Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο μεγάλη είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.
-Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο.


Ο αριθμός των παγκόσμιων θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών σημείωσε ρεκόρ το 2019, έπεσε στα 5,2 εκατομμύρια από τα 12,5 εκατομμύρια το 1990, σύμφωνα με τα δεδομένα θνησιμότητας που εξέδωσε η UNICEF, ο Π.Ο.Υ, το Population Division of the United Nations Department of Economic and Social Affairs και το World Bank Group.

Από τότε, ωστόσο, έρευνες της UNICEF και του Π.Ο.Υ αποκαλύπτουν ότι η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει σε τεράστιες δυσκολίες στις υπηρεσίες υγείας που απειλούν να ανατρέψουν δεκαετίες προόδου και αγώνων. 

Γιατί κινδυνεύει να ανατραπεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα

“Η παγκόσμια κοινότητα έχει προχωρήσει πολύ στην εξάλειψη των αποτρέψιμων παιδικών θανάτων για να επιτρέψουμε στον COVID-19 να μας σταματήσει,” αναφέρει η Henrietta Fore, UNICEF Executive Director. “Όταν αρνούνται την πρόσβαση των παιδιών στην περίθαλψη, γιατί το σύστημα έχει ανατραπεί, και όταν οι γυναίκες φοβούνται να γεννήσουν στο νοσοκομείο λόγω του φόβου μολύνσεως, γίνονται κι αυτοί θύματα του COVID-19. Χωρίς τις επενδύσεις για την επανεκκίνηση των προβληματικών συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα νεογέννητα, θα μπορούσαν να πεθάνουν.” 

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι υπηρεσίες υγείας που αποτρέπουν ή θεραπεύουν τις αιτίες παιδικών θανάτων, όπως η προωρότητα, το χαμηλό βάρος, οι επιπλοκές στη διάρκεια της γέννας, η νεογνική σηψαιμία, η πνευμονία, η διάρροια και η ελονοσία, αλλά και ο εμβολιασμός έχουν παίξει έναν τεράστιο ρόλο στη σωτηρία εκατομμυρίων ζωών. 

Τώρα, οι χώρες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περίθαλψη παιδιών και γυναικών, όπως οι έλεγχοι, ο εμβολιασμός και η προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, λόγω της έλλειψης πόρων και του φόβου χρήσης τους από τους ασθενείς, που προκαλείται από τον COVID-19.

Μια έρευνα της UNICEF, που διεξήχθη μέσα στο καλοκαίρι σε 77 χώρες, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 68% των χωρών ανέφερε τουλάχιστον κάποια προβλήματα στην ιατρική φροντίδα παιδιών και στον εμβολιασμό. Επιπροσθέτως, το 63% των χωρών ανέφερε αναταραχές στους προγεννητικούς ελέγχους και 59% στην παροχή φροντίδας μετά τον τοκετό. 

Μια πρόσφατη έρευνα του Π.Ο.Υ, στην οποία συμμετείχαν 105 χώρες, αποκάλυψε ότι το 52% των χωρών ανέφερε προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα άρρωστα παιδιά και 51% στις υπηρεσίες αντιμετώπισης του υποσιτισμού. 

Αυτές οι παρεμβάσεις υγείας είναι κρίσιμες για την εξάλειψη των αποτρέψιμων θανάτων παιδιών και νεογνών. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που λαμβάνουν φροντίδα από επαγγελματίες μαίες, εκπαιδευμένες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είναι κατά 16% λιγότερο πιθανό να χάσουν το μωρό τους και 24% να βιώσουν πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

“Το γεγονός ότι σήμερα περισσότερα παιδιά από ποτέ καταφέρνουν να ζήσουν παρά τις αντιξοότητες είναι πραγματική απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν ο κόσμος τοποθετεί την υγεία και την ευεξία στο επίκεντρο,” υποστηρίζει ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός γραμματέας του Π.Ο.Υ. “Τώρα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην πανδημία του COVID-19 να αναστρέψει την αξιοσημείωτη πρόοδο που πετύχαμε για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές. Αντί για αυτό, είναι ώρα να χρησιμοποιήσουμε όσα γνωρίζουμε ότι σώζουν ζωές και να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πιο ισχυρά και πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας.” 

Βάσει των απαντήσεων από τις χώρες που συμμετείχαν στις έρευνες της UNICEF και του Π.Ο.Υ, οι πιο κοινοί λόγοι για τα προβλήματα στο σύστημα υγείας είναι ο φόβος της μόλυνσης, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η αναστολή ή το κλείσιμο υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, οι λιγότεροι εργαζόμενοι, οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Το Αφγανιστάν, η Βολιβία, το Καμερούν, η Λιβυή, Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Πακιστάν, το Σουδάν και η Υεμένη είναι μεταξύ των πιο πληγεισών χωρών.

Αυτές οι έρευνες υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποκατάσταση και βελτίωση της φροντίδας παιδιών και μητέρων, συμπεριλαμβανομένων ικανών εργαζομένων στο χώρο της υγείας που θα τους φροντίσουν στον τοκετό. 

“Η πανδημία του COVID-19 έχει θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια πρόοδο για τον τερματισμό των αποτρέψιμων παιδικών θανάτων,” αναφέρει ο Muhammad Ali Pate, Global Director για την Υγεία, τη Διατροφή και τον Πληθυσμό στο World Bank. “Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τις υπηρεσίες διάσωσης της ζωής, που αποτελούν το κλειδί για τον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και συνεταίρους για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά και οι μητέρες λαμβάνουν την περίθαλψη που χρειάζονται.” 

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Ευεργετική η θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων

Οδηγίες για τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας