Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς μια αψιμαχία μπορεί να καταλήξει σε καβγά.
– Πώς να αποφύγεις μια τέτοια κατάληξη.


Είναι γνωστό ότι μια διαφωνία μεταξύ του ζευγαριού μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε καβγά. Φυσικά αξίζει να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους αψιμαχίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σχέση διότι σε αρκετές περιπτώσεις βοηθούν να καταλάβουμε τον σύντροφο μας καλύτερα. Οι διαφωνίες υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και φέρει αυτή τη διαφορετικότητα μέσα στη σχέση του. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε διαφωνία οφείλει να καταλήγει σε έντονο καυγά, επιθετική συμπεριφορά ή ξεσπάσματα. Πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι οι περισσότερες σχέσεις επιβιώνουν όχι λόγω της ομοιότητας των συντρόφων, αλλά λόγω της συμπληρωματικότητάς τους. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ανακαλύπτουν πάντα μεθόδους να ισορροπούν τις αδυναμίες τους, ο ένας μέσα από τον άλλο. Αν, όμως, τις περισσότερες φορές που διαφωνείς με τον ή τη σύντροφό σου καταλήγεις σε καβγά είναι μάλλον καιρός να προβληματιστείς.

Μήπως οι περισσότερες διαφωνίες με τον σύντροφο σου οδηγούν σε καβγά;

Ίσως τις χειρίζεσαι με μη λειτουργικό τρόπο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχεις ανακαλύψει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων.

Ορίστε τι σου προτείνω να δοκιμάσεις αν θες να αποφύγεις μία διαφωνία να καταλήξει σε καυγά:

Απόφυγε την εγωιστική συμπεριφορά

Η διαμάχη μεταξύ σας δεν θα σταματήσει ποτέ εάν και οι δύο έχετε εγωιστική συμπεριφορά. Να θυμάσαι ότι δεν έχει κανένα νόημα να αποδείξεις ότι οπωσδήποτε έχεις δίκιο. Επιδίωξε αντίθετα να βρείτε λύσεις κι όχι ποιος φταίει.

Επιδίωξε μια παύση

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, όταν η ένταση κορυφώνεται, είναι να κάνετε μια παύση. Ίσως αν βγεις για λίγο από το χώρο, να μπορέσεις να ηρεμήσεις και να επανέλθεις με ηρεμία αργότερα για την επίλυση της όποια διαμάχης.

Μην κολλάς στο ίδιο θέμα

Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρεσαι σε κάτι συνέχεια. Όταν ο σύντροφος σου είναι φορτισμένος και εσύ επιμένεις, δε βοηθάς καθόλου την κατάσταση, αλλά την δυσχεραίνεις.

Άσε το παρελθόν, στο παρελθόν

Μην επιμένεις σε θέματα που έχουν συμβεί πριν από καιρό ειδικά αν τα έχεις συζητήσει και τα έχεις ξεκαθαρίσει. Το μοναδικό που μπορείς να πετύχεις ανακαλώντας γεγονότα από το παρελθόν είναι να πυροδοτήσεις περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Γίνε καλός ακροατής

Ο φιλόσοφος Ζήνων έλεγε ότι έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα για να ακούμε περισσότερα από όσα λέμε. Αξιοποίησε τη φράση του φιλόσοφου, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό, σημαντικό ή ασήμαντο είναι το θέμα της διαφωνίας σου, και άκου προσεχτικά τι έχει να σου πει ο σύντροφος σου. Είναι σημαντικό να του δοθεί η ευκαιρία να ακουστεί.

Απόφυγε την παρέμβαση ενός τρίτου προσώπου

Δύσκολα, κάποιος δικός σου άνθρωπος θα μπορέσει να είναι αντικειμενικός και να σε βοηθήσει πραγματικά διότι το πιο πιθανό είναι να προβάλει δικές του αναπαραστάσεις και προσωπικές πεποιθήσεις. Η εμπλοκή του στη διαφωνία σου δεν θα βοηθήσει απαραίτητα την κατάσταση.

Συγχώρεση

Μια διαφωνία είναι απλά μια διαφωνία. Προσπάθησε να επανορθώσεις με κάποιο εξισορροπιστικό τρόπο χωρίς να πεισμώνεις. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις το λάθος σου και να ζητάς συγγνώμη. Όλοι κάνουν λάθη και κανείς δεν είναι τέλειος.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ανακαλύπτουν πάντα μεθόδους να ισορροπούν τις αδυναμίες τους, ο ένας μέσα από τον άλλο.

 

Διάβασε ακόμα:

Τα Έξυπνα Βήματα Για Να Μαλακώσεις Τις Συγκρούσεις

Ανακάλυψε Τη Δύναμη Των Ερωτήσεων

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .