Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να ορίσετε μια ζώνη ατομικού χρόνου.
-Τι να κάνετε όταν είστε μαζί.


Πανδημία, κορονοϊός, καραντίνα… Μία νέα περίοδος με πολλές προκλήσεις, προκλήσεις που απειλούν όχι μόνο την υγεία και τη ζωή μας αλλά και τη σχέση μας. 

Πράγματι, είναι πολλά τα ζευγάρια που το γεγονός ότι ξαφνικά χρειάζεται να μείνουν για τόσες πολλές ημέρες και ώρες μαζί έχει εξελιχθεί στο χειρότερο εφιάλτη τους. Κάποια ζευγάρια ας μην το ξεχνάμε έχουν παραμείνει μαζί παρά τα προβλήματα στη συντροφική τους σχέση και στο ταίριασμα τους επειδή είχαν βαλβίδες εκτόνωσης. Αυτές μπορεί να ήταν η  εργασιομανία, η έντονη κοινωνική ζωή, τα επαγγελματικά ταξίδια ή ακόμα και οι εξωσυζυγικές σχέσεις. Αυτά τα ζευγάρια μπορεί πραγματικά να δυσκολευτούν με τις νέες συνθήκες καραντίνας. Ακόμα όμως και τα ταιριαστά ζευγάρια μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με εντάσεις λόγου του άγχους που είναι αρκετά υψηλό αυτό το διάστημα και εξαιτίας των συναισθημάτων αβεβαιότητας και φόβου. Τι χρειάζεται να θυμούνται για να αποφύγουν όλα τα ζευγάρια τις εντάσεις:  ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα συγκατοίκησης δεν προκύπτει αυτόματα. Χρειάζεται χρόνο και κατανόηση. 

Πώς να βοηθήσετε τη σχέση σας να αντέξει

Διατηρήστε ένα βασικό πρόγραμμα: μπορεί να φαίνονται όλες οι μέρες ίδιες, αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να αφηνόμαστε. Χρειάζεται να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα, όχι απαραίτητα εκείνο που είχαμε εφόσον δεν πηγαίνουμε στη δουλειά και εργαζόμαστε από το σπίτι. Ένα τροποποιημένο πρόγραμμα θα βοηθήσει να αναπτύξουμε μία αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς, μία σταθερότητα που τόση ανάγκη έχουμε σε αυτή την ασταθή περίοδο, που όπως φαίνεται θα κρατήσει για αρκετό καιρό. 

Φτιάξτε από κοινού ένα πρόγραμμα: βοηθάει στο να καταμερίσετε τον χρόνο σας και να μην αλληλοκατηγορείστε όταν θέλετε να κάνετε αντίθετα πράγματα. Όταν μάλιστα, δεν είχατε μάθει να βρίσκεστε αρκετό χρόνο μαζί κάτω από την ίδια στέγη είναι παραπάνω από απαραίτητο.

Φτιάξτε από κοινού ένα πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού: μπορεί το προηγούμενο διάστημα να μην είχατε ανάγκη από ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα – αν μάλιστα ήταν ελάχιστες οι ώρες που βρισκόσασταν σπίτι. Τώρα όμως είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα σας αποτρέψουν από το να έρθετε σε εντάσεις και συγκρούσεις.

Ορίστε τη ζώνη ατομικού χρόνου για τον καθένα: είναι απαραίτητος ο χρόνος αλλά και ο χώρος που ο καθένας θα μπορεί να απομονωθεί και να ασχοληθεί με την δουλειά του, τα ενδιαφέροντά του, τις κοινωνικές του συναναστροφές.

Διατηρήστε τις κοινωνικές σας επαφές: επειδή μένετε σπίτι δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνεται αντικοινωνικοί. Η ανάγκη κοινωνικής εξωστρέφειας ισχύει και για τα ζευγάρια ώστε να διατηρείται μία φαινομενική ηρεμία ανάμεσά σας. Άλλωστε, η τεχνολογία βοηθάει πολύ στο είμαστε κοντά και συνδεδεμένοι από απόσταση όπως είναι και το moto της εποχής. 

Γυμναστείτε (είτε μαζί είτε χώρια) εντός ή εκτός σπιτιού. Η γυμναστική βοηθάει στην εκτόνωση της έντασης και μέσω των ενδορφινών, των φυσικών μας αντικαταθλιπτικών, ώστε να έχουμε μία ανεβασμένη διάθεση. Επίσης, οι βόλτες στη φύση – για όσους έχουν αυτή δυνατότητα – βοηθούν πολύ καθώς η φύση όπως έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες μπορεί να μας ηρεμήσει και να συμβάλλει θετικά στη ψυχική μας υγεία. 

Μάθετε πώς να επικοινωνείτε καλύτερα: Η επικοινωνία είναι το κλειδί στη σχέση, όταν όμως βρίσκεστε μαζί όλο το 24ωρο δεν είναι εύκολη. Και φυσικά μπορεί να σκεφτείτε πως επικοινωνείτε, δεν ξέρω όμως αν το κάνετε με τον κατάλληλο τρόπο, έτσι δηλαδή ώστε να μην δημιουργούνται εντάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι καλό θα ήταν να αποφεύγετε να μεγεθύνετε καταστάσεις καθώς και να μην παίρνετε ότι λέγεται μεταξύ μας “τοις μετρητοίς”.

Εκμεταλλευτείτε τον κοινό χρόνο: Εάν είστε ένα από τα ζευγάρια που ζουν μαζί, αλλά σχεδόν ποτέ δεν έβλεπε ο ένας τον άλλον λόγω αντίθετων προγραμμάτων ή της έντονης κοινωνικό-επαγγελματικής σας ζωής, τώρα είναι η ευκαιρία να επανασυνδεθείτε. Παρόλο που δεν είναι ότι πιο ιδανικό να «παγιδεύεται» κάποιος στο σπίτι, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον κοινό σας χρόνο και να κάνετε πράγματα για να περάσετε όμορφα με τον σύντροφό σας. Με ποιους ακριβώς τρόπους; Θυμηθείτε τι κάνατε όταν πρωτογνωριστήκατε. Επικοινωνήστε μέσα από ερωτήσεις με στόχο να μάθατε περισσότερα ο ένας για τον άλλον ή αφιερώστε χρόνο για να μάθετε νέα πράγματα ο ένας στον άλλον. Δημιουργήστε λίστες με πράγματα που θέλετε να κάνετε μαζί, εστιάζοντας στην παρούσα φάση σε αυτά που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Ασχοληθείτε με το σπίτι σας (καθαρίστε, διακοσμήστε, αναδιοργανώστε, βάλτε τάξη). Και φυσικά μην ξεχνάτε το σεξ που μεταξύ άλλων έχει και αγχολυτική επίδραση. Καιρός, λοιπόν, να ξαναγνωρίσετε ο ένας το σώμα και την ψυχή του άλλου και να νιώσετε περισσότερο κοντά από ποτέ.

Διάβασε ακόμα:

Δηλαδή έρωτες τέλος;

7 τρόποι για να φροντίσεις τη σχέση σου στην περίοδο της πανδημίας

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.