Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν απειλούμαστε.
-Ποια είναι η αναλογία 5:1 που χρειαζόμαστε, για να ευημερούμε.


Η περίοδος που διανύουμε είναι τρομακτική – δεν χρειάζεται καν το αναφέρω! Αλλά τον φόβο και το άγχος συνοδεύει και μια μείωση στην αποδοτικότητα και σε αυτό μπορώ να σε βοηθήσω. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο φόβος προκαλεί την αντίδραση “πάλη ή φυγή” στους ανθρώπους. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 από το Harvard Business Review, η κατάσταση “πάλη ή φυγή” είναι κάτι που συμβαίνει, όταν αισθανόμαστε απειλή. Τα πρωτόγονα, πιο συναισθηματικά τμήματα του εγκεφάλου μας αναλαμβάνουν δράση και η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, με στρατηγική και καινοτομία περιορίζεται. 

Για να περιορίσουμε το στρες και να παραμείνουμε παραγωγικοί, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επιλέξουμε την ηρεμία από τον πανικό. Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις. Αλλά πρέπει να να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και τη συγκέντρωσή μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παραμείνεις αποδοτικός την περίοδο του κορονοϊού. 

Οριοθέτησε το στρες σου

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του COVID-19. Μπορούμε μόνο να κάνουμε ό,τι μας αφορά: να πλένουμε τα χέρια μας, να τρώμε υγιεινά, να κοιμόμαστε επαρκώς. Το νούμερο ένα πράγμα που μπορείς να ελέγξεις είναι η κατανάλωση ειδήσεων. 

Μην περνάς όλη τη μέρα σου διαβάζοντας ειδήσεις, αν θες να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου. Αντ’ αυτού, προτείνω να αφιερώνεις 1 ή 2 ώρες της ημέρας για να παρακολουθείς ειδήσεις. Η ανανέωση του Twitter σου κάθε 10 λεπτά για να δεις τι άλλαξε δεν θα μειώσει τις πιθανότητες να μολυνθείς από τον ιό, αλλά θα επηρεάσει αρνητικά την αποδοτικότητά σου.  

Υπάρχουν αποδείξεις ότι το να επιλέξεις μια “ώρα ανησυχίας” και να απομονώσεις τις ανησυχίες σου σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να σε ωφελήσει. Επιλέγοντας ένα χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης ειδήσεων, μπορείς να περιορίσεις το στρες σου. Για την ακρίβεια, προτείνω αμέσως μετά το διάβασμα ή την παρακολούθηση των ειδήσεων της μέρας, να κάνεις κάτι που αυξάνει τις ενδορφίνες σου και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Κάνε μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο ή μίλα με ένα φίλο. 

Ξεπέρασε την αρνητικότητα μέσω της ευγνωμοσύνης 

Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να εστιάζει στα αρνητικά και να ξεχνά τα θετικά. Ο νευροψυχολόγος Rick Hanson το θέτει έτσι: Η αρνητικότητα κάνει τον εγκέφαλο να αντιδρά πιο έντονα στα άσχημα νέα, συγκριτικά με τα καλά νέα. Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε μια αναλογία 5:1 καλών προς άσχημων νέων, για να ευημερούμε, γιατί οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μιας επηρεάζουν πολύ περισσότερο. Ποια είναι η συμβουλή του Hanson για να ξεπεράσουμε την αρνητικότητα; Θυμήσου τα θετικά! 

Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε μια αναλογία 5:1 καλών προς άσχημων νέων, για να ευημερούμε, γιατί οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μιας επηρεάζουν πολύ περισσότερο.

Όταν η κατάσταση μοιάζει τρομακτική, αναρωτήσου: Ποιο είναι το καλό που θα προκύψει από όλα αυτά; Για μένα, αυτό μου θυμίζει ότι οι πράξεις μας επηρεάζουν όλον τον κόσμο. Μερικές φορές, πρέπει να θυσιάσουμε κάτι δικό μας για το καλό της κοινότητας. Παγκοσμίως, σκεφτόμαστε τους άλλους αυτήν τη στιγμή. Στο κάτω-κάτω, αυτή είναι μια όμορφη σκέψη, στην οποία μπορούμε να εστιάσουμε, ειδικά όταν ο φόβος κυριαρχεί.

Διάβασε ακόμα:

Εργασία εξ αποστάσεως: Συμβουλές από ειδικούς του UC Davis

Πώς να προστατεύσεις το μυαλό σου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.