Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να περπατάς μία ώρα την ημέρα.
-Πώς να εξασκήσεις τους μυς σου όσο καλύτερα γίνεται.


Η καλύτερη φυσική δραστηριότητα για υγιή μακροζωία είναι αυτή που απολαμβάνεις περισσότερο, αυτή που μπορείς εύκολα να ενσωματώσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα όπως και αυτή που μπορείς να συνεχίσεις μέχρι τα βαθιά σου γεράματα. Ο τύπος άσκησης που θα επιλέξεις δεν είναι τόσο σημαντικός, όσο σημαντικό είναι μέσω της άσκησης να μπαίνουν σε λειτουργία όλα τα μέρη του σώματός σου αυστηρά για πέντε έως δέκα ώρες την εβδομάδα.

Παρόλο όμως που είναι σημαντικό να ασκείσαι, δεν θα πρέπει να υπερβάλλεις, επειδή τα γόνατα, οι γοφοί και οι αρθρώσεις τελικά θα υποστούν βλάβη – ιδιαίτερα αν συνεχίσεις να ασκείσαι όταν αισθάνεσαι πόνο. Βέβαια, κάποιες ασκήσεις σε συνδυασμό με διατροφή μπορούν να προκαλέσουν την αυτο-επισκευή και την αναγέννηση των ιστών.

Αν θες λοιπόν να εξασφαλίσεις καλύτερη υγεία και μακροζωία – ιδιαίτερα αν δεν έχεις εντάξει ακόμα τη συστηματική άσκηση στη ζωή σου – μπορείς να κάνεις τα εξής:

1.Περπάτα γρήγορα για μια ώρα κάθε μέρα

Ο στόχος να περπατάς για μια ώρα την ημέρα μπορεί εύκολα να επιτευχθεί. Για παράδειγμα, μπορείς να πας μια βόλτα τον σκύλο σου για δεκαπέντε λεπτά δύο φορές τη μέρα. Μπορείς, επίσης, να περπατάς το Σαββατοκύριακο αντί να οδηγείς. Ή αν η δουλειά σου είναι κοντά να προτιμάς να πας με τα πόδια. Αναπτύσσοντας τη συνήθεια να περπατάς στην πόλη, θα αρχίσεις σιγά σιγά να το απολαμβάνεις και εκτός από τα οφέλη της άσκησης, θα χαλαρώνεις και θα διαπιστώνεις ότι βελτιώνεται η διάθεσή σου. Θα ανακαλύψεις ότι το περπάτημα όχι μόνο είναι ένας τρόπος να αποφορτίζεσαι από το στρες, αλλα και να νιώθεις πραγματικά πολύ καλύτερα.

2.Βγες, τρέξε ή κολύμπα 

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να έχεις ένα στατικό ποδήλατο γυμναστικής και ένα ποδήλατο δρόμου. Και ανάλογα να το χρησιμοποιείς. Χρησιμοποίησε το στατικό ποδήλατο γυμναστικής σε υψηλή ταχύτητα. Εάν κάνεις ποδήλατο στο δρόμο, επιδίωξε να ανέβεις ανηφόρες για τουλάχιστον δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Κάν’ το για περίπου σαράντα λεπτά κάθε δεύτερη μέρα και για δύο ώρες το Σαββατοκύριακο. Η ποδηλασία μπορεί να έχει καλύτερες επιδράσεις στην υγεία σου από το τρέξιμο, επειδή ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς στις αρθρώσεις. Από την άλλη βέβαια και το τρέξιμο είναι επίσης καλό αν ακολουθηθούν τα προτεινόμενα από τους ειδικούς όρια. Η κολύμβηση τέλος είναι μια άλλη εξαιρετική μορφή άσκησης, οπότε αν σου αρέσει το νερό μη διστάσεις να την βάλεις στο πρόγραμμά σου.

Η καλύτερη φυσική δραστηριότητα για υγιή μακροζωία είναι αυτή που απολαμβάνεις περισσότερο, αλλά και αυτή που μπορείς εύκολα να ενσωματώσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

3.Χρησιμοποίησε τους μυς σου

Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ως ένα είδος που περπατά, τρέχει και χρησιμοποιεί ποικίλους μυς όλη την ώρα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι, όμως, χρησιμοποιούν ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες αντί για σκάλες ή οδηγούν αντί να περπατούν.

Κι όμως. Κάθε μυς του σώματος πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά, επειδή οι μύες μεγαλώνουν και διατηρούνται ή αποκτούν δύναμη μόνο όταν ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που τους δίνεις. Ενδέχεται να τραυματιστούν ελαφρώς, ωστόσο μπορούν να ξαναδυναμώσουν κάνοντας απλές καθημερινές εργασίες που προκαλούν το κατάλληλο ερέθισμα. Η προπόνηση των μυών πρέπει να είναι ισορροπημένη ώστε να αποφεύγονται τόσο οι σοβαροί τραυματισμοί όσο και οι αργές, χρόνιες βλάβες που προέρχονται από την παράβλεψη του πόνου και τη συνέχιση της πίεσης -μέσω της άσκησης- σε μια τραυματισμένη άρθρωση. Σε κάθε περίπτωση, η καθοδήγηση από τον ειδικό φυσικής αγωγής είναι απαραίτητη ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασκούμενου.

Διάβασε ακόμα:

H Καλύτερη Στιγμή Για 9 Συνήθειες Υγείας

5 Λόγοι Για Τους Οποίους Τα Ζευγάρια Που Ιδρώνουν Μαζί, Μένουν Μαζί

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.