Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η αυτοφροντίδα λειτουργεί υπέρ σου.
-Ότι η στήριξη των γύρω σου είναι πολύτιμη.


Μερικές φορές τα πράγματα στη ζωή μας δεν εξελίσσονται, όπως θέλουμε ή όπως περιμένουμε, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας ζορίζουν και μας πιέζουν τόσο χρονικά, όσο και ψυχολογικά. Μπορεί να σκεφτόμαστε ακόμα και την παραίτηση από τη δουλειά μας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ορισμένες καταστάσεις, αλλά πολύ συχνά αυτό δεν είναι εφικτό για προφανείς λόγους.

Οπότε, αν βρίσκεσαι ή αν βρεθείς σε τέτοια κατάσταση που απαιτεί την πλήρη αφοσίωσή σου, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορείς να αφήσεις τη δουλειά σου, μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές που ακολουθούν.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους 

Μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να μην επηρεαστεί η δουλειά σου από ό,τι περνάς στην προσωπική σου ζωή. Δεν μπορείς να περιμένεις από τον εαυτό σου ότι θα έχει την ίδια απόδοση με πριν, σύμφωνα με την Annie Varvaryan, κλινική ψυχολόγο. Αλλά το κλειδί είναι να είσαι ειλικρινής με τον διευθυντή σου, αν η δουλειά σου ή η δουλειά της ομάδας σου θα επηρεαστεί. Μην το κρύβεις και δες μήπως μπορείς να έχεις περισσότερη στήριξη σε μερικά projects. 

Βρες την στήριξη γύρω σου 

Μερικοί άνθρωποι, στις δύσκολες στιγμές τους, τείνουν να απομονώνονται, υπογραμμίζει η Varvaryan. Αλλά είναι σημαντικό να επιτρέψεις στον εαυτό σου να συνδεθεί με άτομα που εμπιστεύεσαι και είναι κοντά σου. Κάποιες φορές αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να ενισχύσουμε τα συναισθήματά μας, αλλά είναι εντάξει να μην αισθάνεσαι άνετα να μοιραστείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους σου. 

Κάνε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα 

Κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου, η αυτοφροντίδα μπορεί να μοιάζει ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πιο απλές πράξεις μπορούν να επηρεάσουν την ευεξία σου όταν δοκιμάζεσαι. Μπορείς να ξεκινήσεις προετοιμάζοντας υγιεινά και θρεπτικά γεύματα για το γραφείο. 

Επικοινώνησε 

Αν έχεις βρει ένα ευέλικτο ωράριο, αν μπορείς δηλαδή να πηγαίνεις στη δουλειά αργότερα ή να φεύγεις νωρίτερα για να ασχοληθείς με ό,τι συμβαίνει στην προσωπική σου ζωή, φρόντισε να μπορεί ο διευθυντής σου να σε βρει όταν χρειάζεται. Επίσης, πρέπει οι συνεργάτες σου να γνωρίζουν πότε θα είσαι offline και δεν θα ελέγχεις email και μηνύματα. Παρ’ όλο που μπορεί να είναι άβολο να κάνεις αυτή τη συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο, το να είσαι ευθύς είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις το πρόσθετο στρες. 

Κάνε διαλείμματα

Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πάρεις άδεια από τη δουλειά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις μικρά διαλείμματα για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου κατά τη διάρκεια της μέρας. Για παράδειγμα, μπορείς να σταματάς για 10-15 λεπτά για να κάνεις διαλογισμό ή να κάθεσαι στην ησυχία.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Παραμείνεις Ήρεμος Σε Στιγμές Πανικού

Αρνητικές Σκέψεις: 5 Βήματα Για Να Τις Διώξεις


Author(s)

  • Danielle Sinay

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Danielle Sinay είναι συντάκτρια στο Thrive Global.