Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να τα ρίχνεις πάντα στους άλλους.
-Πώς η συγχώρεση σε “απελευθερώνει”.


Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως οι άνθρωποι δεν συγχωρούν λόγω υπερβολικού εγωισμού και μόνο. Οι άνθρωποι που δεν συγχωρούν συνήθως έχουν πληγωθεί πολύ στο παρελθόν, οπότε στην προσπάθεια αποφυγής νέου πόνου, γίνονται σκληροί κριτές και υψώνουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους άλλους. Επίσης, διαγράφουν εύκολα ανθρώπους που κάνουν λάθη και ειδικά όταν θίγεται η προσωπικότητα και τα θέλω τους. Πόσο λάθος όμως κάνουν! Αφού στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν ότι η συγχώρεση είναι το φάρμακο της ψυχής.

Το δικαίωμα στο λάθος

Ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, ωριμότητας, εκπαίδευσης ή παιδείας, έχει δικαίωμα στο λάθος, όπως όλοι οι άλλοι. Τα κριτήρια και η αυστηρότητα της κρίσης του καθενός από εμάς απέναντι στα λάθη των άλλων, όμως, διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίσταση. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό γιατί το ίδιο λάθος μπορεί να γίνει από τον καθένα μας αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ποιος γνωρίζει εξάλλου σε βάθος την ίδια την ψυχή του; Επομένως πώς είναι σε θέση να γνωρίζει την ψυχή του άλλου; Κάθε άνθρωπος, επομένως, όπως κι εσύ, έχει δικαίωμα στο λάθος.

Αναλογίσου τη δική σου ευθύνη

Σε πλήγωσαν. Σε στεναχώρησαν. Σου είπαν λόγια σκληρά. Σε χώρισαν. Έχεις αναρωτηθεί όμως; Εσύ δεν είχες καμία ευθύνη για αυτό που έγινε; Δεν έδωσες κανένα δικαίωμα; Ακόμα κι αν η άλλη πλευρά ευθύνεται κατά 90% και εσύ για το 10%, ζήτησες συγχώρεση ή αλλάξες κάτι για το δικό σου 10%; Αναρωτήθηκες ποτέ εάν αυτό θα έφερνε κάποια αλλαγή; Αν από την άλλη εσύ προτιμήσεις να διατηρήσεις το ‘’πάνω ‘’ χέρι, έχεις σκεφτεί αν θα άλλαζε κάτι μ΄αυτή σου τη στάση; Ποιος θα είναι ο νικητής από όλο αυτό και τι θα κερδίσει τελικά;

Κάθε άνθρωπος, όπως κι εσύ, έχει δικαίωμα στο λάθος.

Πόσες ευκαιρίες να δώσεις;

Τόσες όσες είναι αντίστοιχα οι προσπάθειες για αλλαγή που υπολογίζεις ότι βλέπεις. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι απλά αναγνωρίζουν το λάθος τους χωρίς να αλλάξουν κάτι. Λίγοι είναι αυτοί που το κατανοούν, μετανοούν και το διορθώνουν. Να συγχωρείς, επομένως, όταν ξέρεις ότι δεν υπήρχε κακό κίνητρο. Να συγχωρείς, όμως και όσους δεν μπορείς για οποιοδήποτε λόγο να είσαι πλέον κοντά τους εφόσον κάτι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι και να εύχεσαι για το καλό τους. Έτσι, έρχεται η γαλήνη και η ηρεμία μέσα σου. Γενικά σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να συγχωρείς, αντί να κρατάς αρνητικά συναισθήματα μέσα σου.

Κατανόησε τη δύναμη της συγχώρεσης

Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται να καταλάβεις είναι ότι η συγχώρεση δεν είναι αδυναμία. Η συγχώρεση είναι αρετή, είναι προνόμιο των δυνατών και των ευαίσθητων ανθρώπων που κατοικεί μέσα τους η αγάπη για τον εαυτό τους και τους άλλους. Είναι σημαντικό να το καταλάβεις αυτό.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να συγχωρείς, αντί να κρατάς αρνητικά συναισθήματα μέσα σου.

Τι κι αν σε στεναχώρησαν; Αν γνωρίζεις ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις δεν θα σε αναστατώσει πραγματικά αυτό. Η συγχώρεση θα γιατρέψει εσένα και την ψυχή σου. Στο πεδίο της ανθρωπιάς, το δίκαιο και τα μαθηματικά περνούν σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να βγει νικήτρια η αγάπη. Και να θυμάσαι. Ποτέ δεν είναι αργά να συγχωρέσεις κάποιον. Ιδιαίτερα αν θες κι εσύ να διεκδικήσεις τη συγχώρεση από τους άλλους.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Να Συγχωρείς. 3 Έρευνες Σου Δείχνουν Γιατί

Αν Δεν Συγχωρείς, Επιβαρύνεις Την Υγεία Σου, Σύμφωνα Με Την Επιστήμη

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.