Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι υποστηρίζει νέα έρευνα σχετικά με την αγχολυτική επίδραση της γυμναστικής.

-Ποια πρωτεΐνη επηρεάζει την ανθεκτικότητα του εγκέφαλου στο στρες.


Θα στο πω με απλά λόγια για να το καταλάβεις και μετά θα σου δώσω και την επιστημονική εξήγηση. Αν την ώρα (το πρωί συνήθως) που απλώνεται μπροστά σου μια απόλυτη πιεστική ημέρα, εσύ ανέβεις στο διάδρομο ή βγεις έξω από το σπίτι για να τρέξεις, είναι βέβαιο ότι εκτός από τα οφέλη στη φυσική σου κατάσταση, θα τονωθεί μέσα σου αυτόματα και η ψυχολογία του μαχητή. Ό,τι χρειάζεσαι, δηλαδή, για να μειωθεί το όποιο άγχος σου. Μην ξεχνάς πως το στρες πηγάζει συχνά από τον φόβο ότι πιθανόν δεν προλαβαίνεις ή ότι δεν θα τα καταφέρεις. Αποκτώντας μια πιο μαχητική και δυναμική διάθεση λόγω της άσκησης, είναι πιθανόν να μειώσεις το στρες που θέλει να κολλήσει πάνω σου με το καλημέρα στο ξεκίνημα της ημέρας σου. 

Αν πάλι επιλέγεις την άσκησή σου για το τέλος της ημέρας, πάλι μπορείς να δεις το στρες σου να μειώνεται. Επειδή γνωρίζεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορείς – ακόμα και κατά τη διάρκεια της χειρότερης ημέρας – και χρειάζεσαι τη γυμναστική για να αποσυνδεθείς από την πίεση και να νιώσεις ότι ξανασυνδέεσαι με τον εαυτό σου προσφέροντάς του κάτι ένα εξαιρετικό δώρο. 

Τι λέει, όμως, η επιστήμη

Ξέρουμε από πάρα πολλές έρευνες ότι η γυμναστική επηρεάζει το ορμονικό μας σύστημα, διατηρώντας μια ισορροπία, πράγμα που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο μεταξύ άλλων και στη ρύθμιση του άγχους. Μην ξεχνάς ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει κάποια επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό σου, ενώ κάποιες ορμόνες (βλέπε κορτιζόλη και ντοπαμίνη) αυξάνονται, όταν αγχώνεσαι. Η γυμναστική, ακριβώς επειδή εξασφαλίζει καλύτερη ισορροπία στο ορμονικό σου σύστημα, αποτελεί μια καλή ασπίδα προστασίας για τα απότομα σκαπανεβάσματα των ορμονών που προκαλούνται λόγω άγχους. Να λοιπόν γιατί, ιδιαίτερα αν είσαι αγχώδης χαρακτήρας, πρέπει να γυμνάζεσαι. Όχι μόνο για να εκτονώνεις μεταξύ άλλων και το άγχος σου αλλά και για να κρατάς καλύτερα ρυθμισμένο τον οργανισμό σου. 

Και τι υποστηρίζει η νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα ωστόσο έρχεται να γίνει πιο συγκεκριμένη σχετικά με την αγχολυτική επίδραση της γυμναστικής. Ρωτήσαμε τον Γιάννη Μπιτζούνη, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, να σχολιάσει τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας. 

Όπως εξηγεί ο κύριος Μπιτζούνης, σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience από τους ερευνητές David Weinshenker και Rachel Tillage αποδείχτηκε ότι η άσκηση ενισχύει πραγματικά την αντοχή του εγκεφάλου στο άγχος. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη του εγκεφάλου έδειξε ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπίση του άγχους, επειδή επιτρέπει την αύξηση σε μια κρίσιμη νευρωνική πρωτεΐνη που ονομάζεται γαλανίνη, σύμφωνα με τη μελέτη. Η άνοδος των επιπέδων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης φαίνεται ότι επηρεάζει τα επίπεδα άγχους, την κατανάλωση τροφής, τη γνώση και τη διάθεση. Επομένως, το όφελος είναι δεδομένο όχι μόνο για τους αγχώδεις τύπους που θέλουν να κρατήσουν το στρες τους υπό έλεγχο, αλλά επιπλέον και όσους είναι σε δίαιτα, σπουδάζουν ή επιθυμούν να έχουν μια σταθερή και καλή διάθεση. 

Ποια άσκηση όμως να προτιμήσεις; 

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, οι ερευνητές λένε ότι η αερόβια άσκηση (όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι) έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίδραση στην ανθεκτικότητα στο στρες από τη μη αερόβια άσκηση (όπως π.χ. η άρση βαρών). Δεν χρειάζεται όμως να λαμβάνεις υπόψη τόσο αυτή την πληροφορία, επειδή το ποια άσκηση λειτουργεί πιο κατευναστικά στο άγχος σου θα το καταλάβεις από μόνος σου. Επίλεξε κάτι που σου ταιριάζει και αγαπάς να επαναλαμβάνεις μέσα στην εβδομάδα χωρίς να νιώθεις αίσθημα αγγαρείας. Και μην ξεχνάς τη μουσική. Ο συνδυασμός γυμναστικής και μουσικής θα σου φτιάξει και τη μέρα και τη διάθεση και θα ταξιδέψει το μυαλό σου μακριά από τα όποια άγχη. 

Διάβασε ακόμα:

3 Λόγοι Για Τους Οποίους Η Γυμναστική Είναι Η Καλύτερη Ταχυθεραπεία

Τα Οφέλη Της Άσκησης Στη Σωματική Και Πνευματική Σου Ευεξία

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.