Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ένα παιδί λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος στην μετάδοση του ιού.
-Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν από το άγχος της υγειονομικής κρίσης.


Αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ τους υπενθυμίζουμε να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Να βήχουν στο εσωτερικό του αγκώνα τους. Να αποφεύγουν να πιάνουν το πρόσωπό τους. Όμως, τα ερωτήματα, σε ό,τι αφορά την επιδημία, παραμένουν: πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά από τον κορονοϊό (COVID-19) και γιατί χρειάζεται να τα κρατήσουμε μέσα; Ο γνωστός και αγαπημένος παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις πιο βασικές σου ερωτήσεις για την προστασία των παιδιών από την επιδημία του κορονοϊού. 

Κύριε Μαζάνη, πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά από τον κορονοϊό;

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία και τα στατιστικά που προκύπτουν από τη μελέτη των 45.000 περιστατικών της Κίνας (το 50% των κρουσμάτων), φαίνεται ότι τα παιδιά, ενώ μολύνονται, δεν παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα, ούτε μεγάλες επιπλοκές. 

Σε παιδιά κάτω των 9 ετών συναντάμε 0,9 περιστατικά σε κάθε 100 κρούσματα, ενώ για παιδιά από 9-18 ετών (και για νέους έως 20) το ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 1,2 περιστατικά για κάθε 100 κρούσματα. Είναι σημαντικό ότι μέχρι τώρα δεν έχει χαθεί κανένα παιδί κάτω από 9 ετών. 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο COVID-19 στα παιδιά; 

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια που συναντάμε στην περίπτωση μιας γριπώδους συνδρομής και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινάνε με πόνο στον λαιμό λόγω ξηρότητας του βλεννογόνου, βήχα, καταρροή από τη μύτη, πόνο στα κόκκαλα, υψηλό πυρετό, εμετό, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). 

Το “πρόβλημα” με τα παιδιά είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα ίδια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι τα παιδιά μπορεί να μην έχουν συμπτώματα; 

Επειδή φαίνονται εντελώς υγιή, ενώ μπορεί να είναι φορείς του ιού και δυστυχώς μολύνουν τους μεγαλύτερους. Αποτελούν κάτι σαν “Δούρειο Ίππο” για τα σπίτια και τις οικογένειες που έχουν ηλικιωμένους. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που κρατάμε μέσα τα παιδιά. Όχι για να μην κολλήσουν, αλλά για να μην μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν από αυτόν.

Τι κάνουμε αν το παιδί έχει συμπτώματα, έστω και ήπια;

Η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι το πρώτο μέλημα του γονιού. Με την περιγραφή των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας του παιδιού, ο γιατρός θα δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Να μην ξεχνάμε ότι, εκτός από τον κορονοϊό, αυτή την εποχή υπάρχουν και οι συνήθεις ιώσεις, και κατά συνέπεια κάθε άρρωστο παιδί δεν έχει υποχρεωτικά τον φονικό ιό. Παρόλα αυτά, εφόσον το παιδί αρρωστήσει ακόμα και ελαφριά, τηρούμε τα μέτρα πρόληψης σαν να έχει κορονοϊό.  

O κύριος λόγος που κρατάμε μέσα τα παιδιά είναι όχι για να μην κολλήσουν, αλλά για να μην μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν από αυτόν.

Ποια θεωρείτε κορωνίδα της πρόληψης για τα παιδιά; 

Η κορωνίδα της πρόληψης είναι το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών για μικρούς και μεγάλους. Για τα παιδιά ίσως είναι πιο σημαντικό, επειδή έχουν μικρότερο αυτοέλεγχο στο να αγγίζουν το πρόσωπό τους. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση αντισηπτικών. Είναι προτιμότερο το καλό και συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό, παρά το αντισηπτικό δυο τρεις φορές την ημέρα. Επίσης, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού χρειάζεται όσο γίνεται λιγότερη επαφή με πολλούς συνανθρώπους μας. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν μένουν στο σπίτι τα παιδιά, δεν πρέπει να μαζεύονται πολλά μαζί στον ίδιο χώρο. Τα playdates επομένως σε κάθε περίπτωση αυτή την περίοδο δεν ενδείκνυνται. 

Θεωρείτε απαραίτητο να βγαίνουν τα παιδιά έξω από το σπίτι; Ποιες “βόλτες” θεωρείτε εσείς ασφαλείς για τα παιδιά; 

Είναι απαραίτητο να βγαίνουν τα παιδιά έξω από το σπίτι. Οι καθαρός αέρας και ο ήλιος τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και η προβιταμίνη D μετατρέπεται σε βιταμίνη D στο δέρμα του παιδιού. Επίσης, η επαφή με τη φύση δημιουργεί καλή ψυχολογική κατάσταση, η οποία με τη σειρά της τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εννοείται βέβαια ότι δεν πρέπει να συγχρωτίζονται πολλά άτομα σε έναν χώρο, έστω κι αν είναι έξω από το σπίτι. 

Οι παιδικές χαρές, δηλαδή, δεν είναι ασφαλείς χώροι;

Οι παιδικές χαρές, τα πάρκα, οι πλατείες, οι παραλίες και άλλα, θα ήταν ασφαλή μόνο αν δεν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα έστω και αν είναι φίλοι τους. Γι΄ αυτό και οι παιδικές χαρές έκλεισαν. Με τη συνοδεία του κηδεμόνα τους θα μπορούσαν να κάνουν έναν περίπατο σε μέρος ασφαλές με τις οδηγίες που έχουμε δώσει. Εννοείται ότι αυτό εξαρτάται και από την περιοχή στην οποία ζουν. Σαφώς πιο εύκολα είναι τα πράγματα για τις οικογένειες που ζουν στην επαρχία και διαφορετικά για αυτές που βρίσκονται στις πόλεις. Πάντως προέχει η υγεία. Γι΄ αυτό και μόνο η παραμονή στο μπαλκόνι είναι μια διέξοδος.  

Τι είναι σημαντικό να καταλάβει ένα παιδί σχετικά με το μέτρο πρόληψης “μένουμε σπίτι”; 

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι τα παιδιά βιώνουν το άγχος που προκαλεί η υγειονομική κρίση. Πολλά από αυτά θα αισθανθούν ανασφάλεια και θα διαταραχθεί η εμπιστοσύνη τους προς την οικογένειά τους και τη φωλιά τους που είναι το σπίτι τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικά προβλήματα που είναι δυνατό να διαρκέσουν από 6 μήνες έως και 1-2 χρόνια μετά την πάροδο της κρίσης. Για παράδειγμα, ένα αγχωμένο παιδί μπορεί να αρχίσει να μην ελέγχει τους σφιγκτήρες του και να ουρεί ξανά πάνω του, να έχει νυχτερινούς εφιάλτες, ταχυκαρδία πάνω από 100 σφυγμούς το λεπτό, υπέρταση και πολλά άλλα. Γι΄ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από τους γονείς αλλά και το κράτος. 

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να τρομάζουν τα παιδιά σε σχέση με τον ιό. Είναι προτιμότερο να τους εξηγήσουν πως με την υπεύθυνη στάση τους και τις σωστές συνήθειες υγιεινής και μένοντας σπίτι προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά τους κι όχι ότι κινδυνεύουν τα ίδια να πάθουν κάτι σοβαρό. Κατά αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να δουν πιο θετικά το “μέσα” τα παιδιά από ό,τι αν τα φοβίσουμε. Να τονίσω ότι τα παιδιά αγαπούν να τους εξηγούμε τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Το καλύτερο που έχουν λοιπόν να κάνουν οι γονείς και οι παιδίατροι είναι να δίνουν τις σωστές εξηγήσεις στα παιδιά χωρίς να τα τρομοκρατούν. 

Διάβασε ακόμα:

15+1 ερωτήσεις στον Γιώργο Τρίμη για τον κορωναϊο

Γιατί Και Οι Κούκλες … (Πρέπει Να) Αρρωσταίνουν

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.