Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η αποτυχία σε μαθαίνει ποιος είσαι.
-Πώς να αποφύγεις να τη διαιωνίσεις.


Μια επιτυχία μπορεί να σε κάνει χαρούμενο και πιο ικανοποιημένο, αλλά δεν είναι αυτή που χτίζει το χαρακτήρα σου. Η αποτυχία είναι αυτή που τον χτίζει. Είναι αυτή που σε κάνει σοφότερο, έτσι ώστε όταν φτάσεις στην επιτυχία να μπορέσεις να παρατείνεις τη διάρκειά της όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Όταν ζεις μέσα στην ήττα αναπόφευκτα δεν θα βγεις νικητής. Αλλά αν αποτύχεις και η αποτυχία σε κάνει σοφότερο, τότε πραγματικά έχεις νικήσει. Μερικές φορές φορές χρειάζεται να χάσεις τον εαυτό σου για να τον βελτιώσεις. Μόνο όταν απορρίψεις τον αυτοπροσδιορισμό σου, τότε μόνο μπορείς να βρεις ποιος είσαι πραγματικά” γράφει ο The RZA, ο επικεφαλής του θρυλικού συγκροτήματος της hip-hop σκηνής των Wu-Tang Clan, στο βιβλίο του The Tao Of Wu.

Η αποτυχία είναι κομμάτι της προσπάθειας

Όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι νέο, καινοτόμο ή ξεχωριστό, αναπόφευκτα δοκιμάζεις πράγματα που μπορεί στην πορεία να μη λειτουργήσουν. Συνεπώς, το πρώτο που χρειάζεται να καταλάβεις είναι ότι η αποτυχία είναι ένα ζωτικό μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνεις όταν ξεκινάς να δημιουργήσεις κάτι σπουδαίο. Και είναι σημαντικό να αντιληφθείς πως αποτελεί μέρος του παιχνιδιού.

Αυτό όμως για το οποίο πρέπει να αναρωτηθείς όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια αποτυχία είναι το εξής: έχεις το κουράγιο και τη δύναμη να παρακάμψεις την αποτυχία και να την αφήσεις πίσω σου; Να εμπιστευθείς το ένστικτό σου και να προσεγγίσεις την επιτυχία; Μια μεγάλη επιτυχία, μια σημαντική δημιουργία ή ένας ηγετικός ρόλος, όλα αυτά που εσύ και οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν και αναζητούν, θα έρθουν μόνο όταν η βούλησή σου γίνει ισχυρότερη από την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Η αποτυχία σε βοηθά να καταλάβεις τον εαυτό σου

Η λέξη αποτυχία από μόνη της είναι φορτωμένη από πλήθος συναισθημάτων συνήθως αρνητικών, όπως ντροπή και λύπη. Παράλληλα, μπορεί να είναι και μια παραπλανητική διαδικασία της σκέψης λόγω των δυσάρεστων συναισθημάτων που σου προκαλεί, σε αποσυντονίζει και δεν σε αφήνει να δεις καθαρά τι πρέπει να κάνεις για να μην επαναλάβεις μια νέα αποτυχία.

Όποια όμως και αν είναι τα συναισθήματα που φέρνει στο μυαλό σου η λέξη, η αποτυχία μπορεί να αποδειχθεί τελικά αποτελεσματική γιατί σε παροτρύνει να μάθεις τελικά ποιος είσαι. Σου επιτρέπει να δεις καθαρά ποιες είναι οι δυνατότητές σου και ποιες οι αδυναμίες σου, να καταλάβεις τελικά βαθύτερα τον εαυτό σου και να ξεπεράσεις τους φόβους σου.

Το μάθημα που παίρνεις από την αποτυχία, είναι ένα βήμα προς την ωριμότητα που δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Πώς να δεις την αποτυχία με άλλο μάτι

Η αλήθεια είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον να αποδείξεις τι δυνατότητες έχεις, αν δεν έχεις βιώσει πρώτα την αποτυχία και τον συναισθηματικό πόνο που αυτή σου προκαλεί. Το κλειδί είναι να αποδεχτείς και να κατανοήσεις αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, αντί να τα αποφύγεις. Τότε μόνο θα μπορέσεις να επεξεργαστείς τα μαθήματα που πήρες από αυτήν την εμπειρία και θα καταφέρεις να διαχειριστείς την αποτυχία.

Αν, προκειμένου να αποφύγεις τον πόνο, ξεκινήσεις ή καταπιαστείς με κάτι άλλο, το μόνο που κάνεις είναι να διαιωνίζεις την ίδια διαδικασία. Και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό το σύμπαν ή αλλιώς η στατιστική της ζωής, να σου φέρει μπροστά σου το ίδιο μάθημα με άλλη μορφή ξανά και ξανά μέχρι να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις τις προκλήσεις σου. Άλλος συντομότερος δρόμος δεν υπάρχει για να επιτύχεις μια μόνιμη εκπλήρωση και αντιμετώπιση των εμπειριών σου που εξελίσσονται διαρκώς. Το μάθημα που παίρνεις από την αποτυχία, είναι ένα βήμα προς την ωριμότητα που δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Το μυστικό είναι να μεγιστοποιήσεις τις θετικές συνέπειες των όσων έμαθες και να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο που σου χρειάζεται για να θέσεις σε κίνηση τις πληροφορίες που έχεις αποκομίσει με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι το εξής: ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα χωρίς να έχει προϋπάρξει μια αποτυχία, δεν είναι εφικτό. Αυτός είναι συνήθως ο κανόνας. Είναι μια προϋπόθεση της διαδικασίας. Η αποτυχία μπορεί να είναι μια από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες που μπορείς να έχεις στο ταξίδι της ζωής σου. Εκμεταλλεύσου την σωστά.

Μην τα παρατάς!

Μόνο αν κερδίσεις σε σοφία σε αυτή τη ζωή, τότε μόνο θα βγεις πραγματικά κερδισμένος. Τα λόγια του Σάμουελ Μπέκετ, του Ιρλανδού συγγραφέα που κέρδισε το Νόμπελ το 1969 για τους νέους τρόπους έκφρασης που εισήγαγε στην πεζογραφία, είναι κάτι που σου συστήνω να θυμάσαι: «Πάντα προσπάθεια. Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα».

Διάβασε ακόμα:

Επαναστάτες Με Αιτία

Πώς Και Γιατί Να Συντάξεις Το Προσωπικό Σου Μανιφέστο

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.