μπορείς να κερδίσεις με το πέρασμα των μηνών και των χρόνων.

Bonus tip: η αξιοποίηση του νεοαποκτηθέντος ελεύθερου χρόνου είναι απίστευτα συναρπαστική και ενδυναμώνει με θετικό τρόπο τη συνήθεια του σχεδιασμού. 

6. Αναπτύσσεις την ενσυνειδητότητα

Μερικές φορές χρειαζόμαστε εναγωνίως να αποσυνδεθούμε, γι’ αυτό, άλλωστε, η ευσυνειδητότητα αποτελεί τάση. Όποτε χρειάζεσαι ένα ψηφιακό detox, δοκίμασε να επιβραδύνεις και να αποσυνδεθείς για τουλάχιστον 10-20 λεπτά για να καταγράψεις τις σκέψεις, τα καθήκοντα, τις προθεσμίες και τα σχέδιά σου. Κοιτάζουμε αρκετές γυάλινες οθόνες και η εξάντληση από το scroll είναι μεγάλη. Η απλή μεταφορά αυτών των πληροφοριών από το κεφάλι σου στο χαρτί μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι παρών στο τώρα, κάνοντάς σε πιο ενσυνείδητο. 

7.Ο σχεδιασμός σε κάνει πιο ευτυχισμένο

Οι έρευνες δείχνουν ότι η καταγραφή των σχεδίων σου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και να σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Κοιτώντας το ημερολόγιό σου και διαπιστώνοντας ότι έχεις μία κοινωνική εκδήλωση ή επικείμενες διακοπές μπορεί να οδηγήσει σε θετικά συναισθήματα. Πόσο τέλειο είναι αυτό; 

Διάβασε ακόμα:

 Ευέλικτο Ωράριο Στη Δουλειά. Πόσο Εφικτό Είναι; 

14 Φράσεις Που Πρέπει Να Ξεχάσουμε Το 2020