Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό των ανθρώπων είναι ευχαριστημένο με τη δουλειά του.
-Γιατί να λες “ευχαριστώ”.


Αγαπάς τη δουλειά σου; Σε γεμίζει; Αν ναι, ίσως σκέφτεσαι ότι οι πιθανότητες να νιώσεις επαγγελματική εξουθένωση είναι ελάχιστες. Κι όμως κάνεις λάθος. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα σε 1000 εργαζομένους, το 87% απάντησε ότι η δουλειά του τον γεμίζει. Παρόλα αυτά 3 στους 4 απάντησαν ότι έχουν βιώσει burnout στη δουλειά τους, με τους περισσότερους από τους μισούς να δηλώνουν ότι το έχουν βιώσει περισσότερες από μία φορές.

Κάποιες φορές το πάθος σου για τη δουλειά είναι αυτό που σε οδηγεί στο burnout. Όταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες γιατί δεν χρησιμοποιούν όλες τις ημέρες άδειάς τους για να ξεκουραστούν, η απάντηση ήταν η εξής: “φοβάμαι τι θέματα θα προκύψουν όταν δεν είμαι στο γραφείο”.

Είναι καλό να έχεις πάθος για τη δουλειά σου. Γιατί έτσι έχεις κίνητρο, στόχους, είσαι προσηλωμένος και αποδοτικός. Όταν όμως το πάθος σου είναι τόσο υπερβολικό, σε σημείο που ξεχνάς κάθε τομέα της ζωής σου, τότε αποτελεί σημάδι ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις στον τομέα της δουλειάς σου.

Είναι πολύ εύκολο να αγνοήσεις τα σημάδια όταν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις. Και αυτό το ξέρω πολύ καλά από προσωπική εμπειρία. Αλλά από την μέχρι τώρα πορεία μου έχω μάθει τα εξής:

1.Δώσε χρόνο στον εαυτό σου: αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου και κάνε ένα είδος εσωτερικής ανασκόπησης. Ασχολήσου με τον εαυτό σου και παρατήρησε πώς αισθάνεσαι ψυχικά και σωματικά. Η αυτογνωσία είναι το σημαντικότερο βήμα που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το burnout.

2.Κάνε τη χαλάρωση προτεραιότητά σου: μην χαραμίζεις τις ημέρες άδειάς σου. Χρειάζεσαι διακοπές. Μόνο έτσι θα αποφορτιστείς από τα προβλήματα της δουλειάς. Και κάτι ακόμα! Μην ξεχνάς να αφιερώνεις λίγο χρόνο καθημερινά για να αποφορτίζεσαι. Μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

3.Μάθε να εμπιστεύεσαι: ίσως είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα – ιδιαίτερα αν έχεις πάθος με τη δουλειά σου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να εμπιστεύεσαι την ομάδα σου. Είτε αυτό σημαίνει να τους αναθέτεις projects, είτε να ζητάς την βοήθειά τους. Η ομάδα σου είναι εδώ για να καλύπτει εσένα κι εσύ εκείνους.

4.Γυμνάσου: είτε αυτό σημαίνει μία μικρή βόλτα, είτε πιο έντονη άσκηση η γυμναστική σε βοηθάει να απελευθερώνεις ενδορφίνες, τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεσή σου και σε βοηθούν να αδειάζεις το μυαλό σου.

5.Δείχνε την ευγνωμοσύνη σου: κάποιες φορές ένα “ευχαριστώ” σου φαίνεται πολύ απλό, αλλά μην το αγνοείς. Και μην υποτιμάς την δύναμή του. Έρευνες δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη σε βοηθάει να βελτιώνεις τον ύπνο και το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να είσαι πιο ήρεμος.

6.Μάθε να μιλάς: στο πλαίσιο της έρευνας, ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες πώς χειρίζονταν την επαγγελματική τους εξουθένωση. Οι περισσότεροι από τους μισούς, μας απάντησαν ότι μιλούσαν στους φίλους και την οικογένειά τους. Οι δικοί σου άνθρωποι, όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις το άγχος, αλλά θα σε βοηθήσουν να βρεις νέους τρόπους για να το χειριστείς. Όταν βίωσα burnout, οι δικοί μου άνθρωποι με βοήθησαν να επαναπροσδιορίσω τι ήταν σημαντικό στην ζωή μου.

Θυμήσου…

Αν είσαι επικεφαλής της εταιρίας σου, εκτός από τον εαυτό σου θα πρέπει να μάθεις να φροντίζεις και την ομάδα σου. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απάντησαν ότι ένιωθαν επαγγελματική εξουθένωση, όχι από έλλειψη πάθους για τη δουλειά τους, αλλά από έλλειψη υποστήριξης από το αφεντικό τους.

Ο εργαζόμενος θέλει να βλέπει και να αισθάνεται ότι το αφεντικό του τον στηρίζει και αναγνωρίζει την προσπάθεια και τη δουλειά που κάνει. Στην τελική ποιος δεν θέλει να έχει ένα αφεντικό που να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ομάδα του όσο και για την δουλειά του;

Κάνε κάτι τώρα

Διαχειρίσου το άγχος σου. Προγραμμάτισε τις διακοπές σου, φρόντισε την ευεξία σου και δείξε στην ομάδα σου ότι την στηρίζεις. Να έχεις πάθος για τη δουλειά, αλλά να έχεις και για την ζωή σου. 

Διάβασε ακόμα:

3 Λάθη Που Σε Οδηγούν Στην Εξουθένωση

Μήπως Πάσχεις Από Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης;

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer της Deloitte

    H Jen Fisher είναι Chief Well-being Officer της Deloitte και Editor-at-Large, Life-Work Integration στην Thrive Global.