Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Αν το γυαλί στη σχέση σου έχει ραγίσει.
-Αν είναι ώρα για μία δεύτερη ευκαιρία.


Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές ιστορίες από ανθρώπους που γύρισαν πίσω σε μια σχέση που είχε καταλήξει στο χωρισμό. Κάποιοι έχασαν χρόνο ζωής ή πληγώθηκαν πολύ. Πολύ περισσότερο από ό,τι την πρώτη φορά που χώρισαν. Κι άλλοι επαναδιαπραγματεύτηκαν τα “θέματά” τους και οδηγήθηκαν σε καλύτερο. Τα πάντα στη ζωή είναι ένα μάθημα, αρκεί να ρωτάς: “τι έμαθα από αυτό;” Απ’ την άλλη, αν λες: “γιατί σε μένα, τι έχω κάνει;”, δεν έχεις να μάθεις και πολλά, αλλά αντίθετα εκνευρίζεσαι και στεναχωριέσαι που κάτι δεν πήγε καλά.

Στις σχέσεις των ανθρώπων τίποτα δεν είναι δεδομένο και κάθε ιστορία είναι διαφορετική, γιατί χτίζεται από διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές προσωπικότητες. Ο φόβος της πληγής, καθώς και ο εγωισμός κυριαρχούν σε καταστάσεις επιστροφής. Γι’ αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να αποφασίσεις αν πρέπει να επιστρέψεις σε μια σχέση που είχε οδηγηθεί στο χωρισμό. Μπορείς, όμως, να λάβεις υπόψη τα παρακάτω αν έχεις τέτοιου είδους δίλημμα.

Πότε δεν επιστρέφεις σε μία σχέση

-Όταν ξέρεις ότι δεν σε θέλει.

-Όταν έχεις δώσει πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν.

-Όταν ξέρεις ότι δεν σε εκτιμά.

-Όταν είσαι βέβαιος/η για το αποτέλεσμα.

-Όταν κάτι δεν αλλάζει.

-Όταν έχεις πληγωθεί πολύ ή ανεπανόρθωτα.

-Όταν το κίνητρο είναι ο φόβος.

-Από εγωισμό ή λόγω χειρισμού.

-Επειδή έχασες μια συνήθεια ή από συμφέρον.

-Όταν ξέρεις μέσα σου ότι ο κύκλος έχει κλείσει.

Πότε επιστρέφεις;

Δεν είναι όλοι οι χωρισμοί οριστικοί. Μπορεί να ισοδυναμούν απλά με μία δοκιμασία. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέει ο λαός ότι ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Συνήθως τα πρώτα βήματα στις σχέσεις είναι αναγνωριστικά και τα ζευγάρια βγάζουν συμπεράσματα πολλές φορές χωρίς να μιλούν πολύ μεταξύ τους. Συνήθως μιλούν και αναλύουν τη σχέση τους με όλους τους άλλους, αλλά όχι με τον σύντροφό τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγηθούν σε έναν επιπόλαιο χωρισμό χωρίς να έχουν εξηγήσει ο ένας στον άλλο γιατί πραγματικά απομακρύνθηκαν. Δοκιμάζοντας, όταν και αν ξανασμίξουν, να λύσουν αυτά τα θέματα μπορεί να ανακαλύψουν ότι η σχέση τους μπορεί να αξίζει. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επέστρεψαν σε μια σχέση που είχε διακοπεί και κατέληξαν τελικά για μια ζωή μαζί.

Αν είσαι επομένως σε δίλημμα για το αν πρέπει να επιστρέψεις σε μία σχέση που διακόπηκε μπορείς να το κάνεις όταν:

-Έχεις πράγματα να πεις.

-Θέλεις και έχεις να δώσεις ή δεν έχεις δώσει μέχρι τώρα όσα ήθελες.

-Έχεις εκκρεμότητες και απορίες και θες να λάβεις απαντήσεις.

-Αγαπάς ακόμα και έχεις δυνατά συναισθήματα.

-Ελπίζεις ότι όλα θα πάνε καλά.

-Θες να ξαναπροσπαθήσεις με όποιο κόστος.

-Αναγνωρίζεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης που θα ήθελες να διορθώσεις.

-Θες να κάνεις κάποιο βήμα για την εξέλιξη της σχέσης σε άλλο στάδιο.

-Γνωρίζεις πραγματικά τι θες.

-Πιστεύεις ότι κύκλος δεν έχει κλείσει ή δεν πρόλαβε να αρχίσει.

Να θυμάσαι!

Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι μια επιστροφή σε μια σχέση που είχε καταλήξει στο χωρισμό θα έχει αίσια και ευτυχισμένη έκβαση. Μερικές φορές αξίζει να το προσπαθήσεις κι άλλες όχι. Κι άλλες πάλι η διαπίστωση αυτή δεν μπορεί να έρθει αν δεν το δοκιμάσεις.

Διάβασε ακόμα:

Για Πάντα Μαζί; Τα 10 Μυστικά Που Μπορούν Να Νικήσουν Τον Χωρισμό

Ποια Είναι Η Ιδανική Διαφορά Ηλικίας Σε Ένα Ζευγάρι

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.