Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να κατευθύνεις θετικά το πείσμα του παιδιού σου.
-Γιατί τα πεισματάρικα παιδιά έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να γίνουν πλούσια.


Η καθημερινή ζωή με ένα πεισματάρικο παιδί δεν είναι πάντα εύκολη. Είτε επειδή τα περισσότερα πρωινά θα αρνηθεί να φορέσει τα ρούχα που του έχεις διαλέξει, τα οποία μπορεί να ταιριάζουν με τον καιρό αλλά όχι με το προσωπικό του γούστο. Είτε επειδή θα επιμείνει πολύ για να του πάρεις “εδώ και τώρα” το παιχνίδι που είδε στο ράφι του καταστήματος που πουλάει παιχνίδια. Είτε επειδή συνήθως ποτέ δε θα θέλει να φύγει από τις κούνιες ή να βγει από τη θάλασσα την ώρα που εσύ θες. Είτε επειδή θα επιμείνει να καλέσετε στο σπίτι τους φίλους του, ακόμα κι αν είχατε άλλα σχέδια για το Σαββατοκύριακο. Είτε επειδή θα στυλώσει τα πόδια του και δε θα επιστρέψετε στο σπίτι αν δεν πάρετε μαζί το μικρό γατάκι που βρήκατε στο δρόμο. Όμως την ίδια ώρα θα το καμαρώσεις πολλές φορές επειδή, όταν του αρέσει κάτι π.χ. το skateboard ή τα πατίνια, παθιάζεται με αυτό και δεν το εγκαταλείπει μέχρι να τα καταφέρει. Ή προσηλώνεται σε κάτι και μαθαίνει να το κάνει εξαιρετικά καλά. 

Φυσικά το πείσμα είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των παιδιών. Απλά κάποια παιδιά το έχουν σε πιο μεγάλο βαθμό. 

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ενδιαφέρον σχετικά με αυτά τα πεισματάρικα παιδιά. Εκείνα δηλαδή που δεν πειθαρχούν εύκολα στις επιθυμίες των γονιών τους, ενώ αντίθετα επιμένουν να ικανοποιηθούν τα δικά τους “θέλω”. 

Μάλιστα, νέα έρευνα αναφέρει ότι εξελίσσονται σε πιο πετυχημένους και πλούσιους ενήλικες από τους συνομήλικους που ως παιδιά δεν ήταν ιδιαίτερα πεισματάρικα. 

Τι ακριβώς διαπίστωσε η έρευνα;

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Αmerican Psychological Association, συμμετείχαν 700 παιδιά μεταξύ 8 και 12 ετών. Η έρευνα είχε διάρκεια 4 δεκαετίες. Τι διαπιστώθηκε σαράντα χρόνια αργότερα, καθώς τα παιδιά ενηλικιώθηκαν και πλησίαζαν την 5η δεκαετία της ζωής τους;  Ότι εκείνα που ως παιδιά και έφηβοι είχαν την τάση να αμφισβητούν τους οικογενειακούς κανόνες κατάφεραν να έχουν υψηλότερο εισόδημα ως ενήλικες. 

Μία ακόμη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, διαπίστωσε ότι τα συγκαταβατικά παιδιά, που είχαν την τάση να πειθαρχούν αδιαμαρτύρητα, είχαν ως ενήλικες χαμηλότερο εισόδημα. 

Γιατί όμως;

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Γεωργία Πουλημενέα, τα παιδιά με πείσμα νιώθουν την έντονη ανάγκη να ικανοποιήσουν οπωσδήποτε την επιθυμία τους. Κι επειδή σε ένα βαθμό το πετυχαίνουν, καταγράφεται στο “ιστορικό” τους σαν επιτυχία. Δεδομένου ότι έχουν πιο ισχυρή θέληση, αυτό στο μέλλον μπορεί να τους οδηγήσει στο να επιμείνουν να κυνηγήσουν τους στόχους τους μέχρι να τα καταφέρουν. Επίσης, είναι πιο πιθανό να θέσουν στόχους με βάση τα πραγματικά τους θέλω κι όχι τις απαιτήσεις των άλλων. Για τους ίδιους λόγους μπορεί να αντισταθούν στις πιέσεις των συνομηλίκων, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες να παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Συνήθως αυτό αποτελεί τη συνταγή για την επιτυχία τους, αφού είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με πράγματα που τους αρέσουν και τους εμπνέουν και τα οποία υποστηρίζουν με πάθος. 

Από την άλλη, βέβαια, όπως τονίζει η Γεωργία Πουλημενέα, είναι άλλο ένα παιδί να υπερασπίζεται την επιθυμία του και να διαπραγματεύεται με τον γονέα κι άλλο να μην το οριοθετεί ο γονιός και να “περνάει πάντα το δικό του”. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πείσμα αλλά με την οριοθέτηση, που είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.  

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι επικεφαλής πάντως της έρευνας συστήνουν στους γονείς που μεγαλώνουν ένα παιδί που χαρακτηρίζεται από πείσμα να αποφεύγουν την κόντρα μαζί του. Αντί για αυτό να προσπαθήσουν να καταλάβουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του και εκμεταλλευόμενοι το πείσμα του να το κατευθύνουν θετικά.

Πώς όμως μπορείς να χειριστείς με θετικό τρόπο το πεισματάρικο παιδί, αν είσαι ο μπαμπάς ή η μαμά του;

Απόφυγε τις ταμπέλες

Μην αποκαλείς το παιδί σου “πεισματάρη” ή “πεισματάρα”, καθώς έτσι το προκαταβάλεις αρνητικά για ένα στοιχείο του χαρακτήρα του. Απόφυγε επίσης τις απειλές. 

Δείξε ψυχραιμία

Μην εκφράζεσαι με εκνευρισμό και θυμό απέναντι στο πείσμα του παιδιού σου. Πολλές φορές το να δείχνεις ηρεμία είναι ένας τρόπος για να αποφορτίσεις το πείσμα του. Ακόμα κι αν ενδώσεις στο να του κάνεις το χατίρι, μην το κάνεις να φαίνεται σαν σπουδαία υπόθεση.

Επίλεξε διαμάχη μόνο για τα απολύτως σημαντικά 

Το πεισματάρικο παιδί έχει από τη φύση του την ανάγκη να “περάσει το δικό του”. Είναι σημαντικό να του δίνεις την ευκαιρία να νιώθει ότι μπορεί εκείνο να αποφασίζει. Προτίμησε, λοιπόν, να του επιβάλλεσαι μόνο για τα απολύτως σημαντικά, αφήνοντάς του το περιθώριο να αποφασίζει εκείνο για τα ασήμαντα π.χ. τι θα φορέσει σε ένα πάρτι. 

Δώσε την εναλλακτική δύο επιλογών

Όταν θέλεις οπωσδήποτε να πειθαρχήσει σε κάτι, δώσε του δύο επιλογές, π.χ. “Θέλεις μπανάνα ή δημητριακά;” Έτσι του εξασφαλίζεις την ψευδαίσθηση ότι τελικά εκείνο επιλέγει. 

Δώσε έμφαση στην επικοινωνία

Μην επιβάλλεις αυταρχικά τους κανόνες και τα όρια στο παιδί. Δώσε έμφαση στο να του εξηγήσεις το πώς και το γιατί. 

Δείξε διάθεση κατανόησης

Όταν ενδίδεις στο πείσμα του, φρόντισε να κάνετε μια κουβέντα, προκειμένου να καταλάβεις τα επιχειρήματά του χωρίς να βιάζεσαι να του προβάλεις τα δικά σου. 

Δίδαξέ το τη ματαίωση μέσα από δικά σου παραδείγματα

Εξέφρασε την ήρεμη λύπη σου, όταν κάτι που θα ήθελες δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μέσα από τη δική σου καθημερινότητα: π.χ. “Δε βρήκα εισιτήρια για τη θεατρική παράσταση που ήθελα τόσο να δω. Τελείωσαν”. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα αυτό το παιδί, να καταλάβει ότι οι ματαιώσεις αποτελούν μέρος της ζωής. 

Δώσε στο πείσμα θετική κατεύθυνση

“Τα κατάφερες με την επιμονή σου να μάθεις ποδήλατο”. Γενικά προτίμησε να χρησιμοποιείς τη λέξη επιμονή αντί για πείσμα, δίνοντας έμφαση στο θετικό αποτέλεσμα, πράγμα που ενισχύσει το παιδί σου μελλοντικά στο να πετυχαίνει τους στόχους του.

Διάβασε ακόμα

15+1 Ερωτήσεις Στην Αλεξάνδρα Καππάτου Για Τα μοναχοπαίδια

Θες Παιδί Αυτόνομο; Ξεκίνα Από Το Παιδικό Δωμάτιο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.