Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις σου με τους άλλους.
– Ποιο είναι το ένα και μοναδικό Έψιλον που πρέπει να πετάξεις.


Το πιο πιθανό είναι ότι γνωρίζεις για τα Έψιλον που αναγράφονται στις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων. Και γνωρίζεις ότι πρέπει να τα αποφεύγεις, καθώς θεωρούνται βλαβερά για την υγεία σου. Πράγμα που σημαίνει ότι είσαι καλά ενημερωμένος σε διατροφικό επίπεδο.

Για την “τροφή” της ψυχής, όμως; Πόσα ξέρεις; Επειδή σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μάθεις ότι υπάρχουν κάποια “Έψιλον” που όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγεις αλλά το αντίθετο, μπορούν να σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Και μάλιστα, αν στόχος σου είναι η καλή ψυχική ισορροπία. Ρωτήσαμε την ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, www.thepsytrap.gr και μας είπε ακριβώς ποια είναι αυτά και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Ενσυναίσθηση

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά τον τελευταίο καιρό για την ενσυναίσθηση. Για την αξία της. Για την ποιοτική της διαφορά. Και κυρίως για το πώς μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που σχετίζεσαι με τους άλλους. Αλλά και για το πώς μπορεί να ενισχύσει ακόμα και το επαγγελματικό σου προφίλ. Ιδιαίτερα αν κάνεις ένα επάγγελμα που απαιτεί μεταξύ άλλων να καταλάβεις τις ανάγκες του προσώπου που έχεις απέναντί σου.

Οι ορισμοί της ενσυναίσθησης είναι πολλοί και διάφοροι, όμως ας το πούμε με απλά λόγια. Ενσυναίσθηση δε σημαίνει και δε χρειάζεται να σημαίνει ότι καταλαβαίνεις απόλυτα τον άλλον. Ούτε ότι χρειάζεται να συμπάσχεις για το όποιο πρόβλημά του. Ενσυναίσθηση είναι μόνο αυτό: η απλή προσπάθεια να μπεις στα παπούτσια του άλλου, προκειμένου να καταλάβεις περίπου πώς νιώθει. Κι όταν το κάνεις αυτό, είτε έχεις απέναντι σου τον σύντροφό σου, είτε τον συνάδελφό σου, είτε τη φίλη σου, είτε το δίχρονο ή το έφηβο παιδί σου, κάτι μαγικό συμβαίνει. Οι δίοδοι για μια καλύτερη επικοινωνία ανοίγουν και η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται περισσότερο αποτελεσματική από ποτέ.

Ευγνωμοσύνη

Μία ακόμα λέξη που είναι πολύ της … μόδας. Πράγματι! Η προτροπή να ξεκινάς και να τελειώνεις τη μέρα σου φτιάχνοντας μια γρήγορη λίστα στο μυαλό σου είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ. Σκέψου 5, 10, 15 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων για τη ζωή σου ολόκληρη ή απλά για την ημέρα που μόλις πέρασε. Αυτό θα σε προτρέψουν να κάνεις κάποιοι μέσα από social media post, άρθρα, βιβλία αυτοβελτίωσης ή δια ζώσης συμβουλευτική. Φυσικά, το θέμα δεν είναι να επαναλάβεις τη νοητή σου λίστα σιωπηλά ή φωναχτά. Το θέμα είναι να νιώσεις την ευγνωμοσύνη βαθιά μέσα σου, αντί απλώς να την ποστάρεις στον τοίχο σου. Μια και, όταν μάθεις να εκτιμάς όσα έχεις, δε θα εστιάζεις πλέον σε εκείνα που δεν έχεις. Και παρόλο που η ευγνωμοσύνη δεν αποτελεί άλλοθι για να μη θέσεις νέους, μικρούς ή μεγάλους στόχους, είναι σίγουρα αυτή που σου θα επιτρέψει να νιώθεις γεμάτος, ακόμα κι αν δεν τους επιτύχεις.

Εμπιστοσύνη

Είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά στις σχέσεις των ανθρώπων. Χωρίς εμπιστοσύνη κανένας έρωτας, καμία φιλία ούτε δεσμός αίματος δεν έχει μέλλον και πιθανότητες υγιούς εξέλιξης. Είναι το καύσιμο αυτό που σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου με τον οποιοδήποτε σημαντικό άλλο, χωρίς να φοβάσαι την απόρριψη. Να θυμάσαι όμως ότι ο στόχος σου δεν είναι μόνο να μάθεις να αναγνωρίζεις ποιους μπορείς να εμπιστεύεσαι. Στόχος σου είναι να μπορείς να είσαι κι εσύ ένα άτομο άξιο εμπιστοσύνης. Επειδή, όταν σε εμπιστεύονται οι άλλοι, πολλές και διαφορετικές προοπτικές εξέλιξης προκύπτουν. Κάθε σχέση εμπιστοσύνης, εξάλλου, είναι αναμενόμενο να ανθίσει. Γιατί δίνουμε τόσο σημασία στις σχέσεις; Επειδή αποτελούν βασική προϋπόθεση για ευτυχισμένους ανθρώπους, εξηγεί η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου. Αν, όμως, θέλεις πραγματικά ποιοτικές και υγιείς σχέσεις, χρειάζεται να δώσεις έμφαση στην Εμπιστοσύνη.

Ευθύνη … του εαυτού σου

Αυτό ίσως σε δυσκολέψει λίγο. Ιδιαίτερα αν είσαι ο τύπος που θεωρείς ότι την ευθύνη για όλα έχουν άλλοι. Για να αναλάβεις όμως την ευθύνη του εαυτού σου, θα πρέπει να γυρίσεις την πλάτη σε όλες τις φωνές μέσα σου που σου φωνάζουν: “Φταίει η κακή μου τύχη”. “Φταίνε τα γονίδιά μου ”. “Φταίει το αφεντικό μου ή η δουλειά που έχω ή δεν έχω”. “Φταίνε τα παραπανίσια μου κιλά ή η γαμψή μου μύτη”.

Τη μέρα που θα καταλάβεις ότι την ευθύνη για τα περισσότερα πράγματα που σε αφορούν, από την υγεία και την επαγγελματική σου επιτυχία, μέχρι τις σχέσεις σου και την καλή σου διάθεση, την έχεις εσύ κι όχι κάποιος νεραϊδένιος άλλος, τότε είναι πολύ πιθανό να καλωσορίσεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου. Τη μέρα που θα συνειδητοποιήσεις πως αυτά που ελπίζεις και προσδοκάς δεν μπορούν να προκύψουν ξαφνικά και δια μαγείας. Εξαρτώνται από δικές σου μικρές ή μεγάλες βελτιωτικές κινήσεις ή και δραστικές αποφάσεις. Τη μέρα που θα αποφασίσεις ότι τη ζωή σου την οδηγείς εσύ κι όχι οι συνθήκες ή τα άλλα πρόσωπα. Τότε, ναι! Θα έχεις αναλάβει την ευθύνη του εαυτού σου.

Για να τα κατακτήσεις πάντως όλα αυτά, οφείλεις να απαλλαγείς από ένα σημαντικό “Ε”, τονίζει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου. Ποιο είναι αυτό; Αυτό του ελέγχου. Και συγκεκριμένα, της ανάγκης σου να ελέγχεις οτιδήποτε εξωτερικό.

Ολοκληρώνοντας όμως την ανάγνωση αυτού του άρθρου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχεις ήδη τις πρώτες υποψίες για το πώς χρειάζεται να σκέφτεσαι και να ενεργείς από εδώ και πέρα. Ιδιαίτερα αν στόχος σου είναι να κατακτήσεις την πολυπόθητη ψυχική ισορροπία.

Διάβασε ακόμα:

Τα Τρία «Φ» Που Πρέπει Να Μάθεις, Για Να Διώξεις Θυμό Και Θλίψη

10 Σημάδια Ότι Είσαι Ψυχικά Υγιής

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.