Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η οικειότητα που βγάζεις στον άλλον.
-Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις επιδεικνύοντας τις ικανότητές σου.


Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι χρειάζονται μόλις τρία δευτερόλεπτα για να αποφασίσει κάποιος αν σε συμπαθεί ή αν θέλει να συνεργαστεί μαζί σου. Το ζήτημα, όμως, είναι άλλο. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία τελικά σε αξιολογεί; Στα πρώτα δευτερόλεπτα μιας νέας γνωριμίας – αλήθεια ξέρεις πώς θα ενισχύσεις μία καλή πρώτη εντύπωση; – οι άνθρωποι σκέφτονται τα πάντα για σένα, από το αν είσαι αξιόπιστος, έξυπνος ή ενδιαφέρων μέχρι αν είσαι επιθετικός ή απλά συνεργάσιμος.

Ποιες είναι οι ερωτήσεις κλειδιά

Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Business School του Harvard, Amy Cuddy, ερεύνησε το θέμα των πρώτων εντυπώσεων σε συνεργασία με άλλους ψυχολόγους για περισσότερα από 15 χρόνια και έχει εντοπίσει ορισμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις συμπεριφορές.

Εξηγεί λοιπόν ότι οι άνθρωποι απαντούν σε δύο εσωτερικές ερωτήσεις όταν γνωρίζουν κάποιον για πρώτη φορά. Η πρώτη ερώτηση είναι: “Μπορώ να εμπιστευτώ αυτό το άτομο;” Και η δεύτερη: “Μπορώ να το σεβαστώ;” Οι ψυχολόγοι συνδυάζουν αυτές τις ερωτήσεις με την οικειότητα και την ασφάλεια που σου προκαλεί ένα νέο πρόσωπο, αλλά και την ή τις ικανότητες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά στο επαγγελματικό περιβάλλον, πιστεύουν ότι η ικανότητα είναι το σημαντικότερο κριτήριο βάσει του οποίου κρίνονται. Οι άνθρωποι που συναντούν, πιστεύουν ότι, θέλουν να ανακαλύψουν αν πρόκειται για έξυπνα και ταλαντούχα άτομα, ώστε να τους αναθέσουν σημαντικά καθήκοντα.

Για την ακρίβεια, όμως, η οικειότητα και η αξιοπιστία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι άνθρωποι όταν αξιολογούν τα νέα άτομα που γνωρίζουν. Όσο κι αν η αξία της ικανότητας είναι μεγάλη, λαμβάνεται υπόψη μόνο αφού επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία. Γι’ αυτό, αν εστιάζεις υπερβολικά στην ανάδειξη των ικανοτήτων σου προσπαθώντας να πείσεις αυτόν που έχεις απέναντί σου, μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η συμβουλή της ψυχολόγου

Δεν θα καταφέρεις ποτέ να πείσεις κάποιον ότι αξίζεις αν δεν καταφέρεις να τον πείσεις πρώτα ότι μπορεί να σε εμπιστεύεται. Προσπαθώντας, μάλιστα, υπερβολικά να τον πείσεις για τις ικανότητές σου, μπορεί να φανείς χειριστικός. Ένα οικείο, αξιόπιστο άτομο, που είναι ταυτόχρονα δυνατό, προκαλεί θαυμασμό και πείθει περισσότερο. Γι’ αυτό πρόσεξε! Μόνο όταν έχεις αποδείξει την αξιοπιστία σου, η δύναμή σου θεωρείται χάρισμα κι όχι απειλή.

Διάβασε ακόμα:

7 Θεραπευτικές Ασκήσεις Μέσω Της Γραφής

Πώς Να Αντικαταστήσεις Μια Κακιά Συνήθεια Με Μια Καλή

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.