Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είδος προσφοράς είναι πιο αποτελεσματικό για την ενίσχυση της ευεξίας.
-Ποιοι παράγοντες επιδρούν στη σχέση μεταξύ φιλανθρωπίας και ευεξίας.


Προηγούμενες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που βοηθούν τους άλλους είναι πιο χαρούμενοι και έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, συγκριτικά με εκείνους που δεν βοηθούν. Κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων, όπως η πανδημία, ένας μεγάλος όγκος ερευνών υποστηρίζει ότι οι χειρονομίες καλοσύνης μετριάζουν την ανησυχία και το άγχος. Συχνά σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις, οι άνθρωποι κάνουν καλές πράξεις τυχαία. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο και τους προσφέρει ένα αίσθημα ευφορίας που ονομάζεται “the helper’s high” από τις εκκρίσεις ντοπαμίνης και ενδορφίνης στον εγκέφαλο. 

Οι ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι το σάλιο των ανθρώπων με ενσυναίσθηση περιέχει περισσότερη ανοσοσφαιρίνη A, που είναι ένα αντίσωμα που καταπολεμά τις μολύνσεις. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι μαγνητικές τομογραφίες των φιλάνθρωπων ανθρώπων δείχνουν ότι η γενναιοδωρία τους έδωσε μια πιο ήρεμη συμπεριφορά, λιγότερο στρες, καλύτερη συναισθηματική υγεία και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. 

Το προφανές όφελος όταν προσπαθείς να βοηθήσεις κάποιον είναι ότι κάνεις διάλειμμα από τις δικές σου ανησυχίες για λίγο. Η συνεισφορά, η προσφορά, ο εθελοντισμός, η δωρεά, όσο μικρές ή σύντομες κι αν είναι, σε συνδέουν με άλλους ανθρώπους (και ζώα) με ένα βαθιά ουσιαστικό και ανθρώπινο τρόπο.  

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin, επίσης υποστηρίζει ότι οι πράξεις καλοσύνης και βοήθειας μπορεί να είναι καλές για την υγεία και την ευεξία σου. Η δύναμη του συσχετισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της φιλανθρωπίας, τον ορισμό της ευεξίας και την ηλικία αυτού που προσφέρει, το φύλο και άλλα δημογραφικά στοιχεία. 

“Η προκοινωνική συμπεριφορά-ο αλτρουισμός, η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και η ενσυναίσθηση-όλα είναι απαραίτητα συστατικά μιας αρμονικής και λειτουργικής κοινωνίας,” ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Bryant P.H. Hui, PhD, επίκουρος καθηγητής στο University of Hong Kong. “Είναι κομμάτι της κοινής κουλτούρας του ανθρώπινου είδους και η ανάλυσή μας δείχνει ότι συμβάλλει επίσης στην ψυχική και σωματική υγεία.” 

Για να καταλάβουν καλύτερα τον λόγο των αποκλίσεων, ο Hui και οι συνάδελφοί του έκαναν μια μετα-ανάλυση 201 ανεξάρτητων ερευνών, αποτελούμενων από 198.213 συμμετέχοντες, που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της προκοινωνικής συμπεριφοράς και ευεξίας. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ήπια σχέση μεταξύ των δυο. Παρόλο που η επίδραση ήταν μικρή, εξακολουθεί να είναι ουσιαστική, σύμφωνα με τον Hui, με δεδομένο πόσοι άνθρωποι κάνουν πράξεις καλοσύνης καθημερινά. 

Εντρυφώντας περισσότερο στην έρευνα, ο Hui και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης, όπως η βοήθεια σε ένα γείτονα να μεταφέρει τα ψώνια, σχετίζονται πιο στενά με τη γενική ευεξία, παρά η επίσημη προκοινωνική συμπεριφορά, όπως ο οργανωμένος εθελοντισμός. Αυτό ίσως ισχύει γιατί η ανεπίσημη βοήθεια είναι πιο απλή και αυθόρμητη και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κοινωνικών επαφών, σύμφωνα με τον Hui. Η ανεπίσημη προσφορά είναι πολυποίκιλη και λιγότερο πιθανό να γίνει μονότονη, αναφέρει. 

Οι επιδράσεις ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, σύμφωνα με τον Hui, που ξεκίνησε αυτήν την έρευνα στο University of Cambridge. Οι νέοι φιλάνθρωποι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα γενικής ευεξίας και ψυχολογικής λειτουργίας, ενώ οι μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σωματικής υγείας. Επίσης, οι γυναίκες εκδήλωσαν μεγαλύτερη σχέση μεταξύ προκοινωνικότητας και ευεξίας, συγκριτικά με τους άνδρες-ίσως επειδή οι γυναίκες αναμένεται στερεοτυπικά να είναι πιο δοτικές, με αποτέλεσμα να έχουν θετικά συναισθήματα όταν καταφέρνουν να πράξουν σύμφωνα με αυτές τις νόρμες. 

Συμπέρασμα 

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι προτεραιότητα των εργαζομένων είναι η ενσυναίσθηση και η κατανόηση από τους managers και τους ηγέτες τους. Με αυτή τη νέα έρευνα, φαίνεται ότι η ενσυναίσθηση από την κορυφή προς τη βάση μπορεί να ενισχύσει την ευεξία και την ψυχολογική λειτουργία, ώστε οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα να αυξήσουν την εργασιακή τους ικανοποίηση, την αφοσίωσή τους, την απόδοση και τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Διάβασε ακόμα:

Μην αγνοείς πλέον το «Τέταρτο Ένστικτό» σου

Η πανδημία είναι η ευκαιρία μας να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο

Author(s)

  • Bryan Robinson, Ph.D.

    Ψυχοθεραπευτής & Συγγραφέας 40 βιβλίων

    Ο Bryan Robinson είναι ψυχοθεραπευτής και συγγραφεάς 40 βιβλίων.