Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να θωρακίσεις την ψυχική σου υγεία.
-Τι έχει αλλάξει στο online dating.


Ενώ κάποιοι είναι αρκετά τυχεροί (ή άτυχοι, εξαρτάται ποιον ρωτάς) να είναι σε καραντίνα με το σύντροφό τους, πολλοί περνάνε αυτήν την καραντίνα μόνοι. Φυσικά, η δουλειά από το σπίτι μπορεί να είναι χαλαρωτικό τις πρώτες λίγες μέρες, αλλά καθώς οι μέρες περνάνε, η κατάσταση χειροτερεύει. Σε κανέναν δεν αρέσει η μοναξιά, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο, όταν δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει η απομόνωση. 

Οπότε, πριν ξεκινήσεις να μιλάς με τα φυτά σου, πάλι, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παραμείνεις συνδεδεμένος και να καταπολεμήσεις τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της απομόνωσης. 

Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης 

Δυστυχώς, η μοναξιά μπορεί να θέσει την ψυχική μας υγεία σε κίνδυνο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να δρας προληπτικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Μην βουλιάζεις στη μοναξιά σου. “Η κοινωνική απομόνωση προκαλεί στα άτομα άγχος και κατάθλιψη και μπορεί να χειροτερεύσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας,” αναφέρει η ψυχαναλύτρια Haley Neidich. “Επιπλέον, η απομόνωση που συνεχίζεται μπορεί να αποβεί τραυματική, ειδικά για τους ανθρώπους με ιστορικό τραύματος ή προηγούμενη διάγνωση μετατραυματικής διαταραχής άγχους.” 

Συστήνει σε όλους, ειδικά σε αυτούς που πάσχουν ήδη από κάποια ψυχική διαταραχή, να φροντίσουν τον εαυτό τους και να διατηρήσουν την ψηφιακή επαφή. Η Neidich τονίζει ότι η επικοινωνία με τον ψυχαναλυτή είναι εξέχουσας σημασίας αυτήν την περίοδο ενώ πολλοί ψυχαναλυτές έχουν μεταφέρει τα ιατρεία τους online ή πραγματοποιούν συνεδρίες μέσω τηλεφώνου. 

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά 

Ένα από τα βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ως single για να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης είναι να διατηρήσεις στενές επαφές με τους φίλους και την οικογένειά σου online – κι αυτό δεν σημαίνει να σκρολάρεις στο Instagram και να κάνεις like στις φωτογραφίες τους. 

Η συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης είναι το καλύτερο υποκατάστατο της κοινωνικοποίησης. Η Neidich συστήνει τουλάχιστον 2-3 κλήσεις την ημέρα για τη διαχείριση της μοναξιάς. Μερικές πλατφόρμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι το Facetime, το Facebook Messenger, το What’s App, το Skype ή το Zoom. Υπάρχει, ακόμα, ένα app που ονομάζεται Houseparty και σου επιτρέπει όχι μόνο να μιλάς, αλλά και να παίζεις παιχνίδια με τους φίλους σου σε πραγματικό χρόνο. 

Μπορείς, ακόμα, να προγραμματίσεις τις κλήσεις σου για να δώσεις κάποια δομή στην ημέρα σου, αλλά και να έχεις κάτι να περιμένεις. 

Τι γίνεται με το online dating;

Τα dating apps και site δεν έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους και για την ακρίβεια, είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόθεση να συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η Neidich δίνει το πράσινο φως για την επικοινωνία μέσω dating apps, αρκεί να μην συναντηθείτε από κοντά. 

“Παρόλο που το online dating μπορεί να μοιάζει ανώφελο τώρα, επειδή τα κανονικά ραντεβού δεν είναι εφικτά, οι single έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον πριν τη συνάντηση,” αναφέρει. “Ενθαρρύνω τους αδέσμευτους πελάτες μου να μην βιαστούν, να κάνουν βιντεοκλήσεις και να γνωρίσουν καλά ο ένας τον άλλον.”  Κι αν καταλήξεις να συναντήσεις κάποιον με τον οποίον μιλούσες, μόλις τελειώσει όλο αυτο, θα είναι πολύ πιο συναρπαστικό. 

Πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνος σου και κάνουν καλό στην ψυχική σου υγεία 

Η επαφή με τους ανθρώπους είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις τη μοναξιά. Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να πας μια βόλτα ή κάτι παρόμοιο. Αν ζεις στα προάστια ή στην επαρχία, είναι πολύ εύκολο να κάνεις μια βόλτα παραμένοντας σε απόσταση 2 μέτρων από οποιονδήποτε άλλο μπορεί να περπατάει. Αν ζεις σε μια αστική περιοχή, φρόντισε να κρατήσεις τις αποστάσεις σου. Μπορείς, ακόμα, να κάνεις ποδήλατο, αν αυτό σου ταιριάζει καλύτερα. 

Πέρα από αυτές τις συμβουλές, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία

-Κάνε διαλογισμό.

-Γυμνάσου με τη βοήθεια του YouTube.

-Φτιάξε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

-Απόκτησε μια νέα δεξιότητα μέσω online μαθημάτων.

-Κάνε κάτι δημιουργικό, όπως η ζωγραφική και οι χειροτεχνίες.

-Απόφυγε τις ειδήσεις νωρίς το πρωί.

-Άκου μουσική και χόρεψε.

-Κάνε διαλείμματα, αν δουλεύεις από το σπίτι .

Μην πιέζεσαι 

Με όλον αυτόν το διάθεσιμο χρόνο στα χέρια σου, ίσως αισθάνεσαι ότι πρέπει να είσαι πολύ αποδοτικός, ειδικά αν είσαι μόνος σου. Η Hayley προτείνει να αποφύγεις την “τελειομανία της καραντίνας”. 

“Τα social media διαμηνύουν ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα παραγωγικοί με τον χρόνο μας. Δεν χρειάζεται να γράψεις ένα βιβλίο ή να οργανώσεις τέλεια την ντουλάπα σου,” υποστηρίζει. “Προσκαλώ τους ανθρώπους να δώσουν στον εαυτό τους την άδεια να χρησιμοποιήσουν αυτόν το χρόνο, όπως επιθυμούν. Οπότε, επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βγάλει τη μέρα με όσο το δυνατόν περισσότερη χαρά και ευκολία.”

Πότε να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια

Δεν πρέπει να χρυσώνουμε το χάπι: είναι πολύ δύσκολη περίοδος να ζούμε. Μας κατακλύζουν πληροφορίες για τον κορονοϊό και το άγχος πολλών ανθρώπων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αν η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις σου αρχίσουν να γίνονται ανθυγιεινές, αν αρχίσεις να πίνεις περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε ίσως πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναζητήσεις βοήθεια, είτε από κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης, είτε από τον ψυχολόγο σου.

Επιπροσθέτως, αν νιώθεις ότι η ψυχική σου υγεία επιβαρύνεται και δεν κάνεις ήδη ψυχανάλυση, ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προσεγγίσεις έναν ψυχαναλυτή στο διαδίκτυο, κάτι που μπορεί να σε ωφελήσει, όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Αν χρειάζεσαι ψυχολογική υποστήριξη, κάλεσε στο 10306. 

Θυμήσου ότι δεν είσαι ο μόνος που βιώνει την ίδια κατάσταση. Αν σε παρηγορεί καθόλου, οι single είμαστε single μαζί! Το να ξεπεράσεις αυτήν την κατάσταση θα είναι δύσκολο, αλλά θα γίνεις σιγούτα πιο δυνατός από πριν.

Διάβασε ακόμα:

Η σημασία της διαχείρισης των συναισθημάτων την εποχή του κορονοϊού

7 τρόποι για να φροντίσεις τη σχέση σου στην περίοδο της πανδημίας

Author(s)

  • Ashley Laderer

    Συντάκτρια

    Talkspace

    Η Ashley Laderer είναι συντάκτρια στο Talkspace.