Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Για ποιους είναι πιο επιβαρυντική η στέρηση αγκαλιάς.
-Αν υπάρχει υποκατάστατο της στέρησης αγκαλιάς για τους μοναχικούς.


Οι άνθρωποι χρειάζονται να αγγίζουν και να τους αγγίζουν. Αυτός είναι ένας λόγος που κάποιοι πραγματικά υποφέρουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο μελετούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον το φαινόμενο της στέρησης της αγκαλιάς και μιλούν για φαινόμενα κατάθλιψης και αύξησης άγχους που έχουν εκδηλωθεί λόγω της “πείνας για αγκαλιά”, ιδιαίτερα σε άτομα που χρειάστηκε να αποξενωθούν, ενώ ήταν συνηθισμένα…στη διαχυτικότητα. 

Η ανάγκη να μας αγγίξουν υπάρχει πριν ακόμα γεννηθούμε

Πριν ακόμα γεννηθούμε, το αμνιακό υγρό που μας περιβάλλει διεγείρει το αναπτυσσόμενο νευρικό μας σύστημα. Στην πραγματικότητα, το έμβρυο μέσω του αμνιακού υγρού νιώθει ότι το αγγίζουν. Οπότε με το που γεννιέται έχει απόλυτη ανάγκη το άγγιγμα, την αγκαλιά της μητέρας για να ησυχάσει. Αυτά υποστηρίζει Dr Katerina Fotopoulou, καθηγήτρια ψυχοδυναμικής νευρολογίας στο University College of London. Επισημαίνει επίσης ότι είμαστε προγραμματισμένοι να έχουμε ανάγκη το άγγιγμα. 

Η στέρηση αγκαλιάς αυξάνει το άγχος 

Η αγκαλιά μειώνει το στρες και ρυθμίζει το συναίσθημα. Δίνει στο μυαλό το σήμα ότι αντέχει τις δυσκολίες, επειδή υπάρχει κάποιος δίπλα σου να σε βοηθήσει και γενικά να μοιραστεί μαζί σου τα όποια δύσκολα συναισθήματα όπως φόβος, θλίψη κλπ. Αυτό μειώνει αυτόματα το στρες, εξηγεί η Dr. Fotopoulou. 

Η έλλειψη αγκαλιάς  μπορεί να είναι πιο σκληρή για κάποιον που μένει μόνος του 

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής  Francis McGlone, νευροεπιστήμονας  στο Liverpool John Moores University. Ο McGlone εξηγεί ότι, όταν μελετάμε το πρόβλημα της μοναξιάς, συνήθως υποτιμούμε το γεγονός πώς τα άτομα που μένουν μόνα αγγίζονται και αγγίζουν λιγότερο. Κι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευεξία τους.  

Στους ώμους και στην πλάτη είναι πιο έντονα τα ερεθίσματα της αγκαλιάς 

Όπως εξηγεί ο McGlone, στα σημεία αυτά υπάρχουν νευρώνες που απελευθερώνουν πιο γρήγορα την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που μας ηρεμεί. Και από την άλλη, η αφή στα συγκεκριμένα σημεία μειώνει πιο γρήγορα τα επίπεδα της κορτιζόλης και της ντοπαμίνης, πράγμα που μας ηρεμεί πιο γρήγορα από το στρες.  Η ερευνητικά ομάδα της Fotopoulou από την άλλη δημοσίευσε έρευνα που έδειξε ότι ακόμα κι ένα απαλό άγγιγμα στους ώμους από κάποιον άγνωστο μειώνει το συναίσθημα της αποξένωσης. 

Ένα κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει στη στέρηση αγκαλιάς

Όταν χαϊδεύεις τη γάτα ή τον σκύλο σου, ο εγκέφαλος παίρνει το ίδιο ερέθισμα μέσω της αφής σαν να σε χαϊδεύουν, εξηγεί ο McGlone. Οπότε τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα για τους μοναχικούς που συγκατοικούν με κάποιο κατοικίδιο, καθώς αποδεικνύεται ένα καλό υποκατάστατο στη στέρηση αγκαλιάς.  

Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κανένα lockdown δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε την αξία της αγκαλιάς και την αυτόματη αντίδρασή μας προς αυτήν. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς η μοναξιά επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

Η άλλη κρίση της COVID-19: Η ψυχική υγεία

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.