Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να προσαρμοστείς καλύτερα στη νέα σου δουλειά.
-Πώς να χτίσεις μια υγιή σχέση με το νέο σου αφεντικό.


Ήμουν πολύ τυχερή με τα περισσότερα αφεντικά, προϊσταμένους ή διευθυντές στη ζωή μου, μιας και η πλειοψηφία με υποστήριζε αρκετά. Γενικά, είχα πολύ καλές εμπειρίες σχετικά με την συνεργασία μαζί τους. Ορισμένοι έγιναν μέντορές μου και μάλιστα με ενθάρρυναν να γίνω καλύτερη σε ορισμένα σημεία τα οποία θεωρούσα πως ποτέ δεν θα μπορούσα να διορθώσω.

Παρόλα αυτά, το να έχεις ένα νέο αφεντικό μπορεί να είναι στρεσογόνο και δύσκολο στη διαχείριση, ειδικά αν είσαι και νέο μέλος μιας ομάδας.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες σκέψεις μου, οι οποίες με βοήθησαν αρκετά στο παρελθόν:

Να είσαι ανοιχτόμυαλος: Σκέψου σαν να είσαι μια κενή σελίδα από χαρτί. Δεν ξέρεις πολλά για τη νέα σου δουλειά, οπότε προσπάθησε να είσαι ανοιχτόμυαλος με το αφεντικό σου.

Να είσαι προσεκτικός στα πάντα: Σε αρχικό στάδιο, είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός σε οτιδήποτε αφορά το νέο σου αφεντικό. Όπως την παραμικρή οδηγία ή κατεύθυνση, την οποία πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα. Αν κάτι δεν είναι σαφές για εσένα, ρώτα αμέσως ότι απορία έχεις ώστε να είσαι σίγουρος πως έχεις κατανοήσει τι πρέπει να κάνεις. Εξάλλου, σαν νέο μέλος της ομάδας οφείλουν να σου συγχωρούν τις πολλές ερωτήσεις που κάνεις.

Διάβασε τα σημάδια πίσω από τις λέξεις: Ορισμένα πράγματα, δεν λέγονται με λέξεις. Η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο στο να αποκωδικοποιήσεις το νέο σου αφεντικό. Για παράδειγμα, αν το αφεντικό σου είναι άτομο της λεπτομέρειας, τότε πολύ πιθανόν να είναι τελειομανής.

Αναζήτησε feedback από έμπιστους συναδέλφους: Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι άνθρωπος είναι το αφεντικό σου, τότε μπορείς να αναζητήσεις feedback από έμπιστους συναδέλφους ή από άτομα στην δουλειά σου που έχετε έρθει κοντά. Ωστόσο, αν και είναι κάτι που δεν συνιστώ να το κάνεις από την πρώτη μέρα που έχεις πάει σε μια νέα εταιρεία, θα δεις ότι θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Κάνε τη δουλειά σου καλά: Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι βασικό θεμέλιο για μια καλή σχέση με το αφεντικό σου, είναι να κάνεις καλά την δουλειά σου, χωρίς προβλήματα ή δυσκολίες. Αυτό, θα σου πάρει λίγο καιρό ώστε να έχεις μάθει όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρεις, αλλά ο στόχος σου θα πρέπει να είναι μετά από λίγο καιρό, να είσαι άψογος.

Το να εργάζεσαι με ένα καινούργιο αφεντικό είναι σίγουρα κάτι που θα σε ενθουσιάσει γιατί εκείνος ή εκείνη μπορεί να σε βοηθήσει να ανελιχθείς επαγγελματικά. Αν και το αρχικό στάδιο είναι κάπως άβολο, ένα καλό σημείο για να αρχίσεις είναι να έχεις ως στόχο να χτίσεις μια καλή και θετική σχέση με το αφεντικό σου. Ελπίζω οι συμβουλές μου να σου φανούν χρήσιμες και το νέο σου αφεντικό, να γίνει ο μέντοράς σου.

Διάβασε ακόμα:

Οι millennials αναζητούν μέντορες, όχι managers

6 Βήματα Για Να Γίνεις Καλύτερο Αφεντικό

Author(s)

  • Cynthia Leung

    Φαρμακοποιός, Blogger & Influencer, Ομιλήτρια

    Μια φαρμακοποιός με πάθος για το γράψιμο. Η Cynthia Leung απολαμβάνει να δίνει τα δικά της tips για την ζωή και την καριέρα, αλλά και την γενική ευεξία. Η ίδια, έχει το δικό της blog.