Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσοι άνθρωποι καταφέρνουν τελικά να διατηρήσουν το βάρος τους.
-Τι να κάνεις με τα κεράσματα.


Ενώ η μείωση βάρους απασχολεί πολύ κόσμο, εντούτοις, λίγοι είναι αυτοί που μαθαίνουν και να το διατηρούν. Μήπως ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία;

Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ακόμη και τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι – άρα έχουμε μεγαλύτερη έκθεση στα ντουλάπια της κουζίνας μας –  υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε το βάρος μας και να το διατηρήσουμε σταθερό. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; 

Άκου πραγματικά το στομάχι σου 

Η συμβουλή αυτή αφορά το αίσθημα της πραγματικής πείνας. Είναι αυτό το γνωστό γουργούρισμα στο στομάχι, το οποίο θα περάσει μόλις καταναλώσεις κάποια τροφή. 

Να θυμάσαι ότι η πραγματική πείνα δεν είναι επιλεκτική, οπότε αν αναζητάς κάποιο συγκεκριμένο φαγητό τότε μάλλον πρόκειται για λιγούρα ή «συναισθηματική πείνα».

Σίγουρα όμως το στομάχι μας θα στείλει και το σήμα του κορεσμού, πότε δηλαδή έχουμε χορτάσει πραγματικά και μπορούμε να σταματήσουμε το φαγητό. Κι αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται πάντα άδειο πιάτο για να «μην χάσουμε τη δύναμή μας».

Διαχειρίσου τα κεράσματα

Μαζεύτηκαν πολλά γενέθλια και γιορτές σε μία βδομάδα; Έρχονται από παντού κεράσματα και με τη δικαιολογία «Μα δεν μπορώ να αρνηθώ» τα δέχεσαι όλα; 

Φυσικά κι εδώ αποτελεί δική σου επιλογή το εάν θα καταναλώσεις όλα τα κεράσματα ή όχι. Μπορείς πάντα να ευχηθείς και να ευχαριστήσεις ευγενικά και:

  • Να δοκιμάσεις από το κέρασμα χωρίς να το καταναλώσεις ολόκληρο. 
  • Να το κρατήσεις για να το δώσεις σε κάποιον δικό σου στο σπίτι.
  • Εάν σου αρέσει να το φας και να το ευχαριστηθείς.
  • Να το αρνηθείς, εξηγώντας ότι μόλις καταναλώσες κάποιο γεύμα. 

Δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση, δηλαδή λέμε “Όχι στα κεράσματα”. Αλλά είναι σημαντικό να πράξεις με όποιον τρόπο σε ικανοποιεί και να μην καταπιέζεσαι. 

Εάν πραγματικά θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πες “Ναι”, κατανάλωσε το χωρίς τύψεις και προχώρησε τη μέρα σου. Ίσως μάλιστα να αντικαταστήσει κάποιο από τα σνακ που θα είχες στο δεκατιανό ή στο απογευματινό σου.

Η αξία της αυτοπαρατήρησης

Η αυτοπαρατήρηση είναι σημαντική είτε αφορά το βάρος σου, το σώμα σου είτε τα τρόφιμα που καταναλώνεις. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το ζύγισμα είτε με την καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνεις.

Το ζύγισμα αποτελεί σίγουρα έναν τρόπο για να καταγράφεις τις αλλαγές στο βάρος σου. Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι το σώμα μας έχει φυσιολογικές διακυμάνσεις γύρω στα 1-2 κιλά όταν πρόκειται για τακτική ζύγιση, οπότε μην το αφήσεις να επηρεάσει την ψυχολογία σου. Εάν έχεις φτάσει τον στόχο σου και είσαι στο στάδιο της διατήρησης θα πρότεινα περιστασιακά ζύγισμα, όποτε τα ρούχα στενεύουν (και δεν είναι φρεσκοπλυμένα) ή όταν νιώθεις το σώμα σου πιο βαρύ για κάποιες μέρες συνεχόμενα.

Όσον αφορά την καταγραφή τροφίμων είναι καλό να σημειώνεις κάπου τα τρόφιμα που καταναλώνεις, το νερό που πίνεις, τα βήματα που κάνεις, την ποικιλία που έχεις στα γεύματά σου.

Κράτησε το δικό σου ημερολόγιο τροφίμων, στο οποίο μπορείς να ανατρέχεις όποτε παρατηρείς τις αλλαγές στο σώμα σου, ώστε να δεις τι διαφορετικό έχεις κάνει.  

Να θυμάσαι ότι ακόμη και το «άκακο» τσιμπολόγημα μίας χούφτας ξηρών καρπών πριν τον ύπνο συμβάλλει στη θερμιδική πρόσληψη της ημέρας σου. Οπότε να είσαι όσο πιο πλήρης γίνεται στην καταγραφή σας.

Η σημασία της απόλαυσης

Είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσεις μαζί μου… το φαγητό είναι απόλαυση! Και γι’ αυτό θα πρέπει να το απολαμβάνουμε με όλες μας τις αισθήσεις.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάθισες στο τραπέζι με απόλυτη συγκέντρωση; Δίχως περισπασμούς, όπως η τηλεόραση ή το κινητό;

Μια μικρή ποσότητα φαγητού μπορεί να φέρει μεγάλη ικανοποίηση, αρκεί να συμμετέχουν σε αυτό όλες μας οι αισθήσεις. Έτσι θα καταναλώσουμε και την ποσότητα που πραγματικά χρειαζόμαστε, αφού όσο πιο συγκεντρωμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα θα «ακούσουμε» και το στομάχι μας. Γι’ αυτό προσπάθησε να γεύεσαι αργά τις μπουκιές σου, μύρισε τα μπαχαρικά του φαγητού, δες τα χρώματα του πιάτου, νιώσε την υφή των τροφίμων, άκουσε τον ήχο όταν δαγκώνεις κάτι τραγανό. Με αυτό τον τρόπο κάθε μπουκιά αποκτά ξεχωριστή αξία και το φαγητό ξεχωριστή απόλαυση.

Διάβασε ακόμα:

Σεροτονίνη: Η διατροφή μπορεί να μειώσει το άγχος;

Μεσογειακή δίαιτα. Γιατί να την προτιμήσεις

Author(s)

  • Μαρία Ζερβού

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και επιστημονική συντάκτρια στο medNutrition.gr.