Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ένα καλό βιογραφικό δεν είναι πάντα αρκετό.
-Πώς ένα απλό “ευχαριστώ”, θα σου εξασφαλίσει τη δουλειά.


Αν ψάχνεις για δουλειά αυτήν την περίοδο, είναι σίγουρο ότι θα έχεις συναντήσει πολλές «χρήσιμες» συμβουλές για εύρεση εργασίας. Μόλις λίγα λεπτά αναζήτησης στο google αρκούν για να πάρεις τις πρώτες πληροφορίες. Πιθανότατα, αυτή η υπερπληροφόρηση να σε μπερδεύει και να μην βοηθά ουσιαστικά. Τι θα έλεγες για μία λίστα με τις βασικότερες και πιο διαχρονικές συμβουλές, αλλά και πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις τη στρατηγική σου κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας; Ο Νίκος Χαρόπουλος, επικοινωνιολόγος, life coach και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, σου τις παρουσιάζει. Απλά συνέχισε να διαβάζεις!

1.Γνώρισε τον εαυτό σου για να καταλάβεις και όλους τους άλλους

Πριν απ’όλα, πρέπει να γνωρίσεις καλά τον εαυτό σου, τα δυνατά σημεία σου, τα ταλέντα σου, αλλά και τις αδυναμίες σου. Η προσωπικότητά σου, η ευφυΐα, οι εμπειρίες, οι δεξιότητες, οι συνήθειες, ακόμα και η σεξουαλικότητα και η γοητεία σου εκπέμπουν πληροφορίες προς κάθε δέκτη, προς κάθε δυνητικό εργοδότη. Είναι πλέον σαφές πως το μόνο που δεν μαθαίνουμε στις αίθουσες διδασκαλίας είναι ο εαυτός μας. Η σπουδαία αυτή δουλειά, πέφτει στις πλάτες σου, ή μάλλον στο μυαλό σου. Δες βαθιά μέσα σου και εντόπισε τις περιοριστικές πεποιθήσεις ακόμα και μέσα από τα σχόλια των άλλων που σε περιορίζουν. Βγάλε στην επιφάνεια όλες τις αξίες που συνθέτουν την προσωπικότητά σου, την ατομικότητά σου, την ύπαρξή σου.

Extra tip: Αποκάλυψε τον καλό εαυτό σου, εξωτερίκευσε τα θέλω σου, σκέψου θετικά και ταπεινά και μην ξεχνάς πως η πρώτη εντύπωση έχει ξεχωριστή βαρύτητα, ιδιαίτερα στην περίπτωση μιας συνέντευξης. Εστίασε σε αυτά που οι άλλοι βλέπουν σε σένα και προσπάθησε να δίνεις μια καθαρή εικόνα του εαυτού σου.

2.Κάνε απόλυτα εμφανές ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος

Όταν κάνεις αίτηση πρόσληψης σε μία μεγάλη εταιρεία μέσω internet, είναι πιθανό το βιογραφικό σου να ελέγχεται πρώτα από ένα αυτόματο σύστημα. Στη συνέχεια, εφόσον περάσει στην επόμενη φάση, θα το δουν τα μάτια κάποιου HR στελέχους, που ίσως και να μην έχει αντιληφθεί απόλυτα, όλες τις δυσκολίες της δουλειάς για την οποία κάνεις αίτηση. Επομένως, προσπάθησε να καταστήσεις σαφές τόσο στο σύστημα όσο και στον άνθρωπο ότι είσαι η ιδανική επιλογή για τη θέση.

Extra tip: Μελέτησε τα καθήκοντα της επιδιωκόμενης θέσης και όποιες διαθέσιμες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με αυτήν. Το βιογραφικό σου, περιλαμβάνει τις λέξεις και τις εκφράσεις που εμπεριέχονται στην περιγραφή της θέσης; Επιδεικνύεις τις δεξιότητές σου στα πεδία που είναι σημαντικά για το συγκεκριμένο ρόλο; Φρόντισε οι απαντήσεις να είναι καταφατικές.

3.Μην περιορίζεσαι μόνο στην online αναζήτηση

Η online αναζήτηση εργασίας είναι μια διαδικασία με απτά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Η στρατηγική σου όμως πρέπει να βασίζεται και σε εναλλακτικές μεθόδους. Δημιούργησε έναν «ζωντανό» κύκλο γνωριμιών με ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Προσπάθησε να αποκτήσεις επαφές με ανθρώπους που εργάζονται στην εταιρεία όπου θες να εργαστείς. Μάθε λεπτομέρεις για το όραμα και την φιλοσοφία της εταιρίας. Πλησίασε τον υπεύθυνο προσλήψεων και κάνε του ερωτήσεις. Μίλα με τους ανθρώπους που μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής.

Extra tip: Μιλώντας με ανθρώπους των εταιρειών στις οποίες θέλεις να δουλέψεις, αμέσως θα ξεχωρίσεις. Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που τους έχουν προτείνει ή που γνωρίζουν οι ίδιοι προσωπικά.

4.Μην ξεχνάς ότι χρειάζεται να ανανεώνεις το βιογραφικό σου (και το προφίλ σου στο LinkedIn)

Ναι, το βιογραφικό σου είναι υπέροχο. Το προφίλ σου στο LinkedIn, εντυπωσιακό. Ωστόσο, αν δεν σε θεωρήσουν το κατάλληλο άτομο για τον ρόλο για τον οποίον ενδιαφέρεσαι, μη διστάσεις να αλλάξεις τη φρασεολογία, τους όρους που χρησιμοποιείς ακόμα και την ιεραρχία της εμπειρίας σου. Το βιογραφικό σου δεν είναι τατουάζ που μένει αμετάβλητο. Το ίδιο ισχύει και για το προφίλ σου στο LinkedIn. Θυμήσου, η ευελιξία και η προσαρμοσστικότητα ταιριάζουν αρμονικά με την συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων σου.

Extra tip: Αν η αναζήτηση εργασίας σου δεν είναι φανερή, μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις τη δημοσίευση των αλλαγών στο προφίλ σου στο LinkedIn, όταν το ανανεώνεις. Αν είσαι συνδεδεμένος με το αφεντικό σου ή τους συναδέλφους σου, ίσως αρχίσουν να υποπτεύονται κάτι με τις συχνές αλλαγές.

5.Η τελειότητα δεν θα σε βοηθήσει να προσληφθείς

Μην με παρεξηγήσεις! Πιθανότατα να είσαι πολύ οργανωμένος, διακριτικός, εκλεπτυσμένος και ευγενής κατά την αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τα θεωρούν όλα αυτά βαρετά. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν προσλαμβάνονται αυτοί που έχουν τις πιο δομημένες συνοδευτικές επιστολές, που έχουν αποστηθίσει όλες τις σωστές ερωτήσεις, τις κλισέ απαντήσεις για τη συνέντευξη ή χρησιμοποιούν την ασφαλή και συνηθισμένη φρασεολογία στο βιογραφικό τους. Όλη αυτή η “ορθότητα” θα σε κάνει να μοιάζεις “στημένος” κι όχι αυθεντικός. Προσπάθησε να γίνεις αξιομνημόνευτος και ενδιαφέρων, γιατί αυτοί οι υποψήφιοι είναι που τα καταφέρνουν.

Extra tip: Καλό είναι η διαφορετικότητα να μπει στον τρόπο σκέψης και δράσης σου. Χωρίς όμως να χαθεί το μέτρο και η ουσία.

6.Αν δεν είσαι στο LinkedIn, σχεδόν δεν υπάρχεις

Με δεδομένο ότι περισσότεροι από το 90% των υπεύθυνων προσλήψεων χρησιμοποιούν το LinkedIn ως την κύρια πηγή αναζήτησης, η παραπάνω δήλωση, δεν είναι υπερβολική. Αν είσαι επαγγελματίας, πρέπει όχι μόνο να έχεις προφίλ στο LinkedIn, αλλά και να το χρησιμοποιείς προς όφελός σου. Δεν με πιστεύεις; Σκέψου το έτσι: αύριο το πρωί ένας HR manager ψάχνει για κάποιον στην περιοχή σου, στο δικό σου πεδίο, με τη δική σου ειδικότητα κι εσύ δεν είσαι εκεί. Μάντεψε ποιον δεν θα πάρει; Εσένα!

Extra tip: Αν πρέπει να διαλέξεις ένα social medium για να αξιοποιήσεις τη δύναμή του, διάλεξε το LinkedIn. Είναι με διαφορά το καλύτερο μέσο που έχουμε σήμερα διαθέσιμο για την αναζήτηση εργασίας, για networking και την εύρεση των κατάλληλων ατόμων.

7.Το “Ευχαριστώ” μετράει

Μετά από μία συνέντευξη, το ευχαριστώ μετράει. Κι όχι ένα ρομποτικό και τυπικό ευχαριστώ, αλλά ένα ειλικρινές με βάθος και σκέψη. Θα πρότεινα να στείλεις ένα ευχαριστήριο email σε κάθε έναν από τους ανθρώπους που σου πήραν συνέντευξη, μερικές ώρες μετά από αυτήν. Αυτό θα τους κερδίσει, ειδικά αν οι άλλοι υποψήφιοι δεν ασχοληθούν καν. Τι είπαμε; Να γίνεις αξιομνημόνευτος!

Extra tip: Κάνε πρόβα ώστε να μάθεις να εκφράζεις ένα αυθεντικό και ξεχωριστό “ευχαριστώ” αμέσως μετά τη συνέντευξη. Η ταχύτητα και η ποιότητα παίζουν ρόλο.

Τέλος, θυμήσου ότι ο συνεντευξιαστής ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι μπορείς να προσφέρεις σε αυτόν, παρά για το τι θα κερδίσεις από τη συμφωνία. Βέβαια, θα ενδιαφερθούν πολύ για το τι θες, αφού αποδείξεις την αξία σου. Αλλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πρέπει να αποδείξεις γιατί πρέπει να σε προσλάβουν, τελεία και παύλα.

Τώρα, μπορείς να συνεχίσεις την αναζήτηση εργασίας με περισσότερες γνώσεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ο Νίκος Χαρόπουλος είναι επικοινωνιολόγος, life coach και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. www.facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Αυξήσεις Την Επαγγελματική Σου Αυτοπεποίθηση Σε Ένα Μήνα

Τι Μπορώ Να Κάνω Για Να Γίνω Περισσότερο Ανταγωνιστικός Στην Αγορά Εργασίας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.