Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορεί να αντιδράσει ο σύντροφος σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα της συντρόφου.
-Πώς το πρόβλημα της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει και τον άνδρα.


Τι γίνεται όταν μια γυναίκα δεν έχει πλέον διάθεση για σεξ ενώ είναι σε σχέση ή γάμο; Όταν νιώθει την ερωτική της επιθυμία μειωμένη έως ανύπαρκτη; Όταν δυσκολεύεται να φτάσει σε οργασμό; Ή όταν νιώθει ότι δεν διεγείρεται σεξουαλικά; Ή ακόμα χειρότερα όταν πονάει στο σεξ; Πολύ συχνά μαζί με τον πανικό που μπορεί να νιώσει η ίδια, ακόμα μεγαλύτερο πανικό μπορεί να αισθανθεί και ο σύντροφός της παρόλο που δεν είναι εκείνος που εκδηλώνει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πώς ακριβώς όμως μπορεί να νιώθει και ένας άνδρας απέναντι στο σεξουαλικό πρόβλημα που εκδηλώνει η σύντροφός του; Είναι γεγονός πως εκείνος μπορεί να αντιδράσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Τι περνάει από το μυαλό του

Πολύ απλά και εκείνος αναρωτιέται γιατί συμβαίνει αυτό. Στην προσπάθειά του να το εξηγήσει πολλές φορές μπορεί ακόμα και να το χρεώσει στον εαυτό του. Για παράδειγμα, αν η σύντροφός του έχει μειωμένη ή ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία μπορεί να σκεφτεί πως φταίει ότι δεν της αρέσει το σεξ μαζί του. Ότι δεν τον θέλει σεξουαλικά ή ότι δεν την ελκύει ως άνδρας. Αν εκείνη δυσκολεύεται να διεγερθεί, μπορεί να φαντάζεται ότι φταίει εκείνος γιατί δεν ξέρει πώς να κάνει τι. Αν δεν μπορεί εκείνη να κορυφώσει οργασμικά, νιώθει ο ίδιος υπεύθυνος γεμίζοντας ενοχές και αμφιβολίες ως προς τον σεξουαλικό του ρόλο και τον ανδρισμό του. Φυσικά τα συναισθήματα και οι σκέψεις του δεν είναι άλλα από αυτά που και μια γυναίκα θα ένιωθε στην αντίστοιχη περίπτωση.

Πώς είναι πιθανό να αντιδράσει

1.Να νιώσει ανεπαρκής

Στην περίπτωση αυτή εγκλωβίζεται στο αίσθημα της ανεπάρκειας και στις αμφιβολίες για το αν και πόσο μπορεί να προσφέρει την ηδονή στην σύντροφό του μέσα από την ερωτική επαφή. Όσο πιο έντονη νιώθει την ανεπάρκεια, τόσο πιο αδύναμος και διστακτικός αισθάνεται στο να τη προσεγγίσει και να μιλήσει μαζί της για το πρόβλημα. Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι πολύ χειρότερη για εκείνον αν αυτό του έχει συμβεί με κάποιαν άλλη ερωτική σύντροφο στο παρελθόν. Μάλιστα, ίσως προσπαθήσει να δοκιμάσει με διαφορετική σύντροφο το σεξ, μόνο και μόνο για να δει αν είναι ακόμη επιθυμητός και αν μπορεί να κάνει μία γυναίκα να νιώσει όμορφα στην ερωτική επαφή μαζί του.

2.Να συμπεριφερθεί με αδιαφορία

Πιστεύοντας ακράδαντα πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για τη σεξουαλική σου δυσλειτουργία ή ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα, αντιδρά με αδιαφορία. Για το λόγο αυτό δεν νιώθει ότι χρειάζεται να το συζητήσει με τη σύντροφό του αφήνοντας έτσι το πρόβλημα να διαιωνίζεται και κάποιες φορές να διογκώνεται.

3.Να θυμώσει και να ασκήσει κριτική

Στην περίπτωση αυτή ο άνδρας θεωρεί πως είναι εξ ολοκλήρου ευθύνη της γυναίκας το πρόβλημα και δεν μπαίνει καθόλου στη διαδικασία να σκεφτεί μήπως και εκείνος τελικά έχει συμβάλει στην εμφάνισή του. Ούτε φυσικά εξετάζει αν είναι χρήσιμος ή απαραίτητος στο να αντιμετωπιστεί. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία εντάσεων και συγκρούσεων που μπορεί να απομακρύνει συναισθηματικά το ζευγάρι, εφόσον αντί να παραμένουν ενωμένοι καταλήγουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον.

4.Να κλειστεί στον εαυτό του

Υπάρχει ακόμα εκείνη η περίπτωση άντρα που προτιμά να αποτραβηχτεί και να βρει λύση μόνος του μέσα στο μυαλό του, εφόσον ντρέπεται και νιώθει αμήχανα και άβολα να μιλήσει για αυτό. Ο τρόπος αυτός όμως καθρεφτίζεται στη γυναίκα και διογκώνει τη δυσκολία της. Έτσι, σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου φτάνει το ζευγάρι στο σημείο να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, κουκουλώνοντας και θάβοντας το πρόβλημα «κάτω από το χαλί».

Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει

Ευτυχώς υπάρχει και εκείνος ο άνδρας που θα διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή σεξουαλική ζωή με τη σύντροφό του. Έτσι ακόμα κι αν εκείνη αποφεύγει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, εκείνος θα είναι δίπλα της και θα την προτρέπει να το ξεπεράσει μέσα από τη δική της θετική στάση, την κατανόηση και την στήριξη ή θα την παροτρύνει να αναζητήσει λύση στεκόμενος όμως δίπλα της.

Μπορεί το πρόβλημα από τη γυναίκα να πάει στον άνδρα;

Με λίγα και απλά λόγια μπορεί το γυναικείο σεξουαλικό πρόβλημα να επηρεάσει την ανδρική σεξουαλική λειτουργία; Η απάντηση είναι ναι, μπορεί. Αυτό μπορεί να προκύψει λόγω του άγχους που προκαλείται στον άνδρα που βλεπει πως η σύντροφός του δεν είναι τόσο θερμή απέναντί του σεξουαλικά. Επίσης, λόγω του συνδυασμού των προηγούμενων που αναφέρθηκαν, ο άνδρας μπορεί να αρχίσει να αμφισβητεί τον εαυτό του νιώθοντας λίγος ή ανεπαρκής απέναντί στη σύντροφό του, πράγμα που μπορεί να του προκαλέσει δυσκολία στην επίτευξη ή/και διατήρηση της στύσης του ή να τον οδηγήσει σε διαταραχές στην εκσπερμάτιση (πρόωρη ή ανεσταλμένη).

Η έξυπνη κίνηση για να ξεπεραστεί το σεξουαλικό πρόβλημα

Πρώτα από όλα χρειάζεται να καταλάβουν και οι δύο σύντροφοι πως το πρόβλημα είναι κοινό, είναι δηλαδή και των δύο, ασχέτως ποιος το εκδηλώνει συμπτωματολογικά. Άρα οι χρεώσεις ή οι ενοχές δεν βοηθούν στο να ξεπεραστεί, αντίθετα βλάπτουν και τη σχέση και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Το καλύτερο που έχει να κάνει ένα ζευγάρι είναι να μιλήσει για το όποιο πρόβλημα προκύπτει στη σεξουαλική του ζωή. Να συζητήσει και να αναγνωρίσει την ύπαρξή του και να αναζητήσει τη λύση του. Μία ήρεμη συζήτηση χωρίς χρεώσεις, κατηγορίες και συγκρούσεις, χωρίς υπονοούμενα του τύπου “φταις εσύ” ενώνει το ζευγάρι και ενισχύει τη στήριξη και την αμοιβαία κατανόηση. Ένα ζευγάρι που θέλει να διατηρήσει μια καλή σεξουαλική ζωή και μια υγιή σχέση θα φέρει το πρόβλημα στο φως αντί να το διατηρεί και να το διογκώνει. Και αν δεν μπορεί το ζευγάρι να το αντιμετωπίσει μόνο του, δεν θα πρέπει να διστάζει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού σεξουαλικής υγείας που εγγυημένα μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση αυτή.

Διάβασε ακόμα:

Εσύ Με Πόση Αγάπη Αγαπάς;

Για Πάντα Μαζί; Τα 10 Μυστικά Που Μπορούν Να Νικήσουν Τον Χωρισμό

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.