Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε δεν πρέπει να απαντήσεις αλαζονικά.
-Πώς να αξιοποιήσεις τις ερωτήσεις προς όφελός σου.


Ήρθε η ώρα για ακόμη μία συνέντευξη. Έχεις κάνεις την έρευνά σου. Έχεις κάνει πρόβες. Έχεις σκεφτεί τις απαντήσεις σου. Είσαι όμως σίγουρος όμως ότι μπορείς πραγματικά να προετοιμάσεις τις απαντήσεις σου για όλες τις ερωτήσεις; Ακόμα και αυτές που δεν θα περίμενες ότι θα σου έκαναν; Ο Νίκος Χαρόπουλος, life & business executive και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, θα σε βοηθήσει να απαντήσεις στις ερωτήσεις-παγίδα και να αποφύγεις τα μοιραία λάθη.

1.Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

Αυτή η ερώτηση γίνεται συνήθως για να ελέγξουν την αφοσίωσή σου. Ίσως θα ήταν χρήσιμο για σένα να απαντήσεις με τρόπο που καθιστά σαφές ότι οι στόχοι σου ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της εταιρείας και ότι ελπίζεις να εξελιχθείς με τρόπο που ωφελεί τη δουλειά σου. Μια άλλη παράμετρος της ίδιας ερώτησης θα μπορούσε να είναι η διερεύνηση των προσδοκιών σου σε σχέση με την εξέλιξή σου στην εταιρία. Θα αποτελούσε ίσως απειλή για τον συνεντευκτή η τοποθέτησή σου: «βλέπω τον εαυτό μου διευθυντή στο τμήμα…». Ενδεχομένως εδώ θα ήταν πιο εύστοχη, μια πιο διπλωματική τοποθέτηση που θα έβαζε την ομάδα πάνω από το ατομικό όραμα. Ιδιαίτερη προσοχή! Αν δεν βλέπεις τον εαυτό σου στην εταιρεία σε 5 χρόνια, μην το αναφέρεις. Αντίθετα, εστίασε στο ρόλο που ήθελες να έχεις σε αυτήν σε 5 χρόνια.

2.Τι μπορείς να προσφέρεις εσύ που δεν μπορούν οι άλλοι υποψήφιοι;

Στην ουσία σε ρωτούν τι μπορείς να προσφέρεις σε αυτούς. Κάνε λοιπόν σαφές ότι είσαι ο υποψήφιος που μπορεί να δώσει λύσεις στα όποια προβλήματα ή εμπόδια που τους πάνε πίσω ή τους δημιουργούν καθυστερήσεις στους στόχους τους. Καλό θα ήταν να έχεις κάνει την κατάλληλη έρευνα για να εντοπίσεις ποια μπορεί να είναι αυτά. Στη συνέχεια, διαμόρφωσε τις απαντήσεις σου ανάλογα, ώστε να δώσεις συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι ικανότητες και η εμπειρία σου μπορούν όντως να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Διηγήσου μία επιτυχημένη ιστορία και πώς κατάφερες να λύσεις παρόμοια ζητήματα στο παρελθόν.

Τώρα όσον αφορά στο σκέλος της ερώτησης που σε βάζει απέναντι στους άλλους υποψήφιους, δεν απαντάς συγκριτικά “είμαι σαφώς ο καταλληλότερος, γι αυτή τη θέση”. Δεν γνωρίζεις τους άλλους υποψηφίους. Αν βρεις το θάρρος, θα εκτιμηθεί μια τοποθέτηση στη βάση “είναι σαφές πως στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, βλέπετε ικανότατα στελέχη με σπουδαία βιογραφικά, όμως η δεξιότητά μου στην ομαδική συνεργασία, στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων…”. Η ερώτηση από μόνη της εμπεριέχει μια προβοκατόρικη χροιά, είναι δύσκολη, είναι ο ορισμός της παγίδας. Εδώ θα είναι ωφέλιμη, η θετική σου τοποθέτηση που θα πηγάζει από την αυτεπίγνωσή σου, την πραγματική και ειλικρινή γνώση των ικανοτήτων σου.

3.Τι σου άρεσε λιγότερο στην προηγούμενη θέση σου;

Αν είναι εφικτό, μίλα για μία αρμοδιότητα που δεν είναι απαραίτητη στο νέο σου ρόλο ή στο περιβάλλον εργασίας. Μην εστιάσεις στην πολιτική της εταιρείας ή στους ανθρώπους. Στη συνέχεια, μίλα για όσα σου άρεσαν στην προηγούμενη θέση σου, ειδικά δε αν περιλαμβάνονται και στη νέα υποψήφια θέση, και βρες την ευκαιρία να τα υπερτονίσεις. Προσοχή, μην μιλήσεις ποτέ αρνητικά και με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για κάποιον πρώην εργοδότη. Επίσης, δεν θα ήταν φρόνιμο να αναφερθείς σε ζητήματα που άπτονται της οικονομικής ευρωστίας της εταιρείας, πιθανών δυσκολιών στη μισθοδοσία αλλά και έναντι τρίτων. Η ερώτηση “ψάχνει” να εντοπίσει, τι είναι αυτό που λειτουργεί αρνητικά στην απόδοσή σου και στη γενικότερη στάση σου απέναντι σε δυσκολίες. Αν τελικά αναφερθείς σε κάτι που σε έκανε να αισθανθείς άσχημα, προσπάθησε να το συνδέσεις με το τι εσύ έκανες για να το ξεπεράσεις.

4.Η ερώτηση “Τι θα γινόταν αν…”

Αυτές οι ερωτήσεις ποικίλουν από: “Τι θα έκανες αν μάθαινες ότι ένας συνάδελφος είπε ψέματα;” μέχρι: “Αν μπορούσες να είχες κάποια super δύναμη, ποια θα ήθελες να ήταν αυτή”. Οι υποθετικές ερωτήσεις μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον τομέα εξειδίκευσης σου. Μερικές είναι σχεδιασμένες για να εντοπίσουν τις αξίες σου, αλλά πιο συχνά, σου τίθενται τέτοιες ερωτήσεις γιατί θέλουν να δουν πώς αντιμετωπίζεις μία κατάσταση την οποία δεν περιμένεις και για την οποία δεν έχεις προετοιμαστεί. Να εντοπίσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις σου με την ευρύτερη έννοια της παιδείας και της πορείας σου, που με τη σειρά τους καθορίζουν τον τρόπο ζωής και σκέψης σου.

5.Μίλα μας για κάποιο λάθος που έκανες

Προτίμησε να μιλήσεις για ένα λάθος, που τελικά μπόρεσες να διορθώσεις ή που σε βοήθησε να μάθεις κάτι. Δεν θα σε κατηγορήσουν γιατί έκανες λάθος. Ποιος είναι αυτός που δεν έχει κάνει λάθη, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον έντονης πίεσης όπως είναι ο χώρος εργασίας; Στόχος τους είναι να μάθουν πώς θα έλυνες κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να ανακύψει και στη νέα σου θέση. Σε καμία περίπτωση πάντως μην κατηγορήσεις κάποιον άλλον για ένα παλιό λάθος, εδώ ακριβώς είναι η παγίδα! Εδώ η ειλικρίνεια και η ξεκάθαρη θέση θα πρέπει να συνδυαστεί με την θετική εξέλιξη ενός λάθους που τελικά σε βοήθησε να μάθεις.

Να θυμάσαι!

Η βασική αρχή που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι αξίζει να βάζεις λίγη σκέψη στις απαντήσεις σου και αυτό να φαίνεται. Όταν αυτές έρχονται χωρίς καμία περισυλλογή μπορεί να δώσουν την αίσθηση της επιφανειακής αντιμετώπισης που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν και την προσωπικότητά σου. Μια καλή στρατηγική θα ήταν να επισημαίνεις τις δεξιότητές σου και να εξηγείς με ποιον τρόπο θα προσδώσεις αξία στην εταιρεία.

Ένα είναι σίγουρο, η συνέντευξη ως διαπροσωπική αλληλεπίδραση καθορίζεται από αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης (βλέπε cv) αλλά και από ορισμένους ασυνείδητους ψυχοδυναμικούς παράγοντες (βλέπε αξίες, πεποιθήσεις, θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, προκαταλήψεις). Είναι πιθανό να περιέχει ερωτήσεις διφορούμενες, μεροληπτικές, εύκολες, δύσκολες, πονηρές, “παγίδες”. Τελικά τι είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα; Εσύ είσαι ο απόλυτος πρωταγωνιστής κι αν είσαι σωστά προετοιμασμένος, χωρίς φόβο, φλυαρίες και άκρατο χιούμορ, μπορείς να σταθείς με σιγουριά απέναντι σε κάθε ερώτηση και στο τέλος η ικανότητά σου θα βγει. Είναι βέβαιο ότι ο συνεντευκτής, ο εν δυνάμει εργοδότης σου, θέλει να πετύχει όσο κι εσύ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προσλάβει το κατάλληλο άτομο, εσένα!

Μάθε περισσότερα για τον Νίκο Χαρόπουλο στο www.facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

6 Τεχνικές Που Θα Σε Κάνουν Πιο Έξυπνο

7 Φράσεις Που Λένε Καθημερινά Στον Εαυτό Τους Τα Πιο Επιτυχημένα Άτομα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.