Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Την επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που έχουμε χάσει τις μέρες.
-Πώς να διαχειριστείς τις νέες συνθήκες της πανδημίας.


Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει πότε θα ξυπνήσουμε και θα έχουμε πίσω την φυσιολογική μας ρουτίνα. Όμως, τι συμβαίνει και έχει προκληθεί αυτή η μελαγχολία; Πώς εμείς μπορούμε να κάνουμε το όλο θέμα να περάσει πιο εύκολα; Ψυχολόγοι, εξηγούν τι φταίει και έχουμε κυριολεκτικά χάσει τις μέρες.

Ο διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και σπιτιού δεν υπάρχει πλέον

Πριν η COVID-19 αλλάξει εντελώς της ζωές μας, πολλοί είχαν έναν φυσικό διαχωρισμό ανάμεσα στο γραφείο και τη δουλειά τους, και την προσωπική τους ζωή. Στις μέρες μας, τα όρια αυτά είναι δυσδιάκριτα, μιας και είμαστε περισσότερες ώρες στο σπίτι μας και πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από εκεί, λέει η Δρ. Σάρα Ίνγκλαντ, νευροψυχολόγος στο Williamsburg Therapy Group.

Δεν είναι μόνο το ότι τα προγράμματά μας δεν υφίστανται πλέον όπως παλιά, αλλά ακόμα και τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, μας λένε να κάνουμε ”κλείσιμο” για την ημέρα και να ξεκινήσουμε κάτι άλλο. 

«Ο ξεκάθαρος διαχωρισμός του χρόνου μας βοηθά να προετοιμαστούμε για την ημέρα μας στην δουλειά και τα καθήκοντά μας, μιας και μας παρέχει την δυνατότητα οι ίδιοι να τα ξεχωρίσουμε στο μυαλό μας και τελικά, να τα κάνουμε καλύτερα», εξηγεί η Δρ. Ίνγκλαντ. «Χωρίς αυτόν, νιώθουμε πως δεν έχουμε σκοπό στην ζωή μας», συμπληρώνει.

Βιώνουμε μεγάλα και μικρά σοκ 

Ακόμα και αν δεν έχει πληγεί η δουλειά και ο μισθός σου, σίγουρα ξέρεις κάποιον που έχει δεχτεί μείωση και υποφέρει, είτε περισσότερο, είτε λιγότερο. Επιπλέον, σίγουρα νιώθεις συμπόνια για έναν τομέα της γειτονιάς σου που έχει πληγεί, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας της εστίασης ή για τις μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν για να μη κλείσουν. 

Αν και σου είναι πιο εύκολο να μην νιώθεις τόση θλίψη όσο άλλοι, όλοι μας περνάμε ένα σοκ αυτή τη περίοδο, λέει η ψυχολόγος από το Λος Άντζελες Υβόννη Τόμας. «Όταν κάτι τόσο δυσάρεστο, και τόσο ανεξέλεγκτο όπως μια πανδημία συμβαίνει, ο κάθε ένας από εμάς περνάει ένα τραυματικό σοκ», αναφέρει η ίδια. «Την ώρα που βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα, η αίσθηση του χρόνου αποσυντονίζεται και κάθε μέρα είναι πιο δυσδιάκριτη συγκριτικά με τις άλλες».

 Προκειμένου μάλιστα να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό, «αρκετοί μπαίνουν στην διαδικασία ”αυτόματου πιλότου”, βιώνοντας τα ίδια συναισθήματα με πριν σε ό,τι έχει να κάνει με τη δουλειά τους, κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα σε οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Με τον καιρό, όλο αυτό κάνει το 24ωρο να μοιάζει επαναλαμβανόμενο, και εσένα να μην μπορείς να λειτουργήσεις», συνεχίζει.

Δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα κανονικά μας γεμίζουν χαρά

Πολλοί είναι εκείνοι που ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι. Πας διακοπές, χαλαρώνεις, διασκεδάζεις με τους φίλους σου και γενικά κάνεις όλα όσα δεν προλαβαίνεις να κάνεις όλο το χρόνο. Το φετινό καλοκαίρι όμως, έμοιαζε πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα αφού δεν έχουμε τα συνηθισμένα σχέδια για ταξίδια, τις συνηθισμένες ευκαιρίες για έξοδο ή ακόμα και τα αγαπημένα μας άτομα δίπλα μας, αν μένουν σε διαφορετική χώρα. Αυτό είναι τουλάχιστον δυσάρεστο και επιπλέον μειώνει τα επίπεδα ωφέλιμων ορμονών στον εγκέφαλό μας, που μας βοηθούν να συνεχίσουμε να έχουμε καλή διάθεση.

«Μαζί με τα πλάνα μας τα οποία ακυρώθηκαν, τα συναισθήματα που τα συγκεκριμένα σχέδια μας προκαλούσαν όπως η χαρά και η ανυπομονησία, είναι κάτι που δεν βιώνουμε πλέον. Αυτά τα συναισθήματα, έχουν αντικατασταθεί με το συναίσθημα που σου προκαλεί το να ξυπνάς ακριβώς όπως κοιμήθηκες χτες, και προχτές κ.ο.κ. Αν και όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, σίγουρα αυτό που ζούμε μοιάζει με τούνελ χωρίς τελειωμό», προσθέτει η Δρ. Τόμας.

Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε όπως γιορτάζαμε

Την ώρα που πολλά μαγαζιά άνοιξαν ξανά, η «κοινωνική απόσταση» που όλοι μας πρέπει να τηρούμε, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όσα κάναμε παλιά. Πώς όμως θα γιορτάσεις τα γενέθλια σου, χωρίς να σε αγκαλιάσουν; Ή πως θα κάνεις το γάμο σου χωρίς να χορέψεις; Πώς θα πάρεις το πτυχίο σου χωρίς τελετή για πολλά άτομα; Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο και παρόλο που όλα τα παραπάνω συνεχίζουν να είναι ορόσημα στην ζωή μας, δεν έχουν την ίδια αίσθηση με παλιά. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που νιώθουμε όπως νιώθουμε, υποστηρίζει η ίδια.

«Ορισμένες μέρες που είχαν ξεχωριστή σημασία δεν μπορούν πλέον να γιορτάζονται όπως παλιά. Πλέον, η αίσθηση που μας αφήνουν είναι ίδια με εκείνη των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας, αφού οι κοινωνικές μας επαφές έχουν ελαττωθεί κατά πολύ και άρα δεν μπορούμε να τιμήσουμε κάθε περίσταση όπως της αξίζει», αναφέρει. 

Παλεύουμε να βρούμε κάτι το οποίο να ανυπομονούμε να κάνουμε 

Εκτός από μεγάλα events, υπάρχουν και πιο μικρές συνεστιάσεις που μας γεμίζουν χαρά. Απλό παράδειγμα είναι το να πηγαίνεις γυμναστήριο με την φίλη σου ή να πίνεις τον αγαπημένο σου καφέ στην καφετέρια, ή ακόμα και ένα ποτήρι κρασί ανενόχλητος. Αυτά βέβαια, τότε που η μάσκα δεν ήταν απαραίτητη. 

Οι παραπάνω «απλές» χαρές και εμπειρίες, έχουν αλλάξει όχι μόνο το πρόγραμμα της ημέρας μας αλλά και τον τρόπο σκέψης μας, λέει η Δρ. Ίνγκλαντ. Μάλιστα, η ίδια λέει ότι οι ζωές μας έχουν πλέον συγκεκριμένα happenings ανά ημέρα χωρίς ιδιαίτερη σημασία, ή χωρίς συγκεκριμένο χρόνο κατά το οποίο θα γίνουν ώστε να πάρουμε τη χαρά της προσμονής. 

Πώς να νικήσεις όλα τα παραπάνω

Είναι γεγονός πως το lockdown αλλά και η πανδημία δεν θα ξεπεραστούν άμεσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Θυμήσου, ότι αν είσαι δημιουργικός θα καταφέρεις πολλά. 

Προσπάθησε να δημιουργήσεις το δικό σου πρόγραμμα: «Το να έχουμε προγράμματα τα οποία και τηρούνται μας δίνουν την αίσθηση ότι ξέρουμε τι να περιμένουμε και την ευκαιρία να σχεδιάζουμε πράγματα για το μέλλον. 

Χωρίς ένα σταθερό πρόγραμμα, υπάρχει αβεβαιότητα και μαζί με αυτήν η δυσκολία να χαλαρώσουμε και να κάνουμε όσα που μας διασκεδάζουν. Προσπάθησε να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στη δουλειά σου, αν έχεις τη δυνατότητα. 

Αν δουλεύεις εξ αποστάσεως και έχεις ένα δωμάτιο στο σπίτι σου, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δουλέψεις εκεί, αυτό θα σε βοηθήσει αρκετά. Αν όχι, καλό θα είναι να τηρείς γενικά το πρόγραμμά σου χωρίς να παρεκκλίνεις» – Δρ. Ίνγκλαντ. 

Προσπάθησε να εξασκείς τα χόμπι σου ακόμα και από το σπίτι: .«Αν ήσουν ενθουσιασμένος για μια συναυλία, η οποία ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, άκου το αγαπημένο σου τραγούδι από τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη στο YouTube. Αν πάλι ανυπομονούσες να πας σε έναν αθλητικό αγώνα, βρες έναν παλιό αγώνα online. 

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι πως ακόμα και αν δεν ζούμε τις ζωές μας, όπως πριν την πανδημία, μπορείς ακόμα να βρεις εναλλακτικές που θα σε γεμίσουν με θετικά συναισθήματα» – Δρ. Τόμας

Σηματοδότησε το τέλος της μέρας σου κάνοντας κάτι χαλαρωτικό: «Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις τις ώρες που δουλεύεις από τον προσωπικό σου χρόνο, και θα σου δώσει χρόνο να χαλαρώσεις από τον φόρτο εργασίας. Μπορείς να πας μια μικρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο, να κάνεις διαλογισμό, να ακούσεις μουσική ή να πάρεις τηλέφωνο ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Μπορείς βέβαια, να μην κάνεις το ίδιο κάθε μέρα, αλλά να εναλλάσσεις τις επιλογές σου ανάλογα με τη διάθεσή σου» συμβουλεύει η Δρ. Ίνγκλαντ.

Διάβασε ακόμα:

Αυτή είναι η ευκαιρία μας να λάβουμε δράση για την ψυχική υγεία

Η διατροφή σου επηρεάζει την ψυχική σου υγεία. Τι πρέπει να γνωρίζεις.

Author(s)

  • Lindsay Tigar

    Ειδική σε Θέματα Επαγγελματικής Ανάπτυξης

    Η Lindsay Tigar είναι δημοσιογράφος και ειδική σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης.