Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει η ενυδάτωση με την απόδοση.
-Ποια τρόφιμα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου σε νερό.


Κάθεσαι στο γραφείο σου και ξαφνικά το συνειδητοποιείς: το κεφάλι σου βουίζει, τρέμεις και το στόμα σου είναι αρκετά στεγνό. “Μάλλον πρέπει να πιω νερό”, σκέφτεσαι. Αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, όταν βλέπεις τις σωματικές ενδείξεις, είσαι ήδη αφυδατωμένος.

Αν η συνηθισμένη σου μέρα είναι φορτωμένη ή είσαι μακριά από μια πηγή νερού για ώρες, η ενυδάτωση δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Και οι συνέπειες της αφυδάτωσης μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο εντός, όσο και εκτός γραφείου. Οι άνθρωποι που είναι αφυδατωμένοι αισθάνονται πιο κουρασμένοι. Αν είσαι αφυδατωμένος αργά το απόγευμα, ίσως αποφασίσεις να παραλείψεις την προπόνησή σου μετά τη δουλειά. Αν όντως πας τελικά, είναι πιθανότερο να γυμναστείς λιγότερο και να μην το απολαύσεις τόσο. Αυτό υποστηρίζει ο Ron Maughan, Ph.D., καθηγητής ιατρικών και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. Επίσης, γνωρίζουμε ότι η διανοητική απόδοση και η συγκέντρωση επηρεάζονται από την αφυδάτωση. 

Αν η αδιαθεσία και η έλλειψη κινήτρου δεν είναι αρκετά για να ξεκινήσεις να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της μέρας, σκέψου αυτό: η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τη διανοητική σου ευελιξία και ακρίβεια, κάτι που μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τη δουλειά σου. Πιθανότατα ήδη ψάχνεις το μπουκάλι με το νερό σου, αλλά αν ακόμα αναρωτιέσαι πώς θα καταφέρεις να πίνεις αρκετό νερό ή ακόμα καλύτερα να κάνεις την ενυδάτωση συνήθεια, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν.  

Διεύρυνε τη διατροφή σου 

Έκπληξη! Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αυξήσεις την πρόσληψη νερού, χωρίς καν να το πίνεις. Για την ακρίβεια, η Melinda Millard-Stafford, Ph.D., καθηγήτρια βιολογικών επιστημών και φυσιολογίας της άσκησης στο Georgia Tech, υποστηρίζει ότι το νερό μόνο του δεν είναι το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης. Ακόμα και το γάλα είναι καλύτερο μέσο ενυδάτωσης. Γι’ αυτό το λόγο, μαγείρεψε φαγητά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, πολλά φρούτα και λαχανικά αποτελούνται σχεδόν 100% από νερό, όπως το καρπούζι και το σπανάκι και μπορούν να σε κρατούν ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της μέρας. Προσθέτοντας αυτά τα πλούσια σε νερό τρόφιμα στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα αν δεν σου αρέσει η γεύση του νερού. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις να τρως περισσότερες σαλάτες, να προσθέσεις φρούτα στο νερό σου ή να πίνεις τσάι. 

Ψάξε για τα σημάδια αφυδάτωσης 

Παρά το γεγονός το ότι αισθάνεσαι διψασμένος, είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης, το ίδιο ισχύει και για το χρώμα και η συχνότητα των ούρων σου. Αν δεν έχεις πάει στην τουαλέτα για αρκετή ώρα, η ποσότητα είναι μικρή ή το χρώμα τους σκούρο, μάλλον δεν πίνεις αρκετό νερό, σύμφωνα με τον Maughan. Αν είσαι επαρκώς ενυδατωμένος, τότα τα ούρα σου πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, προσθέτει η Millard-Stafford.

Σύμφωνα με την επιστήμη, όταν βλέπεις τις σωματικές ενδείξεις, είσαι ήδη αφυδατωμένος.

Πραγματοποίησε ελέγχους ενυδάτωσης

Η γνώση των προσωπικών σου ενδείξεων ενυδάτωσης μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις το νερό καθημερινή σου συνήθεια. Τι πρέπει να προσέξεις; Ένα γενικότερο αίσθημα εξάντλησης, δυσκολία να ολοκληρώσεις τα καθήκοντα που απαιτούν περίπλοκη διαδικασία ή την πλήρη προσοχή σου και δυσκολία να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμάσαι ότι οι δικές σου ενδείξεις αφυδάτωσης μπορεί να διαφέρουν από τις ενδείξεις κάποιου άλλου. Κάθε άτομο έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό, ειδικότερα αν ιδρώνει κατά τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με την Millard-Stafford. Το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας παίζει, επίσης, ένα ρόλο στο πόσο νερό χρειάζεσαι για να μείνεις ενυδατωμένος. 

Ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίζεις τις ανάγκες σου σε νερό είναι να ελέγχεις τον εαυτό σου και να κάνεις αυτόν τον έλεγχο συνήθεια, όπως το να πλένεις τα δόντια σου. Όταν το κάνεις αυτό, σκέψου την τελευταία φορά που ήπιες ένα ποτήρι νερό, πώς αισθανόσουν; Κακοδιάθετος; Δεν μπορούσες να συγκεντρωθείς; Είναι σημαντικό να πίνεις όσο χρειάζεται, αλλά όχι πάρα πολύ. Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο και το υπερβολικά πολύ είναι εξίσου επιβλαβές με το υπερβολικά λίγο, όποτε άκου το σώμα σου.  

Διάβασε ακόμα:

Τάπερ Στο Γραφείο! Πώς Και Γιατί Σε Βοηθά Να Χάσεις Βάρος

Tι Αλλάζει Στη Γυμναστική Τη Νέα Δεκαετία

Author(s)

  • Jessica Hicks

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Jessica Hicks είναι συντάκτρια του Thrive Global.