Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς να διαχειριστείς τη σχέση σου με έναν νάρκισσο.
– Πώς να πάρεις τη σωστή απόφαση για το μέλλον της σχέσης σας.


Πόσο εύκολο είναι να είσαι σε σχέση με κάποιον που ασχολείται μόνο με τον εαυτό του, που θεωρεί ότι πάντα είσαι λίγος ή λίγη, ότι φταις πάντα εσύ για όλα τα στραβά ή κάνει μόνο επιφανειακές και ρηχές σχέσεις; Η λογική σου κάθε φορά σου λέει πως η σχέση με έναν νάρκισσο είναι σκληρή και χειριστική, καθώς ο εγωκεντρισμός του είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη σχέση σας. Παρόλα αυτά, είσαι μαζί του και για κάποιον λόγο επέλεξες να είσαι μαζί του. Δεν σε ανάγκασε κανείς, ακόμα και όταν είδες ότι εκείνος ή εκείνη δεν είναι έτσι όπως περίμενες.

Μπορείς να τον αλλάξεις; Όχι. Το πρώτο και βασικό είναι να αποδεχτείς τον νάρκισσο στη ζωή σου έτσι ακριβώς όπως είναι. Αν συνεχίσεις να αναρωτιέσαι γιατί φέρεται τόσο εγωκεντρικά ο νάρκισσος σύντροφός σου, δεν θα οδηγήσει πουθενά, παρά μόνο στο να νιώθεις ακόμα πιο αδύναμος απέναντί του. Δεν μπορείς να τον ελέγξεις και να τον αλλάξεις και δεν μπορείς να τον κάνεις να σκέφτεται και να νιώθει διαφορετικά. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να ελέγξεις τη δική σου σκέψη και συμπεριφορά, το δικό σου συναίσθημα, τη δική σου αντίδραση. Και μέσα από τη διαδικασία της αλλαγής να αλλάξεις και το δυναμικό της σχέσης σου με έναν νάρκισσο. Ορίστε πώς:

Μη ρωτάς «γιατί»

Μην ψάχνεις να βρεις το «γιατί» σου φέρεται με αυτό τον τρόπο, ο νάρκισσος που έχεις στη ζωή σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βάζεις τον εαυτό σου σε μία αδύναμη θέση. Γίνεσαι το θύμα που ο άλλος σε κακομεταχειρίζεται, ενώ από τη μία δεν μπορείς να αντιδράσεις και από την άλλη μπορεί να δίνεις διαφορετική ερμηνεία σε αυτό το «γιατί».

Το πρώτο και βασικό είναι να αποδεχτείς τον νάρκισσο στη ζωή σου έτσι ακριβώς όπως είναι.

Αντικατάστησε το «γιατί» με το «τι» και το «πώς»

Είναι πολύ πιο βοηθητικό να στραφείς σε εσένα και να ρωτήσεις «τι» και «πώς», «τι κάνεις και πώς το κάνεις» και γιατί είσαι με αυτό το άτομο εφόσον δεν περνάς καλά. Και φυσικά είναι κι άλλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου: «Γιατί εξακολουθείς και μένεις μαζί του;», «Πώς μπορείς να σπάσεις αυτόν τον κύκλο εξάρτησης;», «Τι χρειάζεσαι και πώς μπορείς να το αποκτήσεις;», «Πώς μπορείς να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση;». Γενικότερα οι ερωτήσεις που θα κάνεις στον εαυτό σου πρέπει να σε κάνουν πρωταγωνιστή στο έργο της ζωής σου και όχι έναν απλό θεατή. Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις είναι ότι εσύ πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να κάνεις κάτι για εσένα. Να θυμάσαι ότι είναι χρήσιμο να μπορέσεις να κατανοήσεις γιατί ένας νάρκισσος ή ένας τοξικός άνθρωπος συμπεριφέρεται έτσι. Είναι περισσότερο χρήσιμο, όμως, να δεις την δική σου αντίδραση και συμπεριφορά σε μία κατάσταση που δεν σε εκφράζει και στην οποία δεν περνάς καλά. Μόνο έτσι μπορείς να κατανοήσεις τα πιο βαθιά σου κομμάτια και να δεις τι χρειάζεται να κάνεις, ώστε να μη θυματοποιείσαι πια στη σχέση σου με έναν νάρκισσο.

Εντόπισε τις πιθανές παρελθοντικές ναρκισσιστικές σου σχέσεις

Συνήθως, όταν επιλέγεις να κάνεις σχέση με έναν νάρκισσο, έχεις ξανασχετιστεί στο παρελθόν με παρόμοιο τύπο. Μπορεί να ήταν ένας γονιός, αδελφός ή αδελφή, άλλος συγγενής, ο πρώτος σου έρωτας, μία φιλική μου σχέση.

Ανεξάρτητα από το είδος εκείνης της σχέσης, σημαντικό είναι να ανακαλύψεις και να κατανοήσεις τα κίνητρα πίσω από τη δική σου επιλογή και την απόφασή σου να είσαι με αυτό το άτομο στο «τώρα». Σου το λέει και η λογική σου πως η σχέση με έναν νάρκισσο είναι σκληρή και χειριστική, καθώς ο εγωκεντρισμός του είναι το κυρίαρχο στοιχείο και ασχολείται μόνο με τον εαυτό του κάνοντας επιφανειακές και ρηχές σχέσεις. Παρόλα αυτά, είσαι μαζί του και για κάποιον λόγο επέλεξες να είσαι μαζί του. Δεν σε ανάγκασε κανείς, ακόμα και όταν είδες ότι δεν είναι έτσι όπως περίμενες.

Επικεντρώσου σε εσένα και όχι σε εκείνον

Μόλις σταματήσεις να εστιάζεις όλη σου την προσοχή και τη σκέψη σου στον άλλον και επικεντρωθείς σε εσένα, τότε έχεις κάνει στον εαυτό σου το μεγαλύτερο δώρο και είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η δική σου αλλαγή. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο ένας νάρκισσος δεν μπορεί να κάνει σχέσεις με νόημα και βάθος, εφόσον δεν μπορεί να δει εκείνος «τι δεν κάνει καλά» παρά μόνο στρέφεται στο ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τις συμφορές στη ζωή του ενώ ο ίδιος και μόνο ο ίδιος ευθύνεται μόνο για τα καλά που του συμβαίνουν.

Ανακάλυψε τι έχει να σου πει το καθρέφτισμα του νάρκισσου

Όπως προανέφερα, είναι πάντα πιο εύκολο να στραφεί κάποιος στα προβληματικά σημεία του άλλου–αυτό άλλωστε κάνει και ο νάρκισσος. Για να μην του μοιάσεις όμως χρειάζεται να επικεντρωθείς στον εαυτό σου με την ίδια φροντίδα και προσοχή. Μάλιστα, το καλό στη σχέση αυτή είναι ότι καθρεφτίζει πιθανά δικά σου «γκρίζα σημεία» στα οποία πρέπει να εστιάσεις και να ρίξεις φως με κάποιο τρόπο. Ίσως μάλιστα ποτέ να μην τα είχες συνειδητοποιήσει αν δεν είχες συναναστραφεί με έναν νάρκισσο. Ίσως ακόμα να μην έχεις καταφέρει να τα συνδέσεις με σένα ή ίσως και να μην μπορείς εύκολα να κάνεις τη σύνδεση ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν. Μπορεί, λοιπόν, αυτό το καθρέφτισμα που σου κάνει χωρίς να το θέλει ο νάρκισσος με τον οποίο σχετίζεσαι, να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις παρελθοντικές καταστάσεις και μισοτελειωμένες υποθέσεις που προφανώς ακόμη σε ταλαιπωρούν. Και βέβαια, θα είναι μάλλον λυτρωτικό για σένα να αποδεχτείς ότι μάλλον χρειάζεται να εγκαταλείψεις τη μορφή της σχέσης που ξεκινάει από το τότε και να έρθεις στο παρόν, δίνοντάς της άλλον αέρα.

Και τώρα; Τι κάνεις;

Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας, πως άλλο μπορεί να μας λέει η λογική και άλλο να πράττουμε. Όσο λοιπόν και να αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να φύγεις μακριά από έναν προβληματικό νάρκισσο, δεν είναι και τόσο εύκολο, αν μάλιστα τρέφεις συναισθήματα για εκείνον.

Πόσω μάλλον, όταν υπάρχουν και ανεπίλυτα ζητήματα αλλά και πρότυπα και συνήθειες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας αυτών των ζητημάτων. Σίγουρα το να τα εντοπίσεις αν ανατρέξεις πίσω στο παρελθόν βοηθάει προκειμένου να πάψεις να επαναλαμβάνεις προβληματικά μοτίβα. Ναι, δεν είναι εύκολη υπόθεση και όσο και να φοβάσαι ότι θα απογοητεύεσαι διαρκώς στη σχέση με έναν νάρκισσο, η συνειδητοποίηση ότι με κάποιον τρόπο είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος με την επιλογή σου, σου αφήνει επιλογές. Είτε αλλάζοντας τη συμπεριφορά σου απέναντί του και τη θέση σου μέσα στη σχέση σας είτε επιλέγοντας να φύγεις μακριά του. Αυτή είναι μία απόφαση όμως στην οποία εσύ μέσα από την αναζήτηση που προανέφερα θα φτάσεις.

Διάβασε ακόμα:

Ο Κατάλληλος Σύντροφος Για Αυτούς Που Αποφεύγουν Τη Δέσμευση. Υπάρχει;

10+1 Τips Για Να Επικοινωνούν Καλύτερα Τα Ζευγάρια

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.