Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το στρες των εναλλαγών.
-Πώς σε βοηθούν τα deadlines.


Ξέρεις ότι το στρες μπορεί να συνδέεται με τη δημιουργικότητα; Ότι κάποιες φορές εκείνοι που νιώθουν πίεση και άγχος καταλήγουν να είναι πιο καινοτόμοι;

Το άγχος σε λογικά πλαίσια, λειτουργεί προς όφελός σου. Αν για παράδειγμα, έχεις πολλά projects ή προσπαθείς να προλάβεις ένα deadline, η πίεση που νιώθεις σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά και να βρίσκεις νέες ιδέες και λύσεις.

Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη στρες, καθένα από το οποίο συνδέεται με την δημιουργικότητα. Διάβασέ τα και δες πώς μπορείς να διαχειριστείς το κάθε είδος, προς όφελός σου.

1.Το στρες των εναλλαγών

“Έχω τόσα πολλά να κάνω. Με τι να ασχοληθώ πρώτα;” Κι όμως. Το στρες που προκύπτει όταν έχεις πολλά projects σε κάνει πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό. Αρκεί φυσικά να μην ασχολείσαι με όλα ταυτόχρονα. Το μυστικό είναι οι συχνές εναλλαγές. 

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Columbia Business School, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουλέψουν με 3 διαφορετικά στιλ: να αλλάζουν projects όποτε το επιθυμούσαν οι ίδιοι, να ασχολούνται με 2 projects ταυτόχρονα ή να κάνουν συχνές εναλλαγές μεταξύ των projects. Παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες της τρίτης κατηγορίας ήταν οι πιο δημιουργικοί. Η συχνή εναλλαγή μεταξύ των projects βοηθούσε τους συμμετέχοντες να είναι περισσότερο δημιουργικοί, καθώς κάνοντας “διάλειμμα” από το κάθε project μπορούσαν να σκεφτούν με καθαρή ματιά και να βρουν καλύτερες λύσεις όταν ασχολούνταν και πάλι μαζί του.

Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά projects που απαιτούν την δημιουργικότητά σου, πέφτεις συχνά σε αδιέξοδο, χωρίς καν να το καταλάβεις. Αν, όμως, κάνεις συχνές εναλλαγές μεταξύ των tasks σου, έχεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίζεις το καθετί υπό νέο πρίσμα. Και αυτή η καθαρή ματιά, σε βοηθάει να είσαι πιο δημιουργικός και αποτελεσματικός, γιατί έχεις περισσότερες επιλογές και νέα προοπτική. 

Η συχνή εναλλαγή μεταξύ των projects σε βοηθάει να είσαι πιο δημιουργικός.

Οπότε την επόμενη φορά που θα έχεις πολλά να κάνεις ή νιώθεις ότι έχεις κολλήσει κάπου, κάνε το εξής: ασχολήσου με κάτι άλλο και γύρνα ξανά στο αρχικό σου project με καθαρή ματιά. Κάνε συχνές εναλλαγές, γίνε πιο δημιουργικός και άφησε το στρες στην άκρη. 

2.Στρες με νόημα

Πρόσφατη έρευνα, μελέτησε τους στρεσογόνους παράγοντες στο περιβάλλον εργασίας 280 υπαλλήλων και το κατά πόσο αυτοί επηρεάζουν τη δημιουργικότητα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, κάποιες φορές, το στρες είναι εποικοδομητικό, δίνει κίνητρο στον εργαζόμενο και τον βοηθάει να επιτύχει τους στόχους του. Φυσικά αυτό δεν ισχύει πάντα. Πότε συμβαίνει; 

Αν το στρες έχει να κάνει με έναν στόχο σου που έχει νόημα, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσεις αυτόν τον στόχο. Σ’ αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείς το στρες προς όφελός σου και όχι μόνο γίνεσαι περισσότερο δημιουργικός και αποδοτικός, αλλά βρίσκεις καλύτερες λύσεις, αυξάνεις και τις πιθανότητες εξέλιξής σου και είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Γι’ αυτό σκέψου τους στόχους σου, διαχειρίσου το άγχος σου και αύξησε την δημιουργικότητά σου.

3.Το στρες των deadlines

“Θα τα προλάβω όλα;” Το πιο συνηθισμένο είδος στρες στο εργασιακό περιβάλλον, είναι αυτό που προκύπτει από τις προθεσμίες. Όπως και στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις όμως, η πίεση είναι σημαντική για να γίνεις δημιουργικός – αρκεί φυσικά οι προθεσμίες να είναι ρεαλιστικές. 

Η Teresa Amabile, καθηγήτρια του Harvard Business School, υποστηρίζει ότι οι πολύ αυστηρές όπως και οι πολύ ελαστικές προθεσμίες, επηρεάζουν τη δημιουργικότητα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με εκείνες που βρίσκονται μεταξύ των δύο κατηγοριών. Εκείνες παράγουν τις καλύτερες ιδέες. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αυστηρά deadlines προκαλούν μεγάλη πίεση στους εργαζομένους, από τους οποίους στερούν όχι μόνο τη δημιουργικότητα, αλλά κάθε είδους κίνητρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιο ελαστικά, καθώς ασχολείσαι με το ίδιο project για αρκετό καιρό, χωρίς να κάνεις εναλλαγές. Αποτέλεσμα; Να ρουτινιάζεις και να χάνεις κάθε είδος δημιουργικότητας. 

Τα deadlines που δεν είναι ούτε αυστηρά, αλλά ούτε και ελαστικά, σε βοηθούν να παραμένεις συγκεντρωμένος και να αποφεύγεις ό,τι σου αποσπά την προσοχή. Σε βοηθούν να καταλάβεις ότι αυτό που έχεις να κάνεις είναι σημαντικό, συνεπώς πρέπει να το κάνεις γρήγορα. Έτσι συγκεντρώνεσαι και γίνεσαι δημιουργικός.

Να θυμάσαι!

Η σχέση στρες και δημιουργικότητας είναι πολύπλοκη. Είναι στο χέρι σου όμως να την κάνεις εύκολη. 

Διάβασε ακόμα:

Ο Εύκολος Τρόπος Να Χαλαρώσεις, Όταν Το Στρες Χτυπάει Κόκκινο

Ο Ειδικός Του Στρες Σου Μαθαίνει Τον Εύκολο Τρόπο Για Να Το Νικήσεις

 

Author(s)

  • Ο Braden Becker είναι συντάκτης του HubSpot Blog και ειδικός σε θέματα επαγγελματικής εξέλιξης.