Κάποιες φορές είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω, και να παρατηρήσουμε τη ζωή μας από τότε που μπορούμε να θυμηθούμε. Να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα μας, ποιες είναι οι συμπεριφορές μας, πότε συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένους τρόπους, πότε δεν συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένους τρόπους.

Ας ανοίξουμε μία παρένθεση:

Από το 0 έως το 10 πόσο χαρούμενος είσαι;

Γράψε από κάτω την απάντηση.

Από το 0 έως το 10 πόσο ήρεμος είσαι;

Γράψε από κάτω όπως και πριν.

Από το 0 έως το 10 πόσο πολύ απολαμβάνεις την ζωή σου;

Γράψτο από κάτω.

Τώρα, αυτό που θέλω να κάνεις είναι να βάλεις αυτά τα χαρακτηριστικά και στους 3 τομείς της ζωής σου.

Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τον εαυτό σου:

Πόσο χαρούμενος είσαι;

Πόσο ήρεμος είσαι;

Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;

Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τον συντροφικό τομέα της ζωής σου:

Πόσο χαρούμενος είσαι;

Πόσο ήρεμος είσαι;

Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;

Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τα οικονομικά σου, επαγγελματικά σου, την καριέρα σου:

Πόσο χαρούμενος είσαι;

Πόσο ήρεμος είσαι;

Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;

Θα βάλω άλλο έναν τομέα που είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τους φίλους σου και την κοινωνική σου ζωή:

Πόσο  χαρούμενος είσαι;

Πόσο ήρεμος είσαι;

Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;

Πώς μας επηρεάζουν τα παραπάνω αποτελέσματα

Όπως καταλαβαίνουμε, στα αποτελέσματα, όσο καλά και να πηγαίνεις σε έναν τομέα της ζωής σου, αν στους άλλους πάσχεις τότε αργά ή γρήγορα θα επηρεαστεί και αυτός ο τομέας που τα πηγαίνεις καλά.

Φαντάσου ότι έχεις ένα φαγητό, για παράδειγμα τον μουσακά. Όσο καλά και να φτιάξεις τον κιμά, αν δεν είναι ωραία μαγειρεμένα και τα υπόλοιπα υλικά του μουσακά, δεν θα μπορέσεις να απολαύσεις τον μουσακά στο τέλος της ημέρας.

Σκέψου λοιπόν ότι ο μουσακάς, το φαγητό, είναι η ποιότητα της ζωής σου. Έτσι λοιπόν αυτό που θέλω να κάνεις είναι να κάτσεις ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσεις τη ζωή σου. Να δεις τον εαυτό σου από μακριά σαν εξωτερικός παρατηρητής.

Το πρώτο που θα ήθελα να κάνεις είναι να γίνεις μία κάμερα που δεν έχει άποψη. Δες λοιπόν την ζωή σου, πώς συμπεριφέρεσαι, πώς κινείσαι, πώς νιώθεις, πότε νιώθεις αυτό που νιώθεις, και θέλω στο τέλος της ημέρας να βγάλεις μια σούμα όπως λέμε, ένα συμπέρασμα.

Είσαι ευχαριστημένος με αυτό που έχεις έως τώρα;

Εάν δεν είσαι ευχαριστημένος, τότε έχω να σου κάνω μία ερώτηση:

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο #1 παράγοντας;

Και πρόσεξε, δεν μιλάω για εκείνες τις περιπτώσεις που μπορεί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται για ένα χρονικό διάστημα γιατί έτσι τα έφερε η ζωή, έτσι τα έφεραν οι συνθήκες, συμβαίνει αυτό.

Και δεν μιλάω για τους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν σχέση ή να θέλουν μια σχέση για ένα χρονικό διάστημα γιατί συμβαίνει και αυτό, είναι μέρος της ζωής, ούτε κι εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί να πήραν κάποια κιλά γιατί δούλευαν πάρα πολύ πάνω σε ένα project και είχαν περισσότερο καθιστική ζωή.

Μιλάω για εκείνες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ένα μοτίβο πάρα πολλά χρόνια. Από ανθρώπους που μπορεί να παίρνουν ακόμα και φάρμακα για να ξεπεράσουν την κατάθλιψη. Από ανθρώπους που μπορεί να έχουν κρίσεις πανικού. Να βλέπουν videos, να κάνουν αναπνοές, να κάνουν διάφορα tips τα οποία ακούν και για κάποιον λόγο δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Για ανθρώπους που προσπαθούν να βάλουν όρια στους άλλους ανθρώπους είτε με έναν άγαρμπο τρόπο κάποιες φορές, είτε με έναν καλύτερο κάποιες άλλες. Για ανθρώπους που μονίμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι στη ζωή τους ή για τους άλλους που μονίμως έχουν ένα παράπονο ότι δεν υπάρχουν φίλοι ή μια σχέση ωραία για να ευχαριστηθούν ή ακόμη ένας ερωτικός παρτενέρ.

Άρα λοιπόν απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους που τους ταλαιπωρεί ένα ίδιο μοτίβο. Και αυτό το μοτίβο θέλω να σκεφτείς από που προέρχεται.

Καθρέπτης

Θυμήσου ότι:

Αυτό που ζεις, αυτό που συμβαίνει στη ζωή σου, δεν είναι τίποτε άλλο από ένας καθρέπτης αυτού που συμβαίνει μέσα σου.

Τα αποτελέσματα που έχεις στην εξωτερική σου ζωή, στα οικονομικά σου, στην σχέση σου, στην σχέση με τους φίλους σου, είναι καθρέπτης αυτού που συμβαίνει μέσα σε εσένα.

Να το κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο:

Η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται, από  την ποιότητα που έχεις πρώτα με τον εαυτό σου, και ύστερα με την ποιότητα που έχεις με τους άλλους ανθρώπους.

Η ποιότητα των οικονομικών σου εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων, που έχεις με τους άλλους ανθρώπους.

Πρόσεξε: Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα της συντροφικής σου σχέσης. Ή της οικογένειας σου. Όμως αυτή η ποιότητα της σχέσης, της σχέσης που έχεις μεταξύ του εαυτού σου και των άλλων ανθρώπων, είναι ακριβώς η ίδια με την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.

Παρατήρησε τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους

Και εδώ είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σημείωσε το:

“Εάν Θέλεις να Μάθεις καλύτερα τον Εαυτό σου Παρατήρησε ποιες είναι οι Σχέσεις που Έχεις με τους άλλους Ανθρώπους.”

Άρχισε να παρατηρείς τους άλλους ανθρώπους,  παρατήρησε την άποψη που έχεις για τους άλλους ανθρώπους. Και αν θέλεις τώρα να αλλάξεις την σχέση που έχεις με αυτούς τους ανθρώπους, πήγαινε να βρεις αυτό που ανακάλυψες προηγουμένως μέσα στον εαυτό σου, και άλλαξε το. Και τότε θα γίνει ένα μαγικό πράγμα. Θα αλλάξει η σχέση που έχεις με τους άλλους ανθρώπους. Και όταν μάθεις να έχεις τις σχέσεις που χρειάζεσαι, που πρέπει, που θέλεις να έχεις με τους άλλους ανθρώπους, τότε μάντεψε τι; Θα μπορείς να έχεις καλύτερη σχέση συντροφική. Θα μπορείς να έχεις καλύτερους πελάτες, καλύτερους φίλους, καλύτερους εργοδότες, καλύτερους συνεργάτες κτλ.

Αλλά, για να γίνει αυτό πρώτα, χρειάζεται να φτιάξεις το μέσα σου. Και αυτό χρειάζεται να το συνειδητοποιήσεις γιατί πρόσεξε: Δεν γίνεται εγώ να είμαι ένας άνθρωπος πάρα πολύ χαρούμενος , και την ίδια στιγμή να μπορώ να έχω σχέσεις καταθλιπτικές ή με ένταση. Όπως την ίδια στιγμή δεν είναι δυνατόν εγώ να είμαι ένας άνθρωπος καταθλιπτικός και την ίδια στιγμή να έχω χαρούμενες σχέσεις. Δεν γίνεται.

Άρα λοιπόν, αυτό που θέλω να κάνεις, είναι πρώτα απ’ όλα να συνειδητοποιήσεις την σχέση, την ποιότητα της σχέσης που έχεις με τον εαυτό σου. Η αγάπη που έχεις για τον εαυτό σου. Και μετά δες πως αυτή σχετίζεται με την ποιότητα της σχέσης που έχεις με τους άλλους ανθρώπους.

Ποιο είναι το Μυστικό για να Αλλάξεις τα Πάντα;

Εδώ έρχεται η μυστική ερώτηση:

Από το 0 έως το 10 πόσο Αγαπάς τον Εαυτό σου; Πόση Αγάπη δίνεις στον Εαυτό σου;

Γράψε από κάτω.

Πόσο πολύ αγαπάς τον εαυτό σου; Πόση αγάπη του δίνεις;

Αν είσαι πάνω από το 7-8-9 είσαι πάρα πολύ όμορφα. Πραγματικά να θυμάσαι πως η κοινότητα σε χρειάζεται. Γράψε τις σκέψεις σου. Πώς το κάνεις αυτό; Τι κάνεις καθημερινά; Πότε αποφάσισες, πως αποφάσισες να αγαπήσεις τον εαυτό σου; Να γεμίσεις με αγάπη γι’ αυτόν;

Αν είσαι κάτω από το 7 πραγματικά πίστεψε με θέλεις ένα κλικ για να περάσεις την βάση που είναι το 7-8.

Αν είσαι κάτω από το 5 θέλεις λίγο παραπάνω δουλειά αλλά δεν πειράζει. Αξίζει τον κόπο. Αξίζει την διαδρομή.

Ότι και να είναι αυτό θέλω, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Γιατί το να βάλεις 10 και να χαϊδέψεις τα αφτιά σου δεν λέει τίποτα. Το να βάλεις 0 και να είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου πάλι δεν λέει τίποτα, αν και αυτό είναι ένδειξη ότι δεν σε αγαπάς και σε μαστιγώνεις συνέχεια.

Ποιο είναι το Μυστικό για να Αλλάξεις τα Πάντα;

Έτσι λοιπόν θέλω τώρα να κοιτάξουμε να κάνουμε 3 πράγματα: Θέλω να κάνεις 3 πράγματα ούτως ώστε όπου και αν βρίσκεσαι σε αυτή την κλίμακα να πας στο επόμενο σκαλί.

  1. Αφού λοιπόν έχεις αποκτήσει επίγνωση για το σημείο που βρίσκεσαι σε σχέση με την αγάπη του εαυτού σου, από το 0 έως το 10, θέλω να ορίσεις ένα πράγμα μέσα στην εβδομάδα, που αν κάνεις ο εαυτός σου θα νιώσει αυτή την φροντίδα και την αγάπη, την αγάπη για εσένα. 
  2. Ρώτησε τον εαυτό σου: “Τι θα ήθελες από εμένα προκειμένου να ξέρεις ότι σε αγαπώ;”. Και άκουσε τον. Αν βλέπεις ότι δυσκολεύεται να σου απαντήσει γιατί τον έχεις ξεχάσει πάρα πολλά χρόνια αποδέξου το. Φαντάσου ότι είναι μια φιλία την οποία την είχες παρατήσει πολύ καιρό. Δώσε της τον χώρο και τον χρόνο, να αναπτυχθεί η σχέση και να εκδηλωθεί η αγάπη. 
  3. Αφού κάνεις τα παραπάνω, το επόμενο βήμα είναι μέσα στην εβδομάδα, ότι σου είπε ο εαυτός σου να το κάνεις πράξη. Γράψε όμως ότι κάνεις σε ένα ημερολόγιο. Γιατί αν δεν το γράψεις σε ένα ημερολόγιο δεν θα το κάνεις ποτέ.

Ο ρόλος του ασυνείδητου νου

Τείνουμε οι άνθρωποι να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Αυτό που κάνουμε πάρα πολλά χρόνια. Και αν για πολλά χρόνια δεν έκανες αυτό που σου έλεγε ο εαυτός σου, τότε μην περιμένεις να είσαι συνεπής με κάτι καινούργιο που θα σε ξεβολέψει κιόλας.

Άρα κάνε ένα βήμα πίσω, δες τι θέλει ο εαυτός σου μέσα στην εβδομάδα, κάνε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του, σαν να έχεις ένα μικρό παιδί, που  σου ζητάει  να τον εμπιστευτείς. Πίστεψε με, ξέρει καλύτερα από εσένα για εσένα. Γιατί ο εαυτός σου είναι ο ασυνείδητος νους και ο ασυνείδητος νους είναι το 95%. Το 5% είναι η λογική και το μυαλό που τώρα μιλάμε.

Επέτρεψε λοιπόν στον ασυνείδητο νου να πάρει τα ινία γιατί μπορεί. Αγάπησε τον ασυνείδητο νου σου, αγάπησε τον εαυτό σου, γιατί όσο μάχεσαι, παλεύεις, τόσο πιο πολύ σηκώνεις αντίσταση. Κι όσο πιο πολύ αντίσταση σηκώνεις στο 95% της ύπαρξης σου, καταλαβαίνεις πως το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να δημιουργήσεις πρόβλημα στον εαυτό σου.

Άρα λοιπόν επειδή θέλεις να είσαι χαρούμενος, καταλαβαίνεις  ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Και για να αγαπήσεις τον εαυτό σου χρειάζεται να κάνεις τα ελάχιστα, που είναι ένα με δύο πράγματα μέσα στην εβδομάδα. Δεσμεύσου γιατί το αξίζει και ο εαυτός σου και εσύ και η σχέση σας και νιώσε αγάπη για εσένα.

Αρχική δημοσίευση στο site του Μανώλη Ισχάκη.

Διάβασε ακόμα:

Τι αποκαλύπτει η έρευνα του Harvard για τη σχέση μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης

Πόσο στρες «αντέχει» η καρδιά μας;

Author(s)

  • Μανώλης Ισχάκης

    Δημιουργός Holistic Result Coaching®

    Ο Μανώλης Ισχάκης είναι ιδρυτής της πολυδιάστατης και μοναδικής μεθόδου Holistic Result Transformational Coaching®. Επίσης, είναι Ιδρυτής της Εξαίρετης Φιλανθρωπικής Ομάδας Happy Virus και συγγραφέας του βιβλίου NLP: Το Κλειδί του Μυαλού μας! Έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους και να ξεκλειδώσουν τον ιδανικό εαυτό τους!