Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο “βασιλιάς των ελαίων”.
-Γιατί το ταχίνι είναι μια πολύ καλή διατροφική επιλογή.


Είναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Δεν είναι, όμως, εξίσου γνωστό πως το σουσάμι, ένα τρόφιμο από το ντουλάπι της κουζίνας μας, μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για την προστασία της καρδιάς.

Κατέχοντας τον τίτλο του «βασιλιά των ελαίων», το έλαιο του σουσαμιού θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που εξυπηρετούν στην προστασία των κυττάρων και των αρτηριών.

Τι δείχνει η έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (πάθηση που είναι ευρύτερα γνωστή ως «αθηροσκλήρωση»). Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature’s Scientific Reports αναφέρεται ότι, κατόπιν χορήγησης εκχυλίσματος σουσαμιού σε πειραματόζωα, αυτά δημιούργησαν σημαντικά λιγότερη πλάκα στις αρτηρίες, παρότι εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λίπος. Αυτό θεωρήθηκε αξιοσημείωτο καθώς, όπως αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν απλά στη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη χορηγήθηκε πρώτα εκχύλισμα σουσαμιού για 30 ημέρες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, η χορήγηση διακόπηκε και τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λίπος για άλλες 30 μέρες.

Όσα από αυτά κατανάλωσαν έλαιο σουσαμιού παρουσίασαν 60-80% μικρότερο κίνδυνο δημιουργίας καρδιακής ασθένειας καθώς, παράλληλα, μειώθηκε η χοληστερόλη, αλλά και η χρόνια φλεγμονή. Στη συζήτηση σχετικά με τη μελέτη αναφέρθηκε ότι πιθανώς το αποτέλεσμα οφείλεται και σε υδατοδιαλυτά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχονται στο σουσάμι αλλά και στο ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι.

Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείς

Το εύρημα της εν λόγω μελέτης υπογραμμίζει τη σημασία της προσθήκης τροφίμων όπως το σουσάμι, στην καθημερινή μας διατροφή. Μάλιστα, η κατανάλωσή του γίνεται πολύ πιο εύκολη στη μορφή του ταχινιού, που κυκλοφορεί στην αγορά σε διάφορες γεύσεις. Μια μικρή κουταλιά σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης για πρωινό ή δεκατιανό, μπορεί, εκτός από απόλαυση, να προσφέρει υγεία και ευεξία.

Διάβασε ακόμα:

Η Υγιεινή Διατροφή Βελτιώνει Την Διάθεση; Τι Λέει Το Cambridge Για Αυτό;

Η Διατροφή Των Πρωταθλητών

Author(s)

  • Γιάννης Χρύσου

    Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Παίδων. Από το 2002 συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατηρώντας δικές του στήλες σε εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά υγείας, όπως το FORMA, αλλά και στον ημερήσιο τύπο. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την ενημέρωση των καταναλωτών με συνεχές έργο τόσο στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ελλήνων και των παιδιών, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μαζί με τους συνεργάτες του έχει δημιουργήσει συγχρονα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών που έχουν λάβει χώρα σε σχολεία της Αττικής αλλα και στα μεγάλα ΚΕΠ της Αθήνας, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με σκοπό την δημιουργία νέων - πιο υγιεινών προϊόντων αλλά και για την βελτίωση των υπαρχόντων.