Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Με ποια features του Zoom πρέπει να εξοικειωθείς.
-Τι να ελέγξεις πριν ξεκινήσεις.


Παρόλο που πλέον τα μέτρα προστασίας έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ολοκληρωτική επιστροφή στην κανονικότητα. Ένας από τους τομείς που έχουν επηρεαστεί σημαντικά είναι και ο χώρος εργασίας. Η τηλεργασία δεν είναι ένα προσωρινό μέτρο, αλλά ήρθε μάλλον για να μείνει, και θεωρείται εφαρμόσιμο ανάλογα φυσικά με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η εκάστοτε εταιρεία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεντεύξεις εργασίας σταδιακά θα γίνονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω βιντεοκλήσης. Στη δεύτερη περίπτωση, ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο είναι το Zoom, που πλέον χρησιμοποιείται ευρέως.

Η δημοφιλία του Zoom έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και τώρα με την έξαρση του κορονοϊού, έχει γίνει ακόμα πιο δημοφιλές. Είναι πλέον ένα από τα κορυφαία προγράμματα στον κόσμο για τηλεδιασκέψεις, webinars και κυρίως για συνεντεύξεις εργασίας εξ αποστάσεως. 

Αν, λοιπόν, καλείσαι κι εσύ για συνέντευξη μέσω Zoom ή κάποιας άλλης διαδικτυακής πλατφόρμας, ακολούθησε τα tips της Ελένης Παπαδάκη, careercoach, για να αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις. 

1.Κατέβασε την εφαρμογή και εξοικειώσου

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος για παράδειγμα με το Zoomapp, καλό είναι να μην περιμένεις ένα λεπτό πριν τη συνέντευξη για να το κατεβάσεις. Κάθε εφαρμογή έχει τη δική της προσωπικότητα και χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις. Για παράδειγμα, απλά επειδή είσαι εξοικειωμένος με το Skype, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μελετήσεις και το Zoom. Πριν ξεκινήσεις τη βιντεοκλήση, κλείσε όλες τις άλλες εφαρμογές στον υπολογιστή σου και τυχόν καρτέλες που έχεις ανοιχτές στον browser.

2.Εξασκήσου με ένα φίλο και μαγνητοσκόπησε

Εξασκήσου σε μερικές παραδοσιακές ερωτήσεις συνεντεύξεων (σε σχέση με αυτά που αναφέρεις στο βιογραφικό σου ή σε σχέση με το τι γνωρίζεις για την εταιρεία) ή δοκίμασε να απαντήσεις σε συμπεριφορικές ερωτήσεις με έναν φίλο. Αλλά το πλεονέκτημα που σου δίνει το Zoom είναι ότι μπορείς να μαγνητοσκοπήσεις το meeting σας. 

Αυτό το εργαλείο είναι ιδανικό για την προετοιμασία για συνέντευξη. Βλέποντας το video, θα μπορέσεις να βελτιώσεις σημαντικά την απόδοσή σου: 

-Πώς είναι ο φωτισμός;

Γενικά καλό είναι να έχουμε φροντίσει ο φωτισμός να είναι καλός, όμως δίνουμε έμφαση και στον τοπικό φωτισμό. Μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό, εναλλακτικά ψάχνουμε τις ρυθμίσεις στο zoom για φίλτρα προσώπου, ώστε να βελτιώνουν την εικόνα μας.

-Κινείσαι υπερβολικά;

Είναι διαφορετικό να μιλάμε χαλαρά με ένα φίλο μας και άλλο να πρέπει να δώσουμε μια επαγγελματική συνέντευξη. Στη δεύτερη περίπτωση, καλό είναι να έχεις μια σταθερή καρέκλα χωρίς ροδάκια, στητή πλάτη και να έχεις άμεση οπτική επαφή με τον συνεντευκτή. 

-Χαμογελάς πολύ; Καθόλου;

Ένα στοιχείο της εμφάνισής σου είναι και το χαμόγελό σου. Ακόμα και σε αυτό το θέμα, όμως, φρόντισε να μην υπερβάλλεις στις κινήσεις σου και να διατηρείς ένα ουδέτερο προφίλ, ώστε να είσαι φιλικός, αλλά και να εμπνέεις αξιοπιστία.

-Είναι καλή η ποιότητα της εικόνας και του ήχου;

Το 80-90% των υποψηφίων δεν καταφέρνουν να έχουν ποιοτικό ήχο και εικόνα στις βιντεοκλήσεις, γεγονός που αποσπάει την προσοχή του συνεντευκτή και μπορεί να είναι αιτία απόρριψης.

3.Κάνε “σκονάκι” 

Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλες τις συνεντεύξεις μέσω video ή τηλεφώνου. Γύρω από την κάμερα μπορείς να βάλεις post it με λέξεις κλειδιά, όπου μπορείς περιστασιακά να ανατρέχεις για να κάνεις κάποια ερώτηση ή να αναφέρεις κάτι κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να αποθηκεύσεις στην επιφάνεια εργασίας το βιογραφικό σου, ώστε αν σου ζητηθεί να το στείλεις άμεσα.

4.Χρησιμοποίησε το κουμπί της σίγασης σε περίπτωση ανάγκης 

Αν σε πιάσει φτέρνισμα ή βήχας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουμπί σίγασης του Zoom για να κλείσεις τον ήχο σου. Χρήσιμο και διακριτικό.

5.Χρησιμοποίησε ένα επαγγελματικό όνομα χρήστη 

Μόλις κατεβάσεις την εφαρμογή, κάνε λογαριασμό με επαγγελματικό όνομα π.χ. eleni.papadaki. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις ολόκληρο το όνομά σου.

6.Τσέκαρε τον ήχο

Όταν κάνεις το τεστ σου, φρόντισε να ελέγξεις με προσοχή τον ήχο σου. Μήπως κάνει ηχώ; Προκαλεί έκπληξη σε πολλούς ανθρώπους, αλλά ο κακός ήχος είναι χειρότερος από την κακή εικόνα. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν να σε ακούν καθαρά με μερικά παράσιτα στην εικόνα, παρά το αντίθετο. 

7.Κλείσε τα άλλα προγράμματα στον υπολογιστή σου 

Αυτός είναι κάτι που μπορείς εύκολα να ξεχάσεις. Πρέπει να κλείσεις όλα σου τα προγράμματα για τους ακόλουθους λόγους:

-Για να αποφύγεις την καθυστέρηση στην ταχύτητα του υπολογιστή σου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον ήχο και την εικόνα στο Zoom.

-Για να μην διακοπεί η συνέντευξή σου, από άσχετους ήχους και ειδοποιήσεις.

8.Επίλεξε σωστά τα ρούχα σου

Πρέπει να ντυθείς επαγγελματικά -ό,τι ισχύει και σε μια παραδοσιακή συνέντευξη. Περιποιήσου την εμφάνισή σου, αλλά χωρίς υπερβολές, ώστε η προσοχή να συγκεντρώνεται πάνω σε αυτά που έχεις να πεις. Διάλεξε ένα ντύσιμο νωρίτερα. Φρόντισε να είναι σιδερωμένο και να δείχνει καθαρό και καινούριο. Αν το κάνεις νωρίτερα, δε θα έχεις να ανησυχείς και για αυτό τη μέρα της συνέντευξης. 

9.Δημιούργησε ένα χώρο χωρίς περισπασμούς

Διάλεξε ένα μέρος που είναι ήσυχο. Καλό είναι να έχεις ηχομόνωση στο δωμάτιο. Εξάλειψε τους οπτικούς περισπασμούς, όπως πράγματα στο πάτωμα ή στους τοίχους. Κλείσε τα παράθυρα του δωματίου, για να περιορίσεις ανεπιθύμητους θορύβους, κι αν έχεις παιδιά φρόντισε να ασχολούνται με κάτι, για να μην διακόψουν την κλήση. Επίσης, ένα απλό φόντο είναι ιδανικό, ώστε ο συνεντευκτής να εστιάσει σε αυτά που έχεις να προσφέρεις στην εταιρία ως υποψήφιος. 

10.Να είσαι στην ώρα σου, αλλά μην υπερβάλλεις

Πολλοί εργοδότες δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει το Zoom και χρησιμοποιούν το ίδιο “meeting room” ή σύνδεσμο για πολλούς υποψηφίους. Οπότε αν συνδεθείς πολύ νωρίτερα, ίσως διακόψεις τη συνέντευξη πριν από σένα. Επομένως, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μπεις 2-3 λεπτά νωρίτερα. 

11.Μίλα αργά και καθαρά 

Πριν τη συνέντευξή σου, εξασκήσου στο να μιλάς αργά και καθαρά. Ακόμα κι αν έχεις μια εξαιρετική σύνδεση στο internet, η κλήση μπορεί να κοπεί για μερικά δευτερόλεπτα και θα είναι πιο εύκολο να σε καταλάβουν, αν μιλάς αργά και σταθερά από ό,τι αν βιάζεσαι να απαντήσεις. Αυτό, επίσης, θα σε κάνει να φαίνεσαι πιο ήρεμος και σίγουρος, κάτι που ο hr manager θα λατρέψει. 

12.Δούλεψε τη γλώσσα του σώματος

Απόφυγε να ακουμπάς τα χέρια ή τα πόδια σου, να κουνάς το σαγόνι σου ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τις απαντήσεις σου ή να σε κάνει να μοιάζεις νευρικός ή αγχωμένος. Ό,τι λες σε μια συνέντευξη είναι η μισή μάχη, αλλά πώς φαίνεσαι και πώς εκφέρεις τις λέξεις είναι εξίσου σημαντικά. Επίσης, η οπτική επαφή είναι ουσιώδης. Εξάσκησε την οπτική επαφή με την κάμερά σου, καθώς μιλάς, αντί να κοιτάς τον εαυτό σου στην άκρη της οθόνης. Έτσι, θα μοιάζει η διαδικασία με πραγματική συζήτηση και θα βοηθήσει τον συνεντευκτή να σε μάθει καλύτερα. 

13.Έλεγξε την ημερομηνία, την ώρα και τη ζώνη ώρας 

Το τελευταίο πράγμα που θες να σου συμβεί είναι να χάσεις τη συνέντευξή σου, γιατί μπέρδεψες τη ζώνη ώρας. Οπότε, τσέκαρε το email από τον εργοδότη και σιγουρέψου ότι βάζεις τη συνάντηση τη σωστή ώρα και μέρα στο ημερολόγιό σου. Δε θες να χάσεις τη συνέντευξή σου και να χρειαστεί να την επαναπρογραμματίσεις, άρα έλεγξε τα πάντα και μην υποθέτεις ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας. Μπορεί να σου παίρνουν συνέντευξη άτομα από άλλες τοποθεσίες, αν πρόκειται για μεγάλη εταιρεία. 

14.Πάρ’ το στα σοβαρά

Η συνέντευξη μέσω βιντεοκλήσης μπορεί να δώσει σε μερικούς ανθρώπους μια αίσθηση άνεσης, κάτι που μπορεί να είναι καλό πράγμα. Στο κάτω-κάτω, στην άνεση του σπιτιού σου θα είσαι λιγότερο αγχωμένος και πιο σίγουρος. Αλλά, πρόσεξε μην αφήσεις αυτήν την αίσθηση άνεσης να σε παρασύρει!

Πρέπει να αντιμετωπίσεις την συνέντευξη μέσω Zoom σαν να γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο. Ντύσου κατάλληλα, συγκεντρώσου, κάνε ερωτήσεις και προετοιμάσου για συμπεριφορικές ερωτήσεις.

Όπως κατάλαβες, αξίζει να επενδύσεις λίγο χρόνο για να εξοικειωθείς με αυτό το νέο τύπο συνεντεύξεων και την εφαρμογή του zoom. 

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σου φάνηκαν χρήσιμες και να μπορέσεις να τις αξιοποιήσεις στην επαγγελματική σου πορεία, γιατί οι συνεντεύξεις εξ αποστάσεως είναι η νέα πραγματικότητα. 

Η Ελένη Παπαδάκη είναι Life Coach και στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Διάβασε ακόμα:

Πίνακας Επαναπροσδιορισμού: Ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο που μπορείς να δοκιμάσεις

Πέντε σημεία στα οποία το LinkedIn υπερτερεί του βιογραφικού

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.