Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η “πλαισίωση του κέρδους”.
-Γιατί να μην ακολουθήσεις το ένστικτό σου.


Όταν κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά, είναι φυσιολογικό να εστιάζουμε σε αυτήν την αρνητική εμπειρία όλη την ημέρα, ή ακόμα και όλην την εβδομάδα. Αυτή η τάση είναι αποτέλεσμα του πώς είναι προγραμματισμένος ο εγκέφαλός μας, σημειώνει η κοινωνική ψυχολόγος Alison Ledgerwood, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο University of California, Davis. “Η οπτική μας για τον κόσμο έχει την τάση να στρέφεται προς το αρνητικό,” αναφέρει στο TED Talk της. “Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά για να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.” 

Η έρευνα της ομάδας της Ledgerwood εστιάζει στην ανακάλυψη των ψυχολογικών εργαλείων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να το αλλάξουν αυτό και να αναπλαισιώσουν τις εμπειρίες τους. Διαπίστωσαν ότι όταν πρόκειται για την αισιόδοξη σκέψη του, τα εργαλεία για να μετατρέψουμε τις αρνητικές καταστάσεις σε θετικές βρίσκονται στα χέρια μας. “Ο εγκέφαλός μας ίσως είναι φτιαγμένος να αναζητά τις αρνητικές πληροφορίες και να εστιάζει σε αυτές, αλλά μπορούν να συγκρατήσουμε τον εγκέφαλό μας, αν προσπαθήσουμε και θα αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο,” υποστηρίζει η Ledgerwood says.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να αναπλαισιώσει τις αποτυχίες σου, να απαλλαγεί από την αρνητικότητα και να εστιάσει στα θετικά: 

Εξάσκησε την “πλαισίωση του κέρδους”

Το “framing effect” είναι μια ψυχολογική ιδέα που σχετίζεται με το πώς πλαισιώνεις τις ιστορίες σου στους άλλους και η Ledgerwood εξηγεί ότι ο τρόπος που ανακαλείς τις εμπειρίες σου αλλάζει τον τρόπο που τις βλέπεις. “Υπάρχουν πολλές έρευνες στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών που δείχνουν ότι ανάλογα με το πώς περιγράφεις ένα ποτήρι, αλλάζει το πώς αισθάνεσαι για αυτό”, υποστηρίζει. “Αν το περιγράψεις μισογεμάτο, αυτό ονομάζεται πλαισίωση του κέρδους, γιατί εστιάζεις σε αυτό που κέρδισες. Αλλά αν περιγράψεις το ίδιο ποτήρι μισοάδειο, τότε πρόκειται για πλαισίωση της απώλειας.” Η Ledgerwood σημειώνει ότι όταν χρησιμοποιούμε την πλαισίωση του κέρδους για να περιγράψουμε τις εμπειρίες μας στους άλλους, βλέπουμε την κατάσταση κάτω από ένα θετικό πρίσμα. 

Αναγνώρισε ένα θετικό στοιχείο

Η αναπλαισίωση μιας αρνητικής εμπειρίας δεν είναι πάντα εύκολη. Η Ledgerwood αναφέρει ότι όταν είσαι ταραγμένος, μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις σε μια πλήρως διαφορετική εμπειρία, μια που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Παρόλο που είναι εύκολο να υποθέσεις ότι ένα ξέσπασμα θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τα αρνητικά συναισθήματα, η εστίαση σε ένα καλό πράγμα που συνέβη μέσα στη μέρα μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο να αλλάξει κατεύθυνση, που στο τέλος είναι πολύ πιο ωφέλιμο. Για εξάσκηση, η Ledgerwood προτείνει να χρησιμοποιήσεις μολύβι και χαρτί, ακόμα κι αν σου φαίνεται δύσκολο. “Έρευνα από το U.C. Davis αποκαλύπτει ότι αν γράφεις μερικά λεπτά κάθε μέρα για όσα είσαι ευγνώμων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευτυχία και την ευεξία σου.”

Αντίδρασε κόντρα στο ένστικτό σου 

Η Ledgerwood αναφέρει ότι ο τρόπος που αντιδρούμε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. “Τι θα γινόταν αν την επόμενη φορά που κάποιος ξεσπούσε πάνω σου, τον συγχωρούσες;” ρωτά. “Ή την επόμενη φορά που είχες μια πολύ κακόκεφη σερβιτόρα, της άφηνες ένα μεγάλο pourboire;” Η Ledgerwood υποστηρίζει ότι αντιδρώντας κόντρα στο ένστικτό μας, προσφέροντας χρόνο στον εαυτό μας για να αναπλαισιώσει, μπορούμε να ξεφύγουμε από τη φαύλο κύκλο της επικέντρωσης στα αρνητικά. “Ένα κακοπροαίρετο σχόλιο μπορεί να ακολουθεί κάποιον όλη μέρα και τείνει να αναπαράγεται,” ισχυρίζεται. Ο τρόπος που αντιδρούμε καθορίζει το πώς ο εγκέφαλός μας θα βλέπει την εμπειρία αναδρομικά.

Διάβασε ακόμα:

Η ελληνική φιλοσοφία για την ευεξία και την ευημερία

3 απλοί τρόποι να βρεις την ηρεμία και να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.