Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είδος αναπνοής ωφελεί την υγεία σου.
-Πώς μπορείς να αποκτήσεις τον έλεγχο της αναπνοής σου.


Ανακούφιση του άγχους, χαλάρωση της έντασης των μυών και βελτίωση των δεικτών της καρδιαγγειακής υγείας είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει η σωστή αναπνοή. Το ήξερες αυτό; Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο τρόπος χρήσης αυτού του εξαιρετικού και πολύπλοκου συστήματος, της αναπνοής, μπορεί να σου χαρίσει ανέξοδα ηρεμία και καλύτερη υγεία. Υπάρχουν, μάλιστα, συγκεκριμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αναπνέεις σωστά.

Με την είσοδο της γιόγκα στη ζωή μας, έγιναν γνωστά τα πολλαπλά οφέλη της βαθιάς ρινικής αναπνοής. Εάν κάποιος είναι σε θέση να αναπνεύσει από τη μύτη, μπορεί να διδαχθεί και να εξασκηθεί σε ασκήσεις εμβάθυνσής της, ενισχύοντας έτσι την ευεξία του. Με απλά λόγια, αποκτώντας συνειδητή καθοδήγηση της αναπνοής μπορείς να αυξήσεις τη ζωτικότητά σου, να αποτοξινωθείς, να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να χαλαρώσεις, να βρεις εσωτερική γαλήνη και διαύγεια πνεύματος.

Πώς ο έλεγχος αναπνοής ωφελεί την υγεία σου

Ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά τα επίπεδα του στρες. Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, το στρες επιδεινώνει διάφορες παθήσεις όπως το άσθμα, τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Άρα, μπορεί να καταφέρει να σε ρίξει στο κρεβάτι. Μπορεί επίσης να προτρέψει σε υπερφαγία και εν τέλει σε παχυσαρκία, σε αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, καθώς και σε καρδιακές παθήσεις. Σε μερικούς δύναται να προκαλέσει άλλου είδους αρνητικές συμπεριφορές όπως υπερκατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων ή χρήση άλλων ουσιών. Τέλος, οδηγεί ορισμένους σε επιθετική συμπεριφορά, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική ζωή τους. Επομένως, κάθε τρόπος ελέγχου του στρες μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει, ιδιαίτερα όταν αυτός επιτυγχάνεται χωρίς τη λήψη φαρμάκων, απλώς με τον έλεγχο της αναπνοής.

Ποιο είδος αναπνοής εξασφαλίζει τα πιο θετικά οφέλη

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναπνοής που προσφέρουν διαφορετικά οφέλη, ωστόσο η αργή και βαθιά ρινική αναπνοή είναι γενικά αποτελεσματική, δεδομένου ότι αυξάνει τον λειτουργικό χώρο των πνευμόνων, οδηγώντας σε σωματική χαλάρωση και βελτιώνοντας την ψυχική υγεία.

Προκειμένου να αποδείξουν τις ευεργετικές επιδράσεις της βαθιάς ρινικής αναπνοής οι ερευνητές G. Sunil Naik, G.S. Gaur, and G.K. Pal διεξήγαγαν μια μελέτη σε 100 υγιείς άνδρες, ηλικίας 18-30 ετών. Μετά την αρχική καταγραφή διαφόρων παραμέτρων, μεταξύ αυτών και των επιπέδων του στρες, οι άνδρες χωρίστηκαν σε 2 ισάριθμες ομάδες, η μία εκ των οποίων αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Η ομάδα μελέτης εκπαιδεύτηκε στην αργή, βαθιά αναπνοή (anuloma viloma pranayama). Η εκπαίδευσή τους έγινε υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένου εκπαιδευτή γιόγκα, του Advanced Center for Yoga Therapy, Education and Research, σε 30λεπτες συνεδρίες επί 5 ημέρες την εβδομάδα. Στα μέλη αυτής της ομάδας δόθηκαν επίσης υποδείξεις για εξάσκηση στο σπίτι. Μετά από 12 εβδομάδες, διαπιστώθηκαν μεταβολές στο Δείκτη Μάζας Σώματος και στη σχέση μέσης-ισχίων, οι οποίες ήταν στατιστικά σημαντικές. Υπήρξε επίσης μείωση του καρδιακού ρυθμού από την αρχική τιμή σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης και διαστολικής αρτηριακής πίεσης επίσης μειώθηκαν. Ωστόσο, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η μείωση του στρες.

Οι ερευνητές, δηλαδή, διαπίστωσαν ότι η άσκηση αργής αναπνοής ως μέρος της γιόγκα ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει τη συνολική υγεία και ευεξία του ατόμου. Αντίστοιχες μελέτες έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πρακτική της pranayama έχει συνδεθεί με αυξημένη ενεργητικότητα και με θετική επίδραση στη διάθεση. Επισημαίνουν, όμως, ότι η συγκράτηση της αναπνοής απαιτεί εποπτευόμενη εκμάθησή της από πιστοποιημένο εκπαιδευτή.

Αποκτώντας συνειδητή καθοδήγηση της αναπνοής μπορείς να αυξήσεις τη ζωτικότητά σου, να αποτοξινωθείς, να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να χαλαρώσεις, να βρεις εσωτερική γαλήνη και διαύγεια πνεύματος.

Ποιοι δεν μπορούν να εξασκηθούν στη αργή βαθιά αναπνοή

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μοιρέας, όταν υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα στη μύτη, αυτός ο τρόπος αναπνοής είναι αδύνατος. Η διόρθωσή του, ωστόσο, είναι εφικτή με χειρουργική επέμβαση. Τα καλά νέα είναι ότι η λειτουργική ρινοπλαστική, όπως λέγεται η συγκεκριμένη επέμβαση, αποτελεί πια ρουτίνα για τους εξειδικευμένους ΩΡΛ ρινοχειρουργούς. Είναι ελεγχόμενη και ασφαλής, κυρίως για όσους χειρουργούς διαθέτουν τεχνολογία αιχμής. Με τα σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν απαλλάσσεται ο ασθενής από τον πόνο, την πολυήμερη ανάρρωση και την ανάγκη λήψης αναλγητικών φαρμάκων μετεγχειρητικά.

Με τη συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να διορθωθούν προβλήματα που δυσκολεύουν μεταξύ άλλων και την αναπνοή. Τέτοια προβλήματα είναι η υφιστάμενη σκολίωση του σκελετού ή στένωση των ρινικών βαλβίδων ή άλλα ανατομικά προβλήματα. Με τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων το άτομο μπορεί και αναπνέει ελεύθερα, οπότε μπορεί στη συνέχεια να εκπαιδευτεί και στον έλεγχο της αναπνοής. Για όσους μάλιστα το επιθυμούν υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργικής και αισθητικής επέμβασης. Αναλόγως, λοιπόν, του στόχου, του προβλήματος και των προτιμήσεων, η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που βελτιώνει την ικανότητα αναπνοής από τη μύτη, η οποία επιτρέπει, με την κατάλληλη εκπαίδευση, τη διαχείριση του στρες και την προστασία της συνολικής υγείας.

Διάβασε ακόμα:

Αναπνοή Και Άσκηση

Μήπως Η Μύτη Σου Υποβαθμίζει Τον Ύπνο Σου;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.