Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πότε ένας άνδρας βλάπτει τον γάμο του.
– Τι πρέπει να κάνει για να τον προστατέψει.


Έχουμε την τάση να μιλάμε συχνά για τους τρόπους που μία γυναίκα μπορεί με τον τρόπο της να κάνει κακό και να βλάψει τη σχέση ή τον γάμο της. Η γκρίνια, ο θυμός, τα παράπονα, η κριτική είναι μερικοί τρόποι για να δείξει ότι κάτι την ενοχλεί. Αν είσαι όμως άνδρας και σύζυγος, έχεις αναρωτηθεί, μήπως όλα αυτά δεν είναι άλλο παρά η δική της απάντηση στη δική σου συμπεριφορά; Μήπως είναι μία κραυγή απόγνωσης πριν η σχέση σας πάρει την κατιούσα; Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αντίθετη πλευρά, καθώς μία σχέση αποτελείται από δύο μέλη. Ποιος είναι ο “ανδρικός τρόπος” που κάνει κακό στη σχέση; Τι πρέπει να αποφύγει ένας άνδρας αν δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα στο γάμο του;

Μην της λες ψέματα

Είναι κατανοητό ότι η δουλειά μπορεί να απορροφά πολλές ώρες από την καθημερινότητά σου, μην το παρακάνεις όμως με αυτή τη δικαιολογία. Γιατί ναι, είναι δικαιολογία όταν συστηματικά πηγαίνεις με τους φίλους σου για ένα καφέ ή για ένα μεζεδάκι, μία μπύρα ή ένα ποτάκι μετά το γραφείο και λες ψέματα για το πού ακριβώς είσαι. Δεν χρειάζεται να της πεις ψέματα για να απολαύσεις μία πιο χαλαρή ώρα με συναδέλφους ή φίλους. Έχεις αυτό το δικαίωμα άλλωστε. Σκέφτεσαι πώς θα νιώσει αν το ανακαλύψει; Πιστεύεις ότι θα εξακολουθήσει να σου έχει εμπιστοσύνη;

Μην την αφήνεις μόνη της

Ήρθε το Σαββατοκύριακο και εσύ «χάνεσαι» στο γυμναστήριο ή στο άθλημα που σου αρέσει με τις ώρες. Ή ακόμα χειρότερα, «κρύβεσαι» πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σου, λέγοντας ότι έχεις πολλή δουλειά να κάνεις, ενώ απλά σκοτώνεις τον χρόνο σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μην αποφεύγεις τα παιδιά σου

Ναι, καλά διάβασες! Τα παιδιά είναι και των δύο, έχουν και μπαμπά που χρειάζεται να τους αφιερώσει χρόνο. Μπορεί να είχες μία εξαντλητική μέρα στη δουλειά ή να θέλεις να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις. Από την στιγμή που τα έφερες στον κόσμο, όμως, οφείλεις να τους αφιερώσεις χρόνο και να μην τα “φορτώνεις” μόνο στη μητέρα τους και σύζυγό σου. Και εκείνη επίσης έχει ανάγκη από χαλάρωση και ξεκούραση και σε θέλει να είσαι δίπλα της, όχι πίσω της. Πρόσεχε, γιατί η κάθε γυναίκα μπορεί να ανεχτεί κάποια πράγματα, να αμελήσεις όμως τα παιδιά σας, όχι.

Μην αποφεύγεις την ίδια

Ό,τι ειπώθηκε παραπάνω ισχύει και για εκείνη. Αν νιώσει πως δεν ενδιαφέρεσαι για εκείνη και ότι την αποφεύγεις, γιατί να είναι καλή μαζί σου;

Μην την κρίνεις για την καθαριότητα του σπιτιού

Η κριτική για ό,τι αφορά τις δουλειές του σπιτιού είναι ένας συχνός ανδρικός τρόπος να αποφύγεις μία συζήτηση ή να την αποπροσανατολίσεις. Σαν να ψάχνεις άλλοθι για όσα εσύ δεν κάνεις με πρόσχημα ότι το σπίτι δεν είναι στην εντέλεια. Αυτό είναι πραγματικά άδικο, ιδιαίτερα αν δουλεύει και εκείνη.

Μην είσαι συναισθηματικά απών

Μία γυναίκα έχει ανάγκη να νιώθει πως νοιάζεσαι για εκείνη. Θέλει να περάσετε χρόνο μαζί, να κάνετε πράγματα μαζί. Αν εσύ – για διάφορους λόγους – έχεις απομακρυνθεί, χτυπάς μέσα της το καμπανάκι ότι δεν είναι σημαντική για εσένα, κάνοντάς την να πιστεύει ότι δεν την θέλεις ή ότι υπάρχει ενδεχομένως και ένα τρίτο πρόσωπο στη ζωή σου. Πιο απλά, είναι σαν να δυναμιτίζεις τη σχέση σας.

Μην ξεχνάς το σεξ

Φαντάσου να βλέπει σε εσένα όλα τα παραπάνω και επιπλέον να νιώθει ότι δεν ενδιαφέρεσαι πλέον για εκείνη και να μην την πλησιάζεις και ερωτικά. Θα βιώσει την απόρριψη και τη δική σου εγκατάλειψη, σαν να την αποκλείεις από τη ζωή σου. Ακόμα και να αντιμετωπίζεις κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, με το να της το κρύβεις δε σημαίνει πως δεν θα το προσέξει. Το ακριβώς αντίθετο, γι’ αυτό μίλησε μαζί της και ζητήστε βοήθεια. Άλλωστε, λύση σήμερα υπάρχει για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οργανικής ή ψυχολογικής αιτιολογίας.

Μην απαντάς με σιωπή στις φωνές της

Αν την ακούς να φωνάζει με το παραμικρό, μάλλον προσπαθεί – ναι, με λάθος τρόπο, δε λέω – να σου τραβήξει την προσοχή, εφόσον εσύ δεν της δίνεις τη σημασία που θα έπρεπε. Από την άλλη, πιθανά φοβάται μην την εγκαταλείψεις, μη σε χάσει και χρησιμοποιεί ένα από τα «γυναικεία όπλα» της για να σε ενεργοποιήσει.

Μην την παραμελείς 

Σου γκρινιάζει ότι δεν κάνετε πράγματα μαζί; Παραπονιέται ότι δεν της δίνεις την προσοχή που χρειάζεται ή ότι δεν την περιλαμβάνεις στη ζωή σου; Αν δεν ακούς τα παράπονά της αργά ή γρήγορα θα απομακρυνθεί και εκείνη από εσένα, συναισθηματικά και σεξουαλικά. Μην εκπλαγείς.

Μην είσαι τρυφερός μόνο όταν θέλεις κάτι από εκείνη

Τη φιλάς, την αγκαλιάζεις όταν θέλεις να σου κάνει το χατήρι; Και μετά, τις υπόλοιπες μέρες και ώρες είσαι απόμακρος; Τότε, ετοιμάσου – αργά ή γρήγορα – να υποστείς και τις συνέπειες, εφόσον κάθε φορά που θα είσαι λίγο πιο τρυφερός μαζί της, εκείνη θα σκέφτεται ότι κάτι θέλεις από εκείνη πάλι.

Διάβασε ακόμα:

Αποτυχημένοι Γάμοι: Τι Φταίει;

7 Παράγοντες Που Μπορεί Να Προβλέψουν Ένα Διαζύγιο

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.