Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Κάθε πότε πρέπει να δίνεις feedback.
-Πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι την ομάδα σου.


Το να είσαι manager συνεπάγεται πολλές αρμοδιότητες – από το να ελέγχεις κάθε τόσο την πρόοδο και τον όγκο εργασίας της ομάδας σου, μέχρι το να τους δίνεις feedback και να τους αναθέτεις καινούργια projects. Όπως καταλαβαίνεις, με όλα αυτά κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να φροντίζεις και για την ευεξία της ομάδας σου, αλλά και τη δική σου. Έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι βοηθώντας την ομάδα σου να αυξήσει την αυτοπεποίθησή της, μπορείς να επιτύχεις και τα δύο.

Μία ομάδα με υψηλή αυτοπεποίθηση, μαθαίνει να χρησιμοποιεί το feedback προς όφελός της, να είναι σε θέση να διαχειρίζεται μία αποτυχία και να μαθαίνει ό,τι μπορεί από αυτήν” υποστηρίζει η Cate Hudson, συγγραφέας και engineering manager.

Οι ειδικοί συμφωνούν: οι ομάδες με αυτοπεποίθηση έχουν πολλά οφέλη για όσους συμμετέχουν σε αυτές. “Οι ομάδες με υψηλή αυτοπεποίθηση είναι κατά γενική ομολογία πιο αποτελεσματικές και αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες” υποστηρίζει ο Erik Gonzalez-Mulé, καθηγητής Organizational Behavior and Human Resources στο Indiana University’s Kelley School of Business.

Πώς όμως μπορείς να βοηθήσεις την ομάδα σου να πιστεύει στις δυνατότητές της, να αισθάνεται αυτοπεποίθηση, να είναι αυτόνομη και την ίδια στιγμή να αισθάνεται λιγότερο άγχος και την ίδια στιγμή να την προστατεύεις από το burnout; Πώς θα βοηθήσεις την ομάδα σου να συνεργάζεται καλύτερα και να είναι πιο αποδοτική;

Πώς θα αυξήσεις την αυτοπεποίθηση της ομάδας σου

1.Βάλε στόχους και δίνε feedback

Αν θέλεις να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση της ομάδας σου, ο Gonzalez-Mulé σε συμβουλεύει να κάνεις το εξής: θέσε στόχους και δίνε της feedback ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι η ομάδα σου θα μάθει με τον καιρό να πατάει γερά στα πόδια της και να νιώθει σίγουρη για τη δουλειά της. Πρόσεξε όμως. Θα πρέπει να βρεις μία λεπτή ισορροπία, έτσι ώστε η ομάδα σου να νιώθει ότι την εμπιστεύεσαι και όχι ότι την ελέγχεις διαρκώς. Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη εμπιστοσύνης ή feedback, μειώνει την αυτοπεποίθηση και την αποδοτικότητα της ομάδας σου.

2.Γίνε ο μέντοράς τους

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις την ομάδα σου να αποκτήσει αυτοπεποίθηση είναι να σκέφτεσαι ότι είσαι ο coach της, λέει η Hudson. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ρόλος σου θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός και όχι παρεμβατικός. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα στην αρχή, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα δώσει περισσότερη αυτονομία στην ομάδα σου, βελτιώνοντας παράλληλα την ψυχική ευεξία όλων σας.

3.Μην ξεχνάς το κίνητρο

Όπως κάθε ομάδα, έτσι και μία ομάδα με υψηλή αυτοπεποίθηση, χρειάζεται τα σωστά κίνητρα. Φρόντισε λοιπόν τα κίνητρα να είναι σαφή. Και κάτι ακόμα: μην ξεχνάς να επιβραβεύεις την ομάδα σου για τα αποτελέσματά της” τονίζει η Hudson. 

Διάβασε ακόμα:

Αρνητικό Ή Θετικό Feedback; Τι Μας Κινητοποιεί Περισσότερο

Πώς Η Ουσιαστική Επικοινωνία Κάνει Μία Ομάδα Καλύτερη