Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η κακή στάση σώματος μπορεί να οδηγήσει σε κρίση πανικού.
-Ποιες ασκήσεις να κάνεις για σωστή αναπνοή.


«Σήκωσε την πλάτη σου! Πόσες φορές θα σου πω να μη σκύβεις;». Αυτές είναι κάποιες από τις παιδικές μου μνήμες, που έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα μου. Πόσοι, άραγε, δεν έχετε ακούσει τα ίδια περίπου λόγια! Φράσεις γνώριμες, που μας ακολουθούσαν σε όλη τη μαθητική μας πορεία. 

Περνώντας τα χρόνια και μεγαλώνοντας, κατάλαβα πόσο δίκιο είχαν οι γονείς μου, όταν με προέτρεπαν να ισιώσω την πλάτη μου. Και αυτό γιατί στη φοιτητική μου ζωή, λόγω πολύωρης κακής στάσης, άρχισαν να εμφανίζονται πόνοι στη ράχη μου, στη μέση ή στον αυχένα, όπως και περιοδικοί πονοκέφαλοι.

Μια σημαντική επιβάρυνση

Όλοι γνωρίζουμε, όλοι έχουμε ακούσει πια ότι η κακή στάση του σώματός μας στη δουλειά ή στο σπίτι προκαλεί προβλήματα, μακροπρόθεσμα, στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Επίσης η κακή στάση του σώματος και η λανθασμένη αναπνοή προκαλούν χρόνιους πόνους, ασθένειες, άγχος και κρίσεις πανικού.

Σκοπός μου δεν είναι να σας περιγράψω ποια είναι η σωστή στάση του σώματος, γιατί όλοι την ξέρουμε. Το κακό είναι πως δύσκολα την κρατάμε παραπάνω από 1 ή 2 λεπτά. Αυτό που μπορώ να σας προσφέρω είναι μερικά έξυπνα «μυστικά», εύκολα στην πράξη και άμεσα, τα οποία θα σας βοηθήσουν και θα σας προστατέψουν από πιθανά μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ συγχρόνως θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας.

Απλές ασκήσεις για ένα όμορφο και υγιές σώμα

1. Κάθεστε πολλές ώρες στην ίδια στάση, είτε οδηγώντας είτε μπροστά από έναν υπολογιστή, και δεν έχετε κοντά σας κάποιο ειδικό ανατομικό μαξιλάρι; Δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε. Απλώς τυλίξετε ένα φουλάρι σε ρολό και τοποθετήστε το πίσω από τη μέση σας. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να κρατήσει σε ευθεία θέση τη σπονδυλική στήλη και τους ώμους σας. Είναι απλό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό.

2. Για να ανακουφίσετε το ταλαιπωρημένο μυϊκό σας σύστημα από την πολύωρη καθιστική στάση, βάλτε ένα χρονόμετρο ή το smart watch σας να σας υπενθυμίζει κάθε 30 λεπτά να σηκώνεστε από την καρέκλα σας και, αν είναι εφικτό, για πιο δραστικά αποτελέσματα, να ακουμπήσετε την πλάτη σας στη γωνία ενός τοίχου, προσπαθώντας να σμίξετε τις ωμοπλάτες σας. Το συγκεκριμένο «μυστικό» δεν θα σας βοηθήσει μόνο να ανακουφιστείτε από πιθανό πιάσιμο ή πόνο στην πλάτη, αλλά θα συμβάλει και στην πνευματική σας διαύγεια.

3. Είστε αναγκασμένοι να μείνετε για πολλή ώρα στην ουρά κάποιας υπηρεσίας ή στην τράπεζα; Δεν χρειάζεται να κοπιάσετε για να κρατήσετε όρθια την πλάτη σας, «ρουφώντας» μέσα την κοιλιά σας, έχοντας χαλαρούς τους ώμους σας ή λυγίζοντας ελαφρά τα γόνατά σας. Υπάρχει κάτι πολύ πιο απλό, ουσιαστικό, πανεύκολο στην εφαρμογή του και αποτελεσματικό: Φανταστείτε ότι οι λοβοί των αυτιών σας «προεκτείνονται» ευθεία κάτω προς τους ώμους σας. Η προέκτασή τους θα πρέπει νοητά να «ακουμπά» τους ώμους σας. Η συγκεκριμένη στάση ρυθμίζει και φέρνει σε ισορροπία όλους τους μυς του κορμού, της λεκάνης και των κάτω άκρων.

4. Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έχουν πείσει, κοιταχτείτε σε έναν καθρέφτη. Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως, αυτό το τρικ κάνει θαύματα. Πάντα ζητώ από τους ασθενείς μου να κοιτάζονται στον καθρέφτη όταν στέκονται όπως συνηθίζουν και μετά να ξανακοιταχτούν με ίσια την πλάτη, τους ώμους τραβηγμένους προς τα πίσω και το κεφάλι σε σωστή θέση. Όταν βλέπουν με τα μάτια τους πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει, αμέσως αποκτούν ένα κίνητρο να δουλέψουν πάνω στη στάση του σώματός τους.

Η σωστή αναπνοή

Εκτός από την κακή στάση του σώματος, υπάρχει κι άλλος ένας παράγοντας στην καθημερινή σας ζωή εξαιτίας του οποίου διακατέχεστε από έντονο στρες ή ακόμα και κρίσεις πανικού. Θα ήθελα να σας «θυμίσω» μια σχεδόν ξεχασμένη λειτουργία του σώματός μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη διαφραγματική αναπνοή. Μπορεί να την έχετε ακούσει και ως «κοιλιακή αναπνοή ή αναπνοή της κοιλιάς». Το σώμα σας την ξέρει, αλλά το μυαλό σας πιθανόν να την έχει ξεχάσει. Αν ενεργοποιήσετε αυτόν τον τύπο αναπνοής, θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που επιφέρει: Αυξάνει την οξυγόνωση σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό, μειώνει ή και σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα μας βοηθάει να διώχνουμε το στρες ή τις κρίσεις πανικού. Μάθετε πώς να κάνετε ξανά συνήθεια και αυτόματη λειτουργία τη διαφραγματική αναπνοή με απλές ασκήσεις.

Άσκηση 1: Ξαπλώστε στην πλάτη σας, σε μια επίπεδη επιφάνεια (ή στο κρεβάτι) με τα γόνατα λυγισμένα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας ή και τα γόνατά σας, για υποστήριξη, αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

Τοποθετήστε το ένα σας χέρι πάνω στο στήθος σας και το άλλο στον κοιλιά σας, ακριβώς κάτω από το διάφραγμά σας.

Αναπνέετε σιγά – σιγά από τη μύτη, αφήνοντας τον αέρα να εισχωρεί βαθιά στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς σας. Το χέρι στο στήθος σας θα πρέπει να παραμένει ακίνητο, ενώ το χέρι στην κοιλιά σας θα πρέπει να κινείται.

Σφίξτε τους κοιλιακούς μυς σας και αφήστε τους να μπουν προς τα μέσα, καθώς εκπνέετε από τα σχεδόν κλειστά χείλη σας. Το χέρι στην κοιλιά σας πρέπει να βρεθεί στην αρχική του θέση. 

Άσκηση 2: Καλό είναι να κάνετε την ίδια άσκηση και σε μια καρέκλα, με τα γόνατα λυγισμένα και τους ώμους, το κεφάλι και τον λαιμό χαλαρά. Πρέπει να εφαρμόζετε την ίδια τακτική για 5-10 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα, εάν είναι δυνατόν.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Βοηθήσεις Τον Γιατρό Σου … Να Σε Βοηθήσει

FOMO: Ο Κοινωνικός Φόβος Που Σου Κλέβει Τη Ζωή

Author(s)

  • Παντελής Κυριάκης

    Φυσιοθεραπευτής - Εργοθεραπευτής

    Ο Παντελής Κυριάκης είναι φυσιοθεραπευτής - εργοθεραπευτής με Master στη Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία Σπονδυλικών Παθήσεων και στην Αποκατάσταση της Άκρας Χείρας. Ηγείται σήμερα του Φυσικοθεραπευτικού Κέντρου «ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ι. ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το οποίο είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε ειδικές θεραπείες αποκατάστασης κίνησης άνω άκρων. Έχει βραβευθεί από το HEALTH CARE BUSINESS AWARDS 2016 για τη χρησιμοποίηση ρομποτικών συστημάτων αποθεραπείας και επανεκμάθησης της κίνησης.