Έχεις παρατηρήσει πώς όταν μπαίνεις ερωτευμένη σε μια σχέση “βγαίνεις” από οτιδήποτε άλλο αγαπάς, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου; 

Πόσες φορές σκέφτηκες, είπες ή άκουσες αγαπημένες φίλες σου να λένε: έχασα τον εαυτό μου, δεν ήμουν ο εαυτός μου όταν ήμασταν μαζί, σταμάτησα να βλέπω τους φίλους μου, σταμάτησα τα χόμπι μου.

Ή ίσως έχεις πει μετά το τέλος μιας σχέσης: Νιώθω ξανά ο εαυτός μου, στεναχωρήθηκα, αλλά ταυτόχρονα νιώθω ανακούφιση/απελευθέρωση, ξεκίνησα πάλι τη γυμναστική μου και τις αγαπημένες ασχολίες μου, επιτέλους ξαναβρήκα τις φίλες μου!

Εάν απάντησες Ναι, μη στεναχωριέσαι συμβαίνει και στους καλύτερους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό εάν σκεφτείς ότι εγκαταλείπουμε οικειοθελώς όλα αυτά που αγαπάμε και κάναμε, μαζί και τον εαυτό μας, την ταυτότητά μας, ενώ αυτά ακριβώς είναι που πρόσεξε, βρήκε ελκυστικά κι ερωτεύτηκε ο άνθρωπος με τον οποίο είμαστε σε σχέση. Και μετά αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά. Να πούμε εδώ ότι αυτό δεν είναι γυναικείο προνόμιο και συμβαίνει σε όλους ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Τι μπορώ να κάνω όμως γι’ αυτό, θα αναρωτηθείς ως παθούσα. Αυτογνωσία και αυτοπαρατήρηση είναι τα πρώτα βήματα. Γνωρίζεις τι αγαπάς να κάνεις, τι σε κάνει να νιώθεις χαρά κι ικανοποίηση, τι σε βάζει σε κατάσταση Ροής (Flow); Έχεις περάσει πολλά χρόνια για να διαμορφώσεις την προσωπικότητά σου και να ανακαλύψεις τι σου αρέσει, τι σε κάνει να είσαι εσύ, τι σε κάνει ευτυχισμένη. Μπορεί να είναι η ζωγραφική, το πιλάτες, η φωτογραφία, οι βόλτες με τις φίλες, η δουλειά σου, οι φιλανθρωπικές δράσεις, ο σκύλος σου. 

Μπορείς εσύ να τα ονοματίσεις; Αυτή είναι μια καλή πρακτική σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας, το να γνωρίζουμε δηλαδή τι ακριβώς μας ευχαριστεί, αλλά ακόμη περισσότερο όταν ξεκινάμε ερωτευμένοι και ενθουσιασμένοι μια καινούργια σχέση. Αυτά που μας κάνουν λοιπόν χαρούμενες και μας γεμίζουν, που μάθαμε μέσα στα χρόνια και εντάξαμε στη ζωή μας τα εγκαταλείπουμε βάζοντας στο κέντρο του σύμπαντός μας κάποιον άλλον και του φορτώνουμε την ευθύνη, το βάρος, να μας κάνει ευτυχισμένες. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει, έρχεται η απογοήτευση, η γκρίνια κι αναρωτιόμαστε: Μα τι πήγε στραβά, τι έκανα λάθος; 

Δεν είναι ο ρόλος κι ευθύνη του άλλου να μας κάνει ευτυχισμένες, αυτό είναι κάτι που πρέπει εμείς να κάνουμε για τον εαυτό μας

Όσο κι αν θέλεις να βουτήξεις με ενθουσιασμό στην καινούργια σου σχέση, να περνάτε κάθε λεπτό μαζί, να είναι το επίκεντρο της ζωής και της καθημερινότητάς σου βεβαιώσου ότι κρατάς ισορροπίες. Βάλε στο πρόγραμμά σου τις ασχολίες που αγαπάς, διαμόρφωσε χρόνο και χώρο για εσένα και ενθάρρυνε και το σύντροφό σου να κάνει το ίδιο. Όταν, λοιπόν, θα είστε μαζί δεν θα έχετε μόνο ενδιαφέροντα πράγματα να πείτε  και να μοιραστείτε, αλλά θα λαχταράτε ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, όταν σταματάμε να περιμένουμε τους άλλους να μας κάνουν ευτυχισμένους συνήθως μας εκπλήσσουν και ξεπερνούν τις προσδοκίες μας!

Είτε είσαι σε καινούργια σχέση, παντρεμένη με παιδιά, ή είσαι single, τίμησε την υπέροχη ευθύνη να κάνεις τον εαυτό σου ευτυχισμένο και να είσαι ΕΣΥ. Ο πραγματικός εαυτός σου είναι το υπέροχο δώρο που κάνεις στους γύρω σου!

Διάβασε ακόμα:

Το «Τρίγωνο του Δράματος» στις δυσλειτουργικές σχέσεις

9 σημάδια ότι το άτομο που έχεις δίπλα σου είναι χειριστικό