Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις για να μην χάσεις την αυτοκυριαρχία σου μέσα στην ημέρα.
-Ποιες ασκήσεις πρέπει να ακολουθείς στην δουλειά και το σπίτι.


Αν έχεις τον χρόνο, την αφοσίωση και πραγματικά σε ενδιαφέρει, τότε μπορείς να πετύχεις να μείνεις συγκεντρωμένος μέσα στην ημέρα σου. Μπορείς να βρεις χρόνο μέσα στην ημέρα σου για να εστιάσεις στο πώς αναπνέεις, να ανακαλέσεις ένα ρητό που σε εμπνέει ή οτιδήποτε άλλο σε βοηθάει να συγκεντρωθείς. 

Είναι σαν να κάνεις ασκήσεις γυμναστικής για 20 λεπτά ή να πηγαίνεις σε τάξη αερόμπικ 3 φορές την εβδομάδα. Να θυμάσαι ότι το πώς να διατηρείς την ηρεμία σου, μπορείς να το μάθεις με πολλούς τρόπους και διαλογισμό.

Αν θέλεις να μπεις βαθιά μέσα σε αυτό τον κόσμο, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό κέντρο στο οποίο συχνά μαζεύονται ενδιαφερόμενοι και εξασκούνται σε ομάδες, χωρίς να μιλάνε για αρκετή ώρα. Υπάρχουν διάφορα κέντρα που μπορείς να βρεις αλλά αν αυτό το στιλ δεν ταιριάζει σε εσένα, μπορείς να δοκιμάσεις τον διαλογισμό μόνος σου. 

Μπορείς μάλιστα να διαλογιστείς την ώρα που τρως, που μαγειρεύεις ή ακόμα και που περπατάς, πράγματα που όλοι κάνουμε μέσα στην ημέρα μας.

Πώς να διαλογιστείς μέσα στην ημέρα σου

Αν έχεις διάθεση, δοκίμασε να συγκεντρωθείς ακόμα και τώρα. Την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, άσε το μυαλό σου να περιπλανηθεί και να πάει όπου αυτό θέλει. Αμέσως μετά, συγκεντρώσου ξανά στο να διαβάζεις όσα είναι γραμμένα στην οθόνη σου. 

Μια άσκηση τέτοιου τύπου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι όσα συμβαίνουν, είναι μέρος της ρουτίνας της ζωής μας. Πρόκειται να σου δώσω μια ακόμα άσκηση, η οποία και θα σε μεταφέρει πέρα ​​από τον εαυτό σου και αφορά οτιδήποτε σκόπιμα κάνεις στο παρόν.

Ηθελημένα δίνεις βάση στην κίνηση που κάνεις όταν πατάς με τα πόδια σου την γη ή όταν συγκεντρώνεσαι στη φύση γύρω σου όταν περπατάς. Όταν ποτίζεις τον κήπο σου, την επόμενη φορά πρόσεξε την αντίσταση που έχουν τα φυτά στα χέρια σου όταν τα ακουμπάς και τον ήχο που κάνουν οι ρίζες όταν τις τραβάς για να τις βγάλεις από το χώμα. 

Όταν καθαρίζεις, όταν πλένεις τα δόντια σου ή όταν οδηγείς και μαγειρεύεις, διώξε τις σκέψεις σου και φρόντισε να είσαι εκεί, στο παρόν. Όταν περιμένεις στον γιατρό, μπορείς να εξασκηθείς στο να ακούς προσεκτικά ή όταν είσαι κολλημένος στην κίνηση, μπορείς να εξασκηθείς στο να παίρνεις βαθιές ανάσες.  

Τι μπορείς να κάνεις όμως σαν άσκηση, ώστε να παραμείνεις ήρεμος και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της δουλειάς σου;

Βγάλε τις κάλτσες σου και νιώσε τα δάχτυλά σου στο χαλί. Πρόσεξε την αίσθηση που έχει το χαλί κάτω από αυτά. Αν έχεις ένα ανοιχτό παράθυρο κοντά σου, εστίασε στους ήχους από τα πουλιά που κελαηδούν ή μύρισε την ευωδιά από ένα λουλούδι.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού, κάθισε και απόλαυσε το φαγητό σου χωρίς σκέψεις, και φρόντισε να είσαι ”εκεί” κάθε φορά που τρως μια μπουκιά. Κάνε μια παύση πριν ξεκινήσεις το γεύμα σου και δες προσεκτικά τα χρώματα που έχει το πιάτο, μυρίζοντας την μυρωδιά του φαγητού. 

Μάσα το μεσημεριανό σου αργά και πιο συγκεκριμένα, δύο ή και τρεις φορές πιο αργά από ό,τι κάνεις συνήθως, προσπαθώντας να ξεχωρίσεις στον ουρανίσκο σου την κάθε γεύση. Θα δεις τότε, ότι το φαγητό σου έχει εντελώς άλλη γεύση. Παράδειγμα: Από το να φας μια απλή τονοσαλάτα, εντόπισε ανάμεσα στις άλλες την γεύση που έχει το σέλερι καθώς το μασάς, την αψάδα που έχουν οι πίκλες και το πώς συνδυάζονται ο τόνος και το πράσινο μαρούλι. 

Πάρε μια γουλιά από το αναψυκτικό σου και νιώσε την αίσθηση του ανθρακικού πάνω στην γλώσσα σου, και καθώς το καταπίνεις την αίσθηση που έχει στον λαιμό σου.

Μετά που θα φας, σήκω και τέντωσε το σώμα σου. Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει όλο το τέντωμα, και παρατήρησε που απελευθερώνεται αυτή η ένταση. Στο σημείο που νιώθεις ότι υπάρχει περισσότερη ένταση, δώσε βάση και πίεσε το λίγο. Καθώς συνεχίζεις το τέντωμα, πρόσεξε τα σημεία που νιώθεις να είναι πιασμένα στο σώμα σου. Σκύψε και ακούμπησε τα δάχτυλα των ποδιών σου και καθώς νιώθεις να τεντώνεσαι ξανά, σκέψου ότι η ένταση φεύγει από το σώμα σου.

Πώς να γυμνάσεις το μυαλό σου στη δουλειά και όχι μόνο

Η παρακάτω άσκηση θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να δώσεις βάση στο σώμα, το μυαλό αλλά και το πνεύμα σου, όσο ακόμα είσαι στη δουλειά:

Την επόμενη φορά που θα πας στην δουλειά σου, σκέψου ότι πας στον χώρο εργασίας σου για πρώτη φορά. Παρατήρησε την είσοδο, την αρχιτεκτονική απ΄έξω και μέσα στο κτήριο, αλλά και τον κόσμο που ήδη εργάζεται εκεί. Κοίταξε τους συναδέλφους σου λες και δεν τους έχεις ξαναδεί, με άλλη ματιά και περισσότερο ενδιαφέρον. Παρατήρησε τους πίνακες, τις υφές στον τοίχο, τα χρώματα, το ταβάνι, το πάτωμα. Μύρισε τα λουλούδια που σίγουρα κάποιος θα έχει στο γραφείο του.

Επιπλέον, δες προσεκτικά πώς είναι ντυμένοι οι συνάδελφοί σου και τα χρώματα στις μπλούζες και τα σακάκια τους. Εντόπισε ποιος ακολουθεί πάντα τους κανόνες και ποιος έχει δικούς του ρυθμούς. Ποιους ήχους ακούς τώρα, τι μυρωδιές; Υπάρχει κάποια κολώνια που να ξεχωρίζεις ή έστω η μυρωδιά του καφέ;

Δες στη συνέχεια τα πρόσωπα των συνεργατών σου. Κοίταξε στα μάτια τον βοηθό σου και το αφεντικό σου. Αμέσως μετά, δες πίσω από τις εκφράσεις τους, στην καρδιά τους, εκεί που βρίσκεται ο πραγματικός τους εαυτός και παρατήρησε τι κρύβουν εκεί μέσα. Είναι ας πούμε χαρούμενοι; Λυπημένοι;  Θέλουν να αδράξουν την ημέρα ή εύχονται να ήταν ακόμα στο σπίτι τους; Χαμογελούν ή είναι συνοφρυωμένοι; 

Ποιος έχει ρυτίδες από το άγχος και ποιος είναι χαλαρός στο πρόσωπο; Οι συνεργάτες σου, είναι άτομα που έχουν επαφή ο ένας με τον άλλο ή πάντα έχουν απόσταση; Ανυψώνουν ο ένας τον άλλο ή συνήθως κάνουν σαρκαστικά σχόλια; Επιπλέον, λειτουργούν σαν ομάδα ή έχουν ανταγωνισμό ο ένας με τον άλλον;

Εστίασε σε αυτά που σκέφτεσαι και αιθάνεσαι καθώς εξετάζεις τον χώρο εργασίας σου. Αν δεις ότι κρίνεις τους γύρω σου, προσπάθησε να μην κρίνεις τον εαυτό σου που το έκανες. Αντίθετα, δες αν μπορείς να αντικαταστήσεις την περιέργεια με συμπόνια για τους ανθρώπους, ή τις καταστάσεις που έκρινες. 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε πώς το μυαλό σου επικοινωνεί με το σώμα σου

Ποιο είναι το κόστος της ψυχικής υγείας στη λειτουργία των επιχειρήσεων

Author(s)

  • Bryan Robinson, Ph.D.

    Ψυχοθεραπευτής & Συγγραφέας 40 βιβλίων

    Ο Bryan Robinson είναι ψυχοθεραπευτής και συγγραφεάς 40 βιβλίων.