Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό των ανθρώπων είναι ευχαριστημένο με την εξωτερική του εμφάνιση.
-Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.


Είσαι ευχαριστημένος με την εξωτερική σου εμφάνιση; Έχεις αυτοπεποίθηση; Πόσο επηρεάζει αλήθεια η εμφάνισή σου την ψυχολογία σου; Πολλοί άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, φύλων και κουλτούρας αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Δυστυχώς, αυτό το άγχος κορυφώνεται στις μικρότερες ηλικίες. Η δυσαρέσκεια μάλιστα με το σώμα ειδικά σε μικρότερες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει σε πιο σύνθετα προβλήματα, όπως διατροφικές διαταραχές, εναλλαγές στη διάθεση και γενικότερα ψυχολογικά προβλήματα. Τα ψυχολογικά προβλήματα με τη σειρά τους μπορούν να επιβαρύνουν και να χειροτερέψουν τα προβλήματα της εξωτερικής εμφάνισης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει.

Η ψυχολόγος, Βάσω Μακαρώνη, μας εξηγεί πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.

Μην πέφτεις στην παγίδα της κοινωνικής πίεσης

Είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις να αισθάνεσαι άσχημα για την εξωτερική σου εμφάνιση όταν διαπιστώσεις ότι περιβάλλεσαι από τέλειες εικόνες. Στα social media, στα περιοδικά, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο. Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία. Η προσπάθεια να συμβαδίσεις με αυτά τα πρότυπα δεν είναι μόνο αγχωτική, αλλά και ανούσια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους “τέλειους” ανθρώπους έχουν personal trainers, στυλίστες, make-up artists και κομμωτές που τους προετοιμάζουν πριν από κάθε τους εμφάνιση και δεν κάνουν βήμα χωρίς αυτούς. Ταυτόχρονα, έχουν και τα απαραίτητα χρήματα για να δαπανήσουν για την εμφάνισή τους. Η συζήτηση γύρω από το βάρος και η σύγκριση με τους άλλους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δυσαρέσκεια για την εξωτερική εμφάνιση. Επίσης μην ξεχνάς ότι μόνο το 5-10% των γυναικών ανήκουν στην ίδια κλίμακα ύψους και βάρους με τα μοντέλα! Επίσης όταν πρόκειται για το σχήμα του σώματός σου, τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο. Οι εικόνες όμως των μοντέλων στα περιοδικά συνήθως τροποποιούνται και τελειοποιούνται.

Αποδέξου τον εαυτό σου

Μπορεί παροδικά να αισθανόμαστε καλύτερα όταν σκεφτόμαστε ότι τα μοντέλα που βλέπουμε στα περιοδικά δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ωραία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγαπάμε τον εαυτό μας. Αποδοχή του εαυτού μας σημαίνει να είμαστε χαρούμενοι με την εξωτερική μας εμφάνιση, όπως κι αν είναι οι άλλοι γύρω μας. Σημαίνει αποδοχή των ατελειών και αποφυγή της σύγκρισης με τους άλλους. Αν πραγματικά αποδέχεσαι τον εαυτό σου, ποιος ο λόγος να τον συγκρίνεις με τους άλλους;

Σίγουρα και δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Θα υπάρχουν πάντα στιγμές που θα κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και θα εύχεσαι να αλλάξεις κάτι. Αλλά, αν έχεις μία υγιή αντίληψη για το σώμα σου, θα το ξεχνάς γρήγορα και θα προχωράς. Η αυτοεκτίμησή σου καθορίζει την άποψη που έχεις για τον εαυτό σου. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, μπορείς να τη δουλέψεις. Συνειδητοποιώντας ότι είσαι πολλά περισσότερα από την εμφάνισή σου, θα ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου. Θυμήσου ότι είσαι ένας τρισδιάστατος άνθρωπος με απόψεις, εμπειρίες, ιδέες, συναισθήματα, προτιμήσεις και φόβους.

Πώς θα τα καταφέρεις

-Αμφισβήτησε τους κανόνες των media: κάθε φορά που βλέπεις μια φωτογράφιση που απεικονίζει ψηλά και αδύνατα μοντέλα, αναρωτήσου γιατί αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Αν είσαι υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να δείχνεις όμορφος, όπως κι αν είναι το σώμα σου. Μην αποδέχεσαι έναν κοινωνικό κανόνα που λέει ότι μόνο οι αδύνατοι άνθρωποι είναι όμορφοι.

-Βρες το στυλ σου: φόρα αυτό που θες κι όχι αυτό που είναι στη μόδα. Βρίσκοντας το στυλ που ταιριάζει στο σώμα σου, θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Μην καταπιέζεσαι να φορέσεις κάτι απλά και μόνο επειδή είναι στη μόδα.

-Εκτίμησε τα άλλα σου θετικά στοιχεία: κάνε μία λίστα με θετικά στοιχεία για τον εαυτό σου χωρίς να αναφερθείς στην εμφάνισή σου. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου για τα σημαντικά.

-Αγάπησε τις διαφορές σου: ο κόσμος θα ήταν βαρετός αν ήμασταν όλοι ίδιοι. Όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να αρχίσεις να εκτιμάς τα διαφορετικά, κι όχι τα παρόμοια με άλλους χαρακτηριστικά σου.

-Κάνε παρέα με θετικά άτομα: αυτά τα άτομα αναγνωρίζουν τη μοναδικότητά σου και σε αγαπούν έτσι όπως είσαι

-Φτιάξε μία λίστα: η λίστα θα περιέχει όλα τα θετικά και τα οφέλη του σώματός σου αλλά και τα χαρακτηριστικά εκείνα που δεν σου αρέσουν ή δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς. Έτσι, θα μπορέσεις να συμφιλιωθείς μαζί τους.

Συνειδητοποιώντας ότι είσαι πολλά περισσότερα από την εμφάνισή σου, θα ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.

Θυμήσου!

Την επόμενη φορά που θα συνειδητοποιήσεις ότι κάνεις αρνητικές σκέψεις για το σώμα και την εμφάνισή σου, σταμάτα και σκέψου τι συμβαίνει στη ζωή σου. Αισθάνεσαι άγχος και πίεση; Αντιμετωπίζεις δυσκολίες σε άλλα κομμάτια της ζωής σου; Όταν κάνεις αρνητικές σκέψεις, προσπάθησε να φανταστείς τι θα έλεγες σε έναν φίλο σου που βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση και ακολούθα τη συμβουλή σου. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα προβλήματα εξωτερικής εμφάνισης και αυτοεκτίμησης ξεκινούν περισσότερο από το μυαλό και λιγότερο από τον καθρέφτη. Είναι στο χέρι σου να τα ελέγξεις.

Διάβασε ακόμα:

10 Σημάδια Ότι Είσαι Ψυχικά Υγιής

Εμμονική Συμπεριφορά Με Τις Selfies; Τι Μπορεί Να Κρύβεται Πίσω;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.