Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο εθελοντισμός σε κάνει ολοκληρωμένο άτομο.
-Γιατί να καταχωρήσεις μία εθελοντική ως επαγγελματική θέση στο βιογραφικό σου.


Αν ανήκεις κι εσύ στους χιλιάδες ανέργους ή επιστρέφεις στην ενεργό δράση μετά από μακροχρόνια απουσία, η εμπειρία σου ως εθελοντής μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά “χαρτιά” σου που θα σε διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό και θα συμβάλουν στην πρόσληψή σου.

Πιο συγκεκριμένα, η αγορά εργασίας είναι πολύ ανταγωνιστική και οι πιθανοί εργοδότες θέλουν να δουν τι σε κάνει να ξεχωρίζεις σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Ο εθελοντισμός μπορεί να το πετύχει αυτό αφού προβάλλοντας ότι συμμετέχεις σε σημαντικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σου, θα δείξεις ότι είσαι ένα ολοκληρωμένο άτομο με ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Ακόμα, ο εθελοντισμός σε βοηθά και σε προσωπικό επίπεδο, αφού σε οδηγεί στην πληρότητα. Οι 7 λόγοι που ακολουθούν εξηγούν το πως και το γιατί ο  εθελοντισμός μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις πιο εύκολα δουλειά.

1.Βελτιώνεις ή αναπτύσσεις νέες δεξιότητες

Ο εθελοντισμός μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις δεξιότητες που ήδη διαθέτεις ή σε βοηθάει να αποκτήσεις νέες. Οι δεξιότητες που αποκτάς μέσω του εθελοντισμού είναι πολύτιμες και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε κάθε θέση εργασίας αφού θα σε κάνουν έναν υποψήφιο που ξεχωρίζει και θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.

Για την ακρίβεια, όταν οι εργοδότες προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, θέλουν να καταλάβουν αν ο υποψήφιος μπορεί να διαχειριστεί το χρόνο του, να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του, να συνεργαστεί με άλλους και να αφοσιωθεί σε κάτι. Η εθελοντική σου εμπειρία μπορεί να αποδείξει αν έχεις τις ικανότητες και τη στάση που αναζητούν σε έναν πιθανό εργαζόμενο.

Μερικές από τις δεξιότητες που μπορείς να αναπτύξεις μέσω του εθελοντισμού είναι:

-Ηγετικές ικανότητες: Οι εθελοντές ασχολούνται συνήθως με θέματα του οργανισμού, αναθέτουν και αναλαμβάνουν ευθύνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να οργανώνεις τους ανθρώπους, οπότε αυτές οι ικανότητες θα είναι απαραίτητες σε πολλά επαγγέλματα.

-Συνεργασία: Ο εθελοντισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά. Είναι μία συνεχής αλληλεπίδραση με ανθρώπους για να γίνεις ομαδικός παίκτης.

-Επίλυση προβλημάτων: Ο εθελοντισμός υποδηλώνει ενασχόληση με πολλά και διαφορετικά καθήκοντα και επικοινωνία με ανθρώπους. Και είναι λογικό να εμφανιστούν δύσκολες καταστάσεις, οπότε θα μάθεις πώς να τις αντιμετωπίζεις επιτυχημένα.

-Προφορικές επικοινωνιακές δεξιότητες: Είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες μέσω της συνεχούς επαφής με συναδέλφους, παιδιά και ανθρώπους με ειδικές ικανότητες.

-Πρωτοβουλία: Ο εθελοντισμός σε διδάσκει να μην φοβάσαι να παίρνεις πρωτοβουλίες. Η ικανότητα να σκέφτεσαι φρέσκες ιδέες και να αναλαμβάνεις την ευθύνη τους θα είναι ανεκτίμητη σε κάθε δουλειά.

-Κίνητρο: Θα έχεις την ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις ικανότητες που δεν ήξερες ότι είχες. Θα ανακαλύψεις τα δυνατά σου σημεία και θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Έτσι, θα ενισχύσεις το κίνητρό σου και θα συνεχίσεις να προσπαθείς.

-Αυτοπεποίθηση: Αν είσαι άνεργος, μπορεί να έχεις χάσει το κουράγιο σου. Αν παλεύεις να βρεις μία θέση εργασίας, ο εθελοντισμός ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, σε ενεργοποιεί, αισθάνεσαι παραγωγικός και χρήσιμος.

2.Ανακαλύπτεις νέα ενδιαφέροντα

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δοκιμάσεις νέες δραστηριότητες. Μία θετική εθελοντική εμπειρία θα μπορούσε να αποκαλύψει ενδιαφέροντα ή ταλέντα που δεν ήξερες ότι έχεις. Αν γίνεις εθελοντής σε ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα, ίσως ανακαλύψεις ότι ενδιαφέρεσαι για τον τομέα της υγείας ή ότι σε γεμίζει η φροντίδα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο ουσιαστικό επαγγελματικό μονοπάτι. Αν δεν είσαι σίγουρος για το επαγγελματικό σου μέλλον, αισθάνεσαι αποσυνδεδεμένος ή πνιγμένος, αυτός ο τρόπος αυτο-ανακάλυψης, μπορεί να σε ωφελήσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις καριέρα, μπορεί απλώς να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τι απολαμβάνεις ή πού ξεχωρίζεις και πώς μπορείς να εφαρμόσεις αυτή τη γνώση στη δουλειά σου.

3.Δημιουργείς ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και προφίλ στο LinkedIn

Καταχώρησε στο βιογραφικό σου και στο προφίλ σου στο LinkedIn με λεπτομέρειες τις εθελοντικές σου εμπειρίες και τις χρονικές περιόδους που εργάστηκες. Πρόσθεσέ τες στην επαγγελματική σου εμπειρία και στην περίληψη, όπου γράφεις για τα κίνητρά σου. Μην χρησιμοποιήσεις τη λέξη “Εθελοντής” στον τίτλο αλλά στην περιγραφή του ρόλου σου. Αυτό ενισχύει την ανιδιοτέλειά σου, γιατί καταχωρώντας μία εθελοντική εμπειρία ως επαγγελματική θέση, της δίνεις το σεβασμό και το κύρος που της αρμόζουν.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εκτιμούν τους υποψηφίους που αφοσιώνονται σε εθελοντικές ευκαιρίες. Αν ασχολείσαι με τον εθελοντισμό, αποδεικνύεις την αξία σου, ότι επιθυμείς να βελτιώσεις την κοινωνία, ότι αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες των άλλων και ενδιαφέρεσαι για τη δημιουργία σχέσεων. Οι εργοδότες αναζητούν πάντα πολίτες που επιθυμούν να μαθαίνουν για να τους μετατρέψουν στους αυριανούς ηγέτες.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εκτιμούν τους υποψηφίους που αφοσιώνονται σε εθελοντικές ευκαιρίες.

4.Διευρύνεις τις γνωριμίες σου

Δεν είναι όπως οι γνωριμίες που κάνεις στο LinkedIn ή σε μία επίσημη εκδήλωση. Δεν είναι προσποιητό και αμήχανο. Μέσω του εθελοντισμού έχεις την ευκαιρία να κάνεις αυθεντικές συζητήσεις με άτομα που μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα και μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις με νόημα. Οπότε, γνώρισε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς και μην χάσεις την ευκαιρία να δικτυωθείς. Ακόμα κι όταν τελειώσεις την εθελοντική εργασία σου, φρόντισε τις επαφές σου, καθώς μπορεί να σε βοηθήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους.

5.Εντυπωσιάζεις σε μία συνέντευξη

Όταν είσαι εθελοντής, βελτιώνεις την κοινότητα ή αλλάζεις τη ζωή κάποιου. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και να σου δώσει ένα σκοπό, κάτι που επηρεάζει τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική ζωή σου. Όχι μόνο μπορείς να μιλήσεις για τις δεξιότητες που απέκτησες, αλλά μπορείς ακόμα να μοιραστείς πώς τις χρησιμοποίησες για να ωφελήσεις την κοινότητά σου.

6. Καθορίζεις τους επαγγελματικούς σου στόχους

Η επένδυση χρόνου και ενέργειας στον εθελοντισμό, σου επιτρέπει να ανακαλύψεις τι πραγματικά αναζητάς στην καριέρα σου. Προτιμάς να δουλεύεις μόνος ή σε ομάδα; Σου αρέσει να είσαι υπεύθυνος για τον συντονισμό ή για διοικητικά καθήκοντα ή προτιμάς τις χειρωνακτικές εργασίες; Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ανακαλύψεις πώς λειτουργείς καλύτερα και αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο όταν καθορίζεις τους επαγγελματικούς σου στόχους.

7.Μπορείς να κάνεις την εθελοντική σου εργασία δουλειά

Ναι, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Αν σου αρέσει ο οργανισμός στον οποίον προσφέρεις και θα σου άρεσε να εργαστείς εκεί στο μέλλον, γνωστοποίησε τις προθέσεις σου. Αν οι υπεύθυνοι προσλήψεων γνωρίζουν την επιθυμία και το ενδιαφέρον σου, θα σε έχουν υπόψη τους αν υπάρξουν κενές θέσεις στην εταιρία.

Αλλά για να το συνειδητοποιήσεις αυτό, πρέπει να εργαστείς σκληρά, να είσαι ταπεινός, να δείχνεις το κίνητρο και τον επαγγελματισμό σου και να έχεις υπομονή. Μην ξεχνάς, βέβαια, να αναλαμβάνεις ευθύνες. Ψάξε για τρόπους για να αυξήσεις την αξία σου στον οργανισμό και όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, προθυμοποιήσου ειδικά αν αφορά τον τομέα με τον οποίο θες να ασχοληθείς. Τέλος, μη διστάσεις να αναλάβεις ηγετικό ρόλο για να κάνεις τον εαυτό σου απαραίτητο στον οργανισμό.

Η επένδυση χρόνου και ενέργειας στον εθελοντισμό, σου επιτρέπει να ανακαλύψεις τι πραγματικά αναζητάς στην καριέρα σου.

Διάβασε ακόμα:

Το Περιβάλλον Σε Χρειάζεται. Θα Το Βοηθήσεις;

Μάθε Γιατί Η Προσφορά Σε Κάνει Καλύτερο Άνθρωπο

Author(s)

  • Davide Donghi

    ψυχολόγος

    Ο Davide Donghi είναι συγγραφέας, ψυχολόγος και σύμβουλος ανθρωπίνου δυναμικού.