Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.
-Πώς να αυξήσεις τη δύναμη της θέλησης.


Γκρινιάζεις ότι πάχυνες; Ότι το “μένουμε σπίτι” οδήγησε σε επιπλέον κιλά στη ζυγαριά; Τρώς γενικότερα περισσότερο από ότι θα ήθελες αλλά δεν ξέρεις το γιατί; Και το κυριότερο δε μπορείς να σταματήσεις; Τρως χωρίς να πεινάς πραγματικά; Κυρίως κάποιες συγκεκριμένες ώρες; Τρως συγκεκριμένες τροφές εκείνες τις ώρες; Τρως μέχρι να νιώσεις ότι σκας; Το μυαλό σου κολλάει στην επιθυμία για φαγητό; Τρως προκειμένου να νιώσεις καλύτερα; Νιώθεις ενοχές μετά; Αν η απάντηση στις ερωτήσεις είναι “ναι” τότε μάλλον είσαι αντιμέτωπος με τη συναισθηματική πείνα. 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τρως για να ικανοποιήσεις συναισθηματικές ανάγκες, για να νιώσεις καλύτερα, για να καλύψεις συναισθηματικά κενά. Τρως θυμό, καταβροχθίζεις πόνο, πίνεις απογοήτευση! 

Κάθε φορά που είσαι απογοητευμένος-η, που είσαι στενοχωρημένος-η, αγχωμένος-η ή που βαριέσαι καταφεύγεις στο φαγητό. Κάθε φορά που δεν μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου, ψάχνεις απαντήσεις στο φαγητό. Κάθε φορά που δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σου, η λύση είναι το φαγητό.                   

Σταμάτα να τρως τα συναισθήματα σου

Μήπως έχεις ξεχάσει να χαίρεσαι; Αναρωτήσου… Τι σε χαροποιεί στη ζωή σου; Πού βρίσκεις ικανοποίηση; Από πόσες πηγές παίρνεις χαρά; Μήπως έχεις μπει σε μια ρουτίνα και έχεις ξεχάσει να χαίρεσαι; Μήπως βρίσκεις χαρά στο φαγητό; Ξαναθυμήσου πώς μπορείς να “φτιάξεις” χαρά. Δημιούργησε νέες συνήθειες που σου κινούν το ενδιαφέρον, που σου δίνουν χαρά. Δημιούργησε νέους στόχους, μικρούς ή μεγάλους και βρες ενέργεια εκεί.

Αντιμετώπισε τη συναισθηματική πείνα

-Αναγνώρισε ότι πρόκειται για συναισθηματική πείνα.

-Παρατήρησε πότε τρως, ποιες ώρες. 

-Παρατήρησε τι τρως.

-Παρατήρησε ποιό είναι το ερέθισμα πριν ακριβώς φας. Υπάρχει κάτι που ενεργοποιεί την πείνα σου;

-Κράτα ημερολόγιο για μία εβδομάδα με τις παραπάνω παρατηρήσεις.

-“Σπάσε” το ερέθισμα που σε ενεργοποιεί. Σταμάτησε το. Αντικατάστησε το. 

-Βάλε νέες συνήθειες στη ζωή σου που ενεργοποιούν επιθυμία για κάτι άλλο.  

Βρες τον εαυτό σου και…σταμάτα την πείνα  

Δούλεψε με τον εαυτό σου. Αγάπησε τον εαυτό σου. Δείξε αυτοσυμπόνοια. Και ύστερα ρώτα; Τι σου λείπει πραγματικά; Τι θέλεις; Τι είναι αυτό που έχει αντικατασταθεί από το φαγητό; Διεκδίκησε το. Τι σε εμποδίζει να καλύψεις το κενό; Τι χρειάζεσαι; Πώς θα το αποκτήσεις; Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει; Ποιες ανάγκες σου δεν ικανοποιείς; Το γνωστοποίησες, το επικοινώνησες; Το έκανες σαφές στους “σημαντικούς άλλους” της ζωής σου;

Αύξησε τη δύναμη της θέλησης

Ναι, χρειάζεσαι ισχυρή θέληση για να σταματήσεις αυτή σου τη συνήθεια. Αύξησε τη δύναμη της θέλησης σου. Πώς;                                               

-Δώσε δυνατό κίνητρο στον εαυτό σου.                                                               

Νίκησε την αναβλητικότητά σου.                                                                

-Καλλιέργησε αυτοπειθαρχία- αυτοέλεγχο.                                                              

-Στόχευσε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

-Κατεύθυνε τη συμπεριφορά σου προς κάτι θετικό και μακριά από κάτι που θέλεις να αποφύγεις. 

Το να πεις ότι θέλεις να χάσεις κιλά επικοινωνεί προβλήματα και αρνητισμό. Αν όμως σκεφτείς “ποια συμπεριφορά θέλω αντί αυτής” π.χ “να τρώω υγιεινά”, “τι θα μου προσφέρει αυτή η νέα συμπεριφορά” π.χ. χαρά, ωραίο σώμα, υγεία, έχεις μια θετική οπτική. Και μια θετική οπτική σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη θέλησης. 

Να θυμάσαι ότι η συναισθηματική πείνα σχετίζεται με τη σκέψη. Προσπάθησε να ελέγξεις λοιπόν τη σκέψη σου. Ζήτησε βοήθεια από ειδικό αν χρειαστεί. Μη χάνεις χρόνο και μην αφήσεις το θέμα αυτό να σου κλέψει τα θετικά σου συναισθήματα, την αυτοπεποίθηση σου, την κοινωνικότητα σου και τη διάθεση σου για δημιουργία. Από εσένα εξαρτάται!

Διάβασε ακόμα:

Μάθε πώς θα μειώσεις το στρες και θα ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου

Συμβουλές από έναν ψυχίατρο για να διαχειριστείς τις νέες συνθήκες ζωής

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.