Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αξιοποιήσεις το χρονοδιακόπτη του κινητού σου.
-Γιατί χρειάζεσαι κάποιον να σε ελέγχει.


Πώς μπορείς να τα προλάβεις όλα και μάλιστα χωρίς διάλειμμα αν είσαι διαρκώς κολλημένος σε απανωτές κλήσεις στο Zoom προσπαθώντας παράλληλα να ολοκληρώσεις όλα τα tasks της λίστας σου; Έρευνες μας λένε ότι αν απομακρυνθούμε από το γραφείο μας ακόμα και για λίγο, μπορούμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά μας. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σύντομο τηλέφωνο, μια βόλτα στο τετράγωνο ή μερικά λεπτά για stretching, είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο για ουσιαστικά διαλείμματα. 

“Χωρίς όρια και διαλείμματα, όχι μόνο οδηγούμαστε σε burnout, αλλά χάνουμε και τα οφέλη της ενασχόλησης με άλλες δραστηριότητες,” αναφέρει η Risa Mish, J.D., καθηγήτρια management στο Cornell University. “Μερικές φορές, η ανανέωση και ένας νέος τρόπος σκέψης είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.” 

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο για ένα ουσιαστικό διάλειμμα όσο δουλεύεις εξ αποστάσεως, ακολουθούν 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν:

1. Όρισε χρόνο στο ημερολόγιό σου

Είναι σημαντικό να βάζεις σε προτεραιότητα τα διαλείμματά σου, όπως θα έκανες και για ένα σημαντικό meeting. Και για να δείξεις υπευθυνότητα, η Mish συστήνει να προγραμματίζεις συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στο ημερολόγιό σου για να απομακρύνεσαι και να ανακτάς τις δυνάμεις σου. “Μην προγραμματίζεις απλώς απανωτά Zoom meetings,” προτείνει. “Βρες χρόνο ανάμεσα στα meetings για να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία.” 

2. Βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου 

Βάζοντας υπενθύμιση στο κινητό σου, θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις την δουλειά και την προσωπική σου ζωή. Μπορεί να είναι χρήσιμο να βάλεις μία υπενθύμιση για ένα συγκεκριμένο project που δουλεύεις ή για το χρόνο που θέλεις να κάνεις διάλειμμα. Η Mish υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση η ιδέα είναι να χωρίσεις τη μέρα σου σε χρονικά διαστήματα, μια στρατηγική που θα σου δώσει το χώρο να απομακρυνθείς. 

3. Κάνε κάτι που απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου 

Συχνά σκεφτόμαστε ότι τα διαλείμματά μας είναι χρόνος για να φάμε μεσημεριανό πάνω από το πληκτρολόγιο ή να κάνουμε μια σύσκεψη περπατώντας, αλλά η Mish ισχυρίζεται ότι τα αληθινά διαλείμματα δεν περιλαμβάνουν multitasking καθόλου. Αντί για αυτό, θα πρέπει αφιερώνονται σε κάτι ολοκληρωτικά άσχετο με τη δουλειά, όπως ένας σύντομος διαλογισμός, η προετοιμασία για το βραδινό ή η επικοινωνία με ένα φίλο. “Η ιδέα είναι να εστιάσεις σε κάτι που απαιτεί την πλήρη προσοχή σου,” εξηγεί. “Τότε μιλάμε για ένα αληθινό διάλειμμα από τη δουλειά.” 

4. Συνεργάσου με κάποιον άλλον 

Οι στόχοι μας είναι συχνά πιο προσιτοί όταν έχουμε κάποιον να μας ελέγχει. Η Mish συστήνει να συγχρονίζεις τα διαλείμματα για μεσημεριανό με το σύντροφό σου ή να ζητήσεις από το συγκάτοικο ή το γείτονά σου να πάτε μια βόλτα. “Αυτή είναι μία από τις υποτιμημένες πολυτέλειες της εξ αποστάσεως εργασίας,” αναφέρει. “Έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε ώρες της ημέρας με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς, ενώ πριν ήταν πολύ πιο δύσκολο.” 

5. Βάλε ένα οριστικό τέλος στη μέρα σου 

Όσο σημαντικό είναι να κάνεις μικρές παύσεις μέσα στη μέρα, είναι πολύ σημαντικό να βάζεις ένα τέλος στην ημέρα σου. Η Mish υποστηρίζει ότι βάζοντας ένα οριστικό τέλος στη μέρα σου όπου δεν θα απαντάς σε emails, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το βράδυ. Και θυμήσου, οι υπερωρίες δεν είναι παράσημο. “Μην είσαι το άτομο που παραβιάζει τους κανόνες απλά για να φανείς πιο αφοσιωμένος. Να είσαι το πρότυπο των ορίων που θέλεις οι άλλοι να σέβονται.”

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

3 βήματα για να αποκτήσω αυτοπειθαρχία

Απλοϊκότητα: Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.