Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι σχέση έχει η διατροφή με τα μάτια.
– Πώς να ρυθμίσεις στις οθόνες σου. 


Είτε είσαι νέος φοιτητής είτε είσαι σε μεταπτυχιακές σπουδές, ένα είναι σίγουρο: χρειάζεται να χρησιμοποιείς πολύ τα μάτια σου. Για να μελετήσεις, να αναζητήσεις πληροφορίες στα ηλεκτρονικά μέσα, να γράψεις στον υπολογιστή ή στο lap top τις εργασίες σου. Όλα αυτά, καθώς γίνονται σε συστηματική και συχνά καθημερινή βάση, κουράζουν τα μάτια. Επιπλέον, ως φοιτητής ή φοιτήτρια έχεις πολλά στο μυαλό σου και συνήθως έχεις και μια πολυάσχολη ζωή που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και αρκετά ξενύχτια. Έτσι, κάποιες φορές ή ακόμα και αρκετά συχνά μπορεί να παραμελείς την υγεία των ματιών σου. Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, σου υπενθυμίζει τι πρέπει να προσέχεις για την καλή υγεία των ματιών σου.

Η υγεία των ματιών σου απαιτεί από εσένα έναν υπεύθυνο και υγιεινό τρόπο ζωής

Μάθε να φροντίζεις τα μάτια σου

1.Ρύθμισε τις οθόνες σου

Πολύ σημαντικό είναι να μη χρησιμοποιείς το τάμπλετ, το κινητό ή το λάπτοπ σε εσωτερικούς ή υπαίθριους χώρους με έντονο φωτισμό, αφού η λάμψη στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών. Επίσης, φρόντισε να προσαρμόσεις κατάλληλα την αντίθεση και τη φωτεινότητα της οθόνης σου, ώστε να είναι πιο ξεκούραστη για τα μάτια.

2.Κάνε διάλειμμα

Η διαρκής ενασχόληση με ψηφιακά μέσα μπορεί να κουράσει τα μάτια σου και να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Αυτό οφείλεται στο ότι, όταν «καρφώνεις» σε ένα σημείο τα μάτια σου, συνήθως ξεχνάς να βλεφαρίσεις. Το επακόλουθο μπορεί να είναι θόλωμα της όρασης. Γι’ αυτό, αν είσαι φοιτητής, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιείς συχνά και για ώρα κάποια ψηφιακή οθόνη, θα πρέπει να φροντίζεις να κάνεις συχνά διαλείμματα από τις οθόνες. Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να τηρείται ο κανόνας 20-20-20: ανά 20 λεπτά που θα κοιτάζεις σε μια ψηφιακή οθόνη, να κάνεις διάλειμμα επί 20 δευτερόλεπτα για να κοιτάξεις ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση 20 ποδιών (ή 6 μέτρων) από εσένα.

3.Φρόντισε τους φακούς σου

Αν φοράς φακούς επαφής, πρέπει να τηρείς αυστηρά τις οδηγίες του κατασκευαστή, όσον αφορά τη χρήση, τον καθαρισμό και τη συχνότητα αλλαγής τους. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος σοβαρών μολύνσεων στα μάτια. Ακόμα δε, κι αν οι φακοί σου είναι 24ωροι, προτιμότερο είναι να μην κοιμάσαι φορώντας τους. Καλό είναι επίσης να τους αφαιρείς όταν κάνεις μπάνιο, καθώς και να φοράς καθημερινά για λίγη ώρα και τα γυαλιά σου, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια σου από τους φακούς.

4.Πρόσεξε τη διατροφή σου

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια. Ωστόσο δεν είναι τα μόνα που τα ωφελούν. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι πολύτιμη μεταξύ άλλων και για την όραση. Ιδιαιτέρως ωφέλιμα είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), καθώς και τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα, τόνος). Και κάτι ακόμα: δοκίμασε να τρως καθημερινά μαύρη σοκολάτα. Θα κάνεις καλό στα μάτια σου.

5.Ζήσε…υγιεινά

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών οφθαλμοπαθειών (π.χ. γλαύκωμα, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) και προστατεύει τα μάτια, καθώς μεγαλώνεις. Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να κοιμάσαι αρκετά, διότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς των ματιών και να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία.

6.Μην αμελείς την ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Μπορεί να νομίζεις ότι βλέπεις τέλεια, αλλά δεν αποκλείεται να πάσχεις – εν αγνοία σου – από κάποια ήπια διαθλαστική ανωμαλία (π.χ. μυωπία, αστιγματισμός) ή να έχει επιδεινωθεί αυτή που ήδη γνωρίζεις ότι έχεις. Επίσης, υπάρχει και η μερίδα εκείνων που κάνουν μεταπτυχιακά σε πιο μεγάλες ηλικίες, όπου η πρεσβυωπία μπορεί να έχει κάνει την εμφάνισή της, δυσκολεύοντας την ανάγνωση. Σε κάθε περίπτωση, ένας προληπτικός έλεγχος των ματιών μία φορά τον χρόνο απαιτείται.

7.Και το βασικότερο: θυμήσου ότι τα μάτια σου είναι στα χέρια σου

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι οι επιλογές που κάνεις σήμερα, επηρεάζουν το μέλλον. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Κανελλόπουλος, αν τώρα που είσαι νέος φοράς καθημερινά γυαλιά ηλίου, προστατεύεις τα μάτια σου από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη, ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ορισμένων μορφών οφθαλμικού καρκίνου. Αντίστοιχα, αν διατηρείς από τώρα ένα υγιές σωματικό βάρος, μειώνεις τις πιθανότητες που έχεις να εκδηλώσεις διαβήτη και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να κοστίσει την όραση. Και αν δεν καπνίζεις, μειώνεις τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που είναι συχνή αιτία απώλειας της όρασης στην τρίτη ηλικία. Σκέψου έξυπνα, λοιπόν, επειδή η υγεία των ματιών σου απαιτεί από εσένα έναν υπεύθυνο και υγιεινό τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια στροφή προς αυτή την κατεύθυνση μόνο κέρδος θα σου αποφέρει.

Διάβασε ακόμα:

6 Ερωτήσεις Στον Δρ. Κανελλόπουλο Για Τα Γυαλιά Ηλίου

Τα Σπορ Και Τα Μάτια Του!

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.