Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να βγάζεις εύκολα συμπεράσματα.
-Γιατί πρέπει να ξεχνάς τα πρέπει.


Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί μερικά από τα πιο έξυπνα άτομα σαμποτάρουν την επιτυχία τους; Ή γιατί κάνουν άσχημες σκέψεις; Όλα έχουν σχέση με το υποσυνείδητο, το οποίο επηρεάζει τον καθέναν μας.

Τι μπορείς να κάνεις; Να αποκτήσεις και να καλλιεργήσεις την απαραίτητη αυτογνωσία για να μπορείς να εξαλείφεις κάθε άσχημη σκέψη. 

Με λίγη πειθαρχία, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου.

Γι’ αυτό κάνε τα εξής:

Φιλτράρισε. Διάλεξε κάτι αρνητικό και επεξεργάσου το. Μπορεί να λάβεις εξαιρετικά σχόλια για μία παρουσίαση στην δουλειά σου, ωστόσο αν ένας συνάδελφος σου πει κάτι αρνητικό, αυτό θα σου γίνει εμμονή για τις επόμενες ημέρες.

Μη βάζεις τίτλους. Αν το αφεντικό σου δεν είναι ευχαριστημένο με ένα μόνο σημείο στη συνολική σου απόδοση στην δουλειά, μη θεωρείς τον εαυτό σου ανεπαρκή. Με το να σκέφτεσαι έτσι δεν αφήνεις περιθώριο για άλλη απόχρωση. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Και φυσικά δεν γίνεται να μην υπάρχουν σημεία στα οποία δεν είσαι καλός. Βρες λοιπόν τα σημεία που υστερείς και διόρθωσέ τα.

Μη γενικεύεις. Μη θεωρείς ότι πάντα κάτι θα συμβεί, απλά και μόνο επειδή έγινε μία φορά. Αν για παράδειγμα αναθέσουν στην δουλειά κάτι σε κάποιον άλλον δεν χρειάζεται να σκεφτείς «Εγώ δεν είμαι τόσο καλός».

Μη μειώνεις τα θετικά. Συμβαίνει πολύ συχνά να μειώνουμε καθετί θετικό, λέγοντας έτσι στον εαυτό μας πως δεν μετράει. Κάνεις καλά τη δουλειά σου, αλλά θεωρείς ότι οποιοσδήποτε άλλος στην ομάδα σου θα μπορούσε να την κάνει εξίσου καλά, οπότε το γεγονός ότι την κάνεις καλά, δεν έχει κανένα νόημα.

Μη βγάζεις εύκολα συμπεράσματα. Ερμηνεύεις αρνητικά τα πράγματα, χωρίς στην πραγματικότητα να έχεις στοιχεία που να υποστηρίξουν την ερμηνεία σου. Ότι και να γίνεται εσύ πιστεύεις πως όλα θα πάνε χάλια. Πριν από μία σημαντική συνάντηση για παράδειγμα σκέφτεσαι «θα τα κάνω θάλασσα».

Ξεκαθάρισε τα συναισθήματά σου. Υποθέτεις πως επειδή νιώθεις άσχημα, τα πράγματα θα είναι άσχημα, με αποτέλεσμα να κάνεις καταστροφικά σενάρια. Επειδή λοιπόν λες στον εαυτό σου: “φοβάμαι να παρευρεθώ σε εταιρικές εκδηλώσεις», αυτόματα σκέφτεσαι “είναι πολύ άσχημη η ιδέα να πάω.” 

Μη βάζεις “πρέπει”. Αντί να εστιάζεις στο πόσο καλύτερα μπορείς να χειριστείς μία κατάσταση, έτσι όπως ακριβώς είναι, έχεις την απαίτηση να είναι όπως θα ήθελες εσύ να είναι. Όλα αυτά τα «πρέπει» που βάζεις εσύ στον εαυτό σου, προκαλούν αισθήματα ενοχής που εσύ δημιουργείς.

Προσωποποίηση και ενοχή. Και τα δύο προκαλούν στρες, ιδιαίτερα όταν θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο για κάτι που δεν ήταν υπό τον έλεγχό σου. Για παράδειγμα, όταν συμβαίνει κάτι με έναν συνάδελφό σου, σκέφτεσαι «εγώ φταίω» αντί να προσπαθήσεις να βρεις την αιτία του προβλήματος, έτσι ώστε τόσο εσύ όσο και ο συνάδελφός σου να τα βρείτε. Επίσης είναι σύνηθες να κατηγορείς τους άλλους για τα δικά σου προβλήματα, αλλά και να ελαχιστοποιείς τους τρόπους με τους οποίους μπορείς εσύ ο ίδιος να τα αντιμετωπίσεις.

Όλοι μας κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Το καλό όμως είναι ότι μπορούμε εύκολα να τις αντιμετωπίζουμε με το σωστό χειρισμό.  ​

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα σκεφτείς με τέτοιο τρόπο, δοκίμασε μία από τις παραπάνω τεχνικές καταπολέμησης αρνητικών σκέψεων και προσπάθησε να τις διώξεις μακριά. 

Διάβασε ακόμα:

2 Σκέψεις Που Κάνεις Καθημερινά Και Σου Κάνουν Κακό!

5 Σκέψεις Που Σε Κρατάνε Πίσω Στην Καριέρα Σου

Author(s)

  • Η Melody Wilding είναι σύμβουλος αυτοβελτίωσης.